Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada

Els carrers de l'estiueig de Castellterçol

A començaments del segle XX Castellterçol va viure un nou creixement. De fet, és un ressorgiment de la vila, després de dècades de decadència. La vella tradició dels paraires i els teixidors es reprèn, ara en forma de fàbriques tèxtils. Se’n fan de petites i mitjanes, modernes i mecanitzades, i això representa feina per a la gent del poble, sobretot per a moltes dones, que ja no han de marxar del poble buscant feina de minyones.

També en aquesta època comença l’estiueig. Arriben al poble famílies de Sabadell, Terrassa o Barcelona, que troben a Castellterçol un lloc sa i bonic, on descansar, guarir malalties de ciutat i cultivar les amistats. Els forasters porten nous aires, costums i modes. El poble experimenta un canvi en les maneres de fer. Aquí hi passen alguns estius el poeta Joan Maragall i el polític Francesc Cambó.

Castellterçol també canvia de fesomia, perquè es construeixen cases per acollir la gent de fora. S’eixampla al voltant dels carrers de Vic i de Barcelona. Són anys de màxima expansió del modernisme i això es nota, sovint amb molts treballs de forja. Amb tot, sembla que triomfa més el gust clàssic i molts edificis s’ornamenten amb elements típics del classicisme acadèmic.

S’arreglen carrers, es fan cases noves, s’enjardinen algunes zones, s’empedren les places, s’arrangen fonts i pedrons...
 

Les cases d’en Cebrià Calvet.

Un dels responsables d’aquesta petita revolució és un personatge pintorest, en Cebrià Calvet, conegut amb el renom de Canuto. Era fill d’un traginer molt conegut de Barcelona. Ell mateix va fer aquesta feina, però com que era molt emprenedor també es va dedicar a la construcció. En Canuto es va casar amb una castellterçolenca, l’Antònia Picas, i com que coneixia bé la zona es va convertir en un promotor de la vila com a centre d’estiueig.

Castellterçol - Nucli antic (Cases d'en Canuto o can Cambó)
Castellterçol - Nucli antic (Cases d'en Canuto o can Cambó)


D’entre les cases que va construïr per llogar als foranis en destaquen dues torres situades als números 58 i 62 del carrer Barcelona. Són cases bessones, amb un coronament sinuós i ornamentació modernista. Hi ha que les coneix com a Can Cambó perquè, justament, va ser on el polític hi va passar un parell d’estius.

Monument al Canuto

En Cebrià Calvet també va promoure moltes altres cases, al carrer del Pedregar, al pla dels Rourets i en altres indrets del terme. Va fer construïr un dipòsit d’aigua que la gent coneixia com el “lago del Canuto”. I va donar els terrenys del camp de futbol. I com que creia molt en ell mateix, i no se n’amagava, es va fer aixecar un monument amb la seva figura.

Castellterçol - Nucli antic (Monument a Cebrià Calvet Canuto)


L’estàtua, del 1919, encara es pot veure a l’entrada del carrer del Pedregar. S’explica que en Canuto estava enemistat amb algun familiar. I per fer-li la punyeta li va posar l’estàtua just davant de casa dient-li: “Apa! Així em veuràs sempre!”. 

 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Castellterçol - Ajuntament
On Menjar a Castellterçol (Restaurants)
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web