MonacÓlia, la fira de l'abat de Navarcles

Propera ediciˇ: 02/04/2022 a 03/04/2022

SUSPESA TEMPORALMENT FINS A TENIR NOVA DATA DE CELEBRACIÓ

 

Monacàlia, la fira de l’abat rememora el Navarcles del segle XI i compta amb una gran implicació dels navarclins i de diverses associacions de la població que porten a terme diverses escenificacions teatrals de l’època. Durant mil anys, Navarcles va dependre del monestir de Sant Benet de Bages perquè n’era del senyor feudal, situació que es va mantenir fins a la fi del monestir, l’any 1835 amb la desamortització. Fou una relació d’amor i odi, plena de respecte i de revoltes, perquè als pagesos els tocava pagar una part del que collien.

Per a més informació: www.monacalia.cat

Navarcles - MonacÓlia
Navarcles - MonacÓlia


 

Espectacles
-Espectacles teatrals de carrer a càrrec del grup de teatre de Navarcles, amb la col·laboració de l’Associació de Dones, Bombers Voluntaris, Agrupació de Cantaires, Colla de Geganters i Grallers, Escola Municipal de Música, Grup de ballet del CEIP Catalunya i Mijac:

Navarcles - MonacÓlia


Ofrena de les relíquies: Sal·la i el seu seguici de nobles, el comte Borrell II i el bisbe Arnau de Vic, vinguts de Roma, ofereixen al monestir de Sant Benet, i més concretament a l’abat Abbó, les reliquies de sant Valentí màrtir, portades des de Roma perquè seguin venerades i ben conservades al monestir de Sant Benet de Bages.

Navarcles - MonacÓlia
Navarcles - MonacÓlia


Cobrament de censos: la gent de Navarcles, com a vassalls de Sant Benet de Bages pagava censos al monestir dos cops a l’any, per Nadal i per la Mare de Déu d’agost. El pagament s’acostumava a fer davant la presència del monjo cambrer del monestir i del notari procurador. El pagament, fet en presència de les forces de l’ordre, va acabar amb l’esclat d’una revolta popular.

Càstig als costells: les infraccions a la justícia senyorial eren castigades amb penes de presó, o bé a través del costell, un tronc de fusta de dimensions considerables on els que cometien certs tipus de delictes eren lligats durant moltes hores i hi podien arribar a romandre, fins i tot, durant tres dies. El costell estava situat en una plaça ben custodiada pel batlle o per la soldadesca.

Casament de Sal·la i Ricardis: eren considerats els fundadors del monestir de Sant Benet. El seu casament es va fer prèviament a la fundació del monestir. Amb això, Sal·la va fer donació a Sant Benet de Bages de diferents propietats que li corresponien a la comarca, i Ricardis hi aportà l’any 960 el seu alou a les Preses.

Navarcles - MonacÓlia
Navarcles - MonacÓlia


- Mostra d’oficis i productes artesans de monestir

- El rebost dels monestirs: exposició de productes d’alimentació típics dels monestirs de tot Espanya

- L’obrador dels monjos: exposició de ceràmiques, brodats, talles, imatges, icones, publicacions, tots ells productes relacionats amb la vida monàstica

- Artífex, el taller d’arts monacals: oficis vinculats als monestirs com picapedrer, cerer, il.luminador de pergamí, herbolaire, vitraller, daurador, enquadernador

-Degustació del menú Monacàlia en diversos restaurants de la població. Està elaborat amb infredients que es podien consumir al monestir de Sant Benet de Bages durant els segles X i XI. Seguint les recomanacions de la Regla de Sant Benet, la cuina del monestir era més aviat vegetariana, amb una important presència del peix salat i amb molt poca carn, que estava força prohibida en la alimentació dels monjos.

 
Des de quan
S’organitza des de l’any 2003.

Centre informacio 2

Poblaciˇ: Navarcles

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
amic, mitjans d´┐Żinformaciˇ i comunicaciˇ OJD 
Festacatalunya Ě Tel. 938046359
Contactar Ě crŔdits Ě avÝs legal Ě Mapa Web