Castell gòtic de la Torre de Claramunt

Torre de Claramunt, La - Castell
Torre de Claramunt, La - Castell

Torre de Claramunt, La - Castell
Torre de Claramunt, La - Castell

Originalment fou una torre fortificada i avançada del castell de Claramunt (la Pobla de Claramunt) construïda a finals del segle XI per tal d’exercir el control de la vall de la riera de Carme i del camí cap al Penedès. Amb el temps esdevingué cada cop més estratègica passant a constituir un recinte fortificat de sòlides construccions. Al segle XV constava de presó, estable, cuina, pastador, celler, saleta, tres cambres, una recambra i golfes. Si entre els segles X i XIII els senyors de Claramunt residiren al castell de La Pobla, a començaments del segle XIV, al vendre’s el castell al vescomte de Cardona (1306), es traslladaren definitivament al castell de La Torre. El 1318 Berenguer de Claramunt, però, vengué el castell de la Torre al vescomte de Cardona, passant des d’aquest moment a ser-ne únicament castlans. El 1561, data que figura a la clau del portal adovellat del pati, Joan de Claramunt convertí el castell en un espaiós casal fortificat, que correspon a l’edifici actual, de planta baixa i tres pisos. Les finestres, amb llindes de pedra, són rectangulars i el portal d’entrada adovellat, damunt del qual hi figura l’escut nobiliari dels Claramunt (pujol floronat), que també figura en un angle exterior del castell. Altres escuts repartits pel pati del castell i la sala major presenten els senyals heràldics dels senyors posteriors: Espuny, Agulló, Pinós i Sentmenat. El conjunt es rematat per acabats en forma de dents a manera de merlets.

Torre de Claramunt, La - Castell
Torre de Claramunt, La - Castell

Torre de Claramunt, La - Castell

Curiositats

El castell de la Torre de Claramunt conserva un important arxiu privat de pergamins, lligalls i llibres amb documentació de les cases nobles de Claramunt (segles XI-XVII), dels marquesos de Gironella (segles XVIII-XIX), dels marquesos de Villa-Palma (segles XIX-XX) i de les cases baronials dels Ribera, Espuny, Sentmenat, Agulló i Pinós. També s’hi troben dispenses matrimonials, butlles i llicències atorgades pels papes (Climent XI, Climent XII, Pau III, Pius V, Gregori XIII, Innocenci XI i Pius VI) i declaracions de noblesa i comunicacions personals i polítiques signades pels reis (Felip III, Carles II, Maria-Lluïsa d’Orleans, Felip V, Carles III, Carles IV i Ferran VII).

Visita
Visita exterior i lliure

Diputació

Població: La Torre de Claramunt

Vols rebre les nostres propostes setmanals?

Subscriu-te!

Envia aquest correu electrònic i rebràs comunicacions electròniques relacionades amb les activitats turístiques, culturals i amb els serveis i activitats que ofereix www.festacatalunya.cat

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació de Barcelona amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web