Fira de l'Oli Vera i Mercat del pa artesà a Bigues i Riells del Fai

Propera edició: 25/01/2025
Bigues i Riells del Fai - Fira de l'Oli Vera i Mercat del pa artesà


Bigues i Riells del Fai forma part de la zona de conreu de l’oliva vera (enllaç secció Productes autòctons) i compta amb l’únic trull de la comarca: el trull de Can Sapera. L’oliva vera es caracteritza per la seva productivitat i la seva capacitat d’adaptació a les condicions adverses. És de maduració tardana i produeix un oli afruitat, d’un color verd intens i amb aromes secundàries de menta i fulla.
 
A dia d’avui, podem conèixer el procés de producció d’aquesta varietat i degustar-ne l’oli gràcies als pagesos que encara la conreen i a la fira que se celebra cada gener, des de 2012, al trull de Can Sapera de Bigues. S’erigeix com la fira més emblemàtica del municipi i configura una cita indispensable a la comarca per la seva tasca en la recuperació i la reivindicació de la varietat vera, que complementa la promoció del consum d’oli d’aquesta varietat que la comissió de la fira en fa al llarg tot l’any.

La Fira de l’oli vera i el pa artesà l’organitza l’Ajuntament i el Consell Comarcal del Vallès Oriental, i compta amb el suport de La comissió d’Slow Food Vallès (l’associació internacional que vetlla pels productes de quilòmetre zero), la Xarxa de Productes de la Terra i la Diputació de Barcelona.

A la Fira es pot presenciar la mòlta de les olives i visitar el trull, així com també tastar l’oli juntament amb el pa artesà elaborat al nostre municipi i al seu entorn. A més a més, la sisena edició (2018) del certamen va deixar clara la voluntat innovadora de l’organització, que va erigir amb èxit el primer concurs d’allioli de Bigues i Riells del Fai, amb la voluntat que veïns i visitants preparin la salsa amb oli vera.

Bigues i Riells - Fira de l'Oli Vera i Mercat del pa artesà
Bigues i Riells - Fira de l'Oli Vera i Mercat del pa artesà

Bigues i Riells - Fira de l'Oli Vera i Mercat del pa artesà
Bigues i Riells - Fira de l'Oli Vera i Mercat del pa artesà

 
La plaça de Miquel Bosch serà l'escenari de la Fira de l'Oli del Vallès i el Mercat del pa artesà de Bigues i Riells del Fai del 2024, el 27 de gener de 9.00 a 14.00 hores.
 
L'Ajuntament de Bigues i Riells del Fai i el Consell Comarcal del Vallès Oriental han programat una fira farcida d’activitats:
  • De 9.00 h a 14.00 h: Parades d’oli de la varietat vera i d’altres varietats, de pa artesà amb farines antigues i de productes de proximitat de Productes de la Xarxa de la Terra.
  • 10.00 h Primer tast d'olis, a càrrec de l’Associació de Productors i Elaboradors d’Oli d’Oliva del Vallès, al Teatre Auditori Polivalent. Places limitades, inscripcions a la fira.
  • 11.00 h Show cooking, a càrrec del Gremi d’Hostaleria del Vallès Oriental.
  • 12.00 h Segon tast d'olis, a càrrec de l’Associació de Productors i Elaboradors d’Oli d’Oliva del Vallès, al Teatre Auditori Polivalent. Places limitades, inscripcions a la fira.
  • 13.00 h Xerrada “Les farines de blats antics”, a càrrec de Santi Olivé, productor de can Jornet i Albert Bruno, nutricionista, al Casal d’Avis del Centre Cívic i Cultural El Rieral de Bigues
  • Joc scape box de l’oli, durant tot el matí a la plaça de Miquel Bosch.
 
Durant el mes de gener se celebraran diversos actes previs a la fira amb un dobles objectiu. D’una banda, acostar la fira a la població i de l’altra, afavorir la creació de sinèrgies entre els actors del món de l’oli del Vallès i del pa artesà.

20 gener - Concurs d’allioli
Coincidint amb el mercat setmanal, dissabte al matí, hi haurà concurs d’allioli, a càrrec de Pep Salsetes, i esmorzar popular, a càrrec de Tiberis, a les 9.00 hores a l’Espai 1 d'Octubre Bigues.

22 de gener- Jornada gastronòmica
L’Hotel Molí de la Torre acollirà la Jornada gastronòmica del 2024, dirigida a professionals de la crítica gastronòmica i de la restauració, a les 20.00 hores. Assistència amb invitació prèvia.

24 de gener- Tast d’olis per a tots els públics
El Teatre Auditori Polivalent acollirà el tast d’olis per a tots els públics i la xerrada “L’oli és un suc de fruita”, a càrrec de Núria Valentí.

26 de gener - Jornada tècnica
El Teatre Auditori Polivalent serà l’escenari de la jornada tècnica, dirigida als professionals del món de l’oli, a les 17.30 hores. Enguany dedicada a la utilització de fitosanitaris en les oliveres. Assistència amb invitació prèvia.

Del 22 al 28 de gener – Exposició fotogràfica
El vestíbul del Centre Cívic i Cultural El Rieral de Bigues acollirà la mostra "Ofici, esforç i tradició. Una retrospectiva de la Fira de l’oli i el Mercat del pa artesà".

Del 8 al 26 de gener – Exposició a la Biblioteca
Dues setmanes abans de la fira la Biblioteca municipal tindrà en exposició diversos documents temàtics (llibres i revistes) sobre el món de l’oli d’oliva i del pa artesà amb farines antigues.
 

Centre informacio 1

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Bigues i Riells del Fai - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web