Església parroquial de Sant Pere de Navata ***

Navata - Sant Pere de Navata

La construcció de l’edifici es va iniciar el 22 de desembre l'any 1638 amb la col·locació de la primera pedra i es va obrir ja al culte amb la benedicció l’any 1646. La finalització definitiva de les obres va ser cent anys més tard d’haver-les començat, l’any 1746, tal com consta a la portalada barroca al costat de la mitra i les claus, símbols del titular; està presidida per una imatge de Sant Pere dins d’una fornícula.
Navata - Sant Pere de Navata

És un edifici molt sobri d’una única nau, coberta amb volta de creueria, amb vuit capelles laterals i absis poligonal a l’interior amb estructura circular a l’exterior. El campanar és de planta octogonal culminat amb un terrat i amb gàrgoles decorades amb cares d’animals.
Navata - Sant Pere de Navata
Navata - Sant Pere de Navata

A l’interior, decorant tot el mur i la volta de l’absis, es conserven unes pintures murals del segle XVIII, realitzades l’any 1725. Són especialment interessants en tractar-se d’una mena de retaule però pintat a la paret. Joan Gay i Puigbert al seu estudi “Les pintures murals de Sant Pere de Navata: una obra d’art o una lliçó d’història” afirma: “…seguint la tendència dels retaules de l'època, el cos principal és ocupat per figures de grans dimensions, amb Sant Pere en el centre, enlairat sobre una peanya que té la funció de ressaltar la seva primacia, igualment com l'escut que presideix el retaule amb els seus atributs, la tiara papal i les claus, que també poden veure's en el sòcol. Als carrers laterals hi apareixen dos sants més. Sant Andreu amb la creu martirial i Sant Jaume, i al cos superior hi figura una Immaculada, devoció ben representativa de l'època moderna. Cada un d'ells és emplaçat dins una fornícula d'arc semicircular, emmarcada per columnes, adossades de fust estriat, amb garlandes i altres elements decoratius, per als quals s'utilitzen profusament els daurats, a imitació dels retaules en fusta de la mateixa època. A més de les figures protagonistes del retaule, hi haurien representades dues escenes de la vida de Sant Pere a la zona de la predel·la, i dues més en medallons situats a banda i banda de la Immaculada. És probable que fossin les més habituals del seu cicle, però en l'actualitat amb prou feines s'hi pot endevinar algun detall”.
Navata - Sant Pere de Navata
Navata - Sant Pere de Navata

Navata - Sant Pere de Navata
Navata - Sant Pere de Navata

L’obra pictòrica principal està centrada a l’altar principal però en algunes de les capelles laterals afortunadament encara es conserven altres pintures: “La primera d'elles és la capella tradicionalment anomenada "de la Mare de Déu Antiga", de gran arrelament a Navata, on s'hi venerava una imatge gòtica (Museu d'Art de Catalunya), de procedència incerta(...) Pel que fa a les altres dues capelles, el mal estat de les pintures és accentuat, però no deixen de ser un ric testimoni de l'estat original de l'església. Una d'elles és la capella del Roser (...) Una bona part de la pintura es va malmetre en practicar-hi una fornícula, també en època recent. Malgrat tot, encara és visible un típic altar del Roser , amb els quinze misteris del Rosari (...) Els Misteris conservats són els de Dolor i alguns de Glòria: Oració a l'hort de Getsemaní, l'assotament, la coronació d'espines, la pujada al Calvari, la Crucifixió, la Resurrecció i la Pentecosta. Finalment, en la tercera capella a mà dreta de l'altar, i darrera les talles modernes que s'hi han incorporat, roman encara la decoració pictòrica que, en un principi, feia també les funcions de retaule, en aquest cas dedicat a Sant Antoni de Pàdua, l'única de les sis figures que en l'actualitat pot identificar-se relativament bé”
Navata - Sant Pere de Navata

Navata - Sant Pere de Navata
Navata - Sant Pere de Navata

Navata - Sant Pere de Navata
Navata - Sant Pere de Navata

Navata - Sant Pere de Navata

Navata - Sant Pere de Navata

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Navata - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web