Fira de l'Oli Vera i Mercat del pa artesà a Bigues i Riells

Propera edició: 21/01/2023
Bigues i Riells - Fira de l'Oli Vera i Mercat del pa artesà


Bigues i Riells del Fai forma part de la zona de conreu de l’oliva vera (enllaç secció Productes autòctons) i compta amb l’únic trull de la comarca: el trull de Can Sapera. L’oliva vera es caracteritza per la seva productivitat i la seva capacitat d’adaptació a les condicions adverses. És de maduració tardana i produeix un oli afruitat, d’un color verd intens i amb aromes secundàries de menta i fulla.
 
A dia d’avui, podem conèixer el procés de producció d’aquesta varietat i degustar-ne l’oli gràcies als pagesos que encara la conreen i a la fira que se celebra cada gener, des de 2012, al trull de Can Sapera de Bigues. S’erigeix com la fira més emblemàtica del municipi i configura una cita indispensable a la comarca per la seva tasca en la recuperació i la reivindicació de la varietat vera, que complementa la promoció del consum d’oli d’aquesta varietat que la comissió de la fira en fa al llarg tot l’any.

La Fira de l’oli vera i el pa artesà l’organitza l’Ajuntament i el Consell Comarcal del Vallès Oriental, i compta amb el suport de La comissió d’Slow Food Vallès (l’associació internacional que vetlla pels productes de quilòmetre zero), la Xarxa de Productes de la Terra i la Diputació de Barcelona.

A la Fira es pot presenciar la mòlta de les olives i visitar el trull, així com també tastar l’oli juntament amb el pa artesà elaborat al nostre municipi i al seu entorn. A més a més, la sisena edició (2018) del certamen va deixar clara la voluntat innovadora de l’organització, que va erigir amb èxit el primer concurs d’allioli de Bigues i Riells del Fai, amb la voluntat que veïns i visitants preparin la salsa amb oli vera.

Bigues i Riells - Fira de l'Oli Vera i Mercat del pa artesà
Bigues i Riells - Fira de l'Oli Vera i Mercat del pa artesà

Bigues i Riells - Fira de l'Oli Vera i Mercat del pa artesà
Bigues i Riells - Fira de l'Oli Vera i Mercat del pa artesà

 
La plaça del Trull i els carrers annexos seran l'escenari de la 10a Fira de l'Oli Vera i el 8è Mercat del pa artesà. L'Ajuntament de Bigues i Riells del Fai i el Consell Comarcal del Vallès Oriental celebren poder organitzar la desena edició de la fira.
 
El 19 de març tindrà lloc la fira de les 10.00 a les 14.00 hores. Com és tradició hi haurà exposició i venda d’oli Vera del Vallès de la comarca, així com venda d’olis elaborats amb diferents varietats,venda de pa elaborat artesanalment, amb farines antigues de blats i altres ingredients. A més, hi haurà esmorzar de forquilla a càrrec de Cas-solà.
 
A banda de les parades la fira es dinamitzarà amb tallers, espectacles i xerrades. De les 11.00 a les 14.00 hores es farà un taller sobre l'elaboració de sabó a càrrec del Consorci de Residus del Vallès Oriental. De les 10.30 a les 14.00 hores hi haurà sessions de 30 minuts de l'espectacle de màgia “La cúpula alquímica” a càrrec d’Elemàgic. A les 11.30 hores, el Gremi d’Hoteleria del Vallès Oriental farà un show cooking en el qual s'explicarà l’elaboració de dues receptes fetes amb productes de proximitat i oli Vera del Vallès com a ingredient principal.
 
El consistori també aprofitarà la 10a Fira de l'Oli Vera i el 8è Mercat del pa artesà per retre homenatge al cuiner Pep Salsetes, impulsor de la fira.
 
Divulgació, formació tècnica i jornada gastronòmica per a professionals del sector en el marc de la fira.
 
La fira ja escalfarà motors dijous 17 de març a les 18.30 hores a la biblioteca municipal. "De l’hort a la biblioteca: Taller sensorial i gastronòmic de l’oli d'oliva Vera" serà una activitat oberta al públic per conèixer les varietats d’oli que hi ha al mercat i descobrir, especialment, l’oli Vera i les seves propietats. Aquest acte, a càrrec de Can Viver, inclou un tast sensorial i gastronòmic per descobrir com l’oli potencia el gust dels aliments i amb quins productes marida millor. Les places són limitades i les inscripcions es poden fer a la biblioteca.
 
El 18 de març, tindrà lloc la jornada tècnica “L’olivera Vera del Vallès: un projecte de futur” al Teatre Auditori Polivalent, de les 18.00 a les 20.00 hores. Per participar-hi és necessària la inscripció prèvia, que es pot sol·licitar amb l'enviament d'un correu electrònic a productesterra@vallesoriental.cat.
Inscripció
 
El 21 de març se celebrarà una trobada gastronòmica sobre l’oli Vera i el pa artesà dirigida als professionals del sector, a les 18.00 hores, a l'Hotel Molí de la Torre.Les places per aquesta activitat són limitades i es poden reservar a través del telèfon 93 860 07 02 o bé del correu productesterra@vallesoriental.cat.
Inscripció
 

Centre informacio 1

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Bigues i Riells - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web