Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada

Església parroquial de Sant Fruitós de Castellterçol

Just al centre del nucli antic, en el punt més elevat de la població vella, hi ha la plaça de l’Església i el temple parroquial, dedicat a Sant Fruitós. Té un campanar alt i esbelt, visible des de molts punts del terme. La vida també passa en aquesta raconada del poble. S’omple quan hi ha batejos, comunions i casoris. I quan s’ha d’acomiadar a algun veí. A la plaça es beneeixen les palmes el dia de Rams i hi desfilen les autoritats per la missa de Festa Major. Mai hi falten els oficis dedicats a Sant Fruitós, patró del poble; Sant Antoni Abad, patró dels traginers, pagesos i ramaders; i Sant Antoni de Pàdua, patró del gremi de la construcció. I sovint, el temple, acull concerts musicals.

Castellterçol - Església parroquial de Sant Fruitós

Castellterçol - Església parroquial de Sant Fruitós
Castellterçol - Església parroquial de Sant Fruitós


L’actual església és, com a mínim, la tercera que s’ha aixecat sobre el mateix solar. El primer temple que hi va haver sobre aquest turó era pre-romànic. Es devia construïr poc abans o en el mateix moment en que el senyor Terçol va aixecar el castell i va organitzar el terme. Molt probablement aquesta església senzilla es va reformar o engrandir cap segles XI o XII.

Castellterçol - Església parroquial de Sant Fruitós
Castellterçol - Església parroquial de Sant Fruitós


Molt més endavant, al segle XVII, es va construïr el temple actual, d’estil barroc, que també ha estat ampliat en diferents èpoques. És un edifici de tres naus, amb planta de creu llatina, i un campanar de planta octogonal coronat amb una balaustrada. La portadala de l’església està coronada amb una fornícula, on hi ha la imatge de Sant Fruitós, i una enorme rosassa de vidres plomats.

Castellterçol - Església parroquial de Sant Fruitós


Pel què fa a la parròquia, ha viscut diversos moments històrics importants. L’any 1130, l’església de Sant Fruitós i totes les seves esglésies o ermites sufraganes, van ser cedides a la comunitat de canonges de Santa Maria de l’Estany. Això faria canviar el lloc on es pagaven els tributs i també el futur del poble. A finals del segle XIV a l’Estany hi havia molts disturbis i baralles pels dominis, i sovint la comunitat es refugiava a Castellterçol. Així que es va decidir donar autonomia a la parròquia i concedir-li el títol de pabordia. És inferior a un priorat, però permet administrar les propietats de manera indepenent. La pabordia de Castellterçol va ser la última en crear-se, de les cinc que va tenir el monestir de L’Estany.


De l’església parroquial de Sant Fuitós en depenien la parròquia de Sant Julià d’Uixols, l’ermita de Sant Miquel del castell, la capella de Sant Francesc i els petits temples de les masies del terme, com Sant Gaietà de la Ginebreda i Sant Bru de l’Oller.
 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Castellterçol - Ajuntament
On Menjar a Castellterçol (Restaurants)
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web