-Espectacles teatrals de carrer a càrrec del grup de teatre de Navarcles, amb la col·laboració de l’Associació de Dones, Bombers Voluntaris, Agrupació de Cantaires, Colla de Geganters i Grallers, Escola Municipal de Música, Grup de ballet del CEIP Catalunya i Mijac:
|
Ofrena de les relíquies: Sal·la i el seu seguici de nobles, el comte Borrell II i el bisbe Arnau de Vic, vinguts de Roma, ofereixen al monestir de Sant Benet, i més concretament a l’abat Abbó, les reliquies de sant Valentí màrtir, portades des de Roma perquè seguin venerades i ben conservades al monestir de Sant Benet de Bages.
|
|
Cobrament de censos: la gent de Navarcles, com a vassalls de Sant Benet de Bages pagava censos al monestir dos cops a l’any, per Nadal i per la Mare de Déu d’agost. El pagament s’acostumava a fer davant la presència del monjo cambrer del monestir i del notari procurador. El pagament, fet en presència de les forces de l’ordre, va acabar amb l’esclat d’una revolta popular.
Càstig als costells: les infraccions a la justícia senyorial eren castigades amb penes de presó, o bé a través del costell, un tronc de fusta de dimensions considerables on els que cometien certs tipus de delictes eren lligats durant moltes hores i hi podien arribar a romandre, fins i tot, durant tres dies. El costell estava situat en una plaça ben custodiada pel batlle o per la soldadesca.
Casament de Sal·la i Ricardis: eren considerats els fundadors del monestir de Sant Benet. El seu casament es va fer prèviament a la fundació del monestir. Amb això, Sal·la va fer donació a Sant Benet de Bages de diferents propietats que li corresponien a la comarca, i Ricardis hi aportà l’any 960 el seu alou a les Preses.
|
|
- Mostra d’oficis i productes artesans de monestir
- El rebost dels monestirs: exposició de productes d’alimentació típics dels monestirs de tot Espanya
- L’obrador dels monjos: exposició de ceràmiques, brodats, talles, imatges, icones, publicacions, tots ells productes relacionats amb la vida monàstica
- Artífex, el taller d’arts monacals: oficis vinculats als monestirs com picapedrer, cerer, il.luminador de pergamí, herbolaire, vitraller, daurador, enquadernador
-Degustació del menú Monacàlia en diversos restaurants de la població. Està elaborat amb infredients que es podien consumir al monestir de Sant Benet de Bages durant els segles X i XI. Seguint les recomanacions de la Regla de Sant Benet, la cuina del monestir era més aviat vegetariana, amb una important presència del peix salat i amb molt poca carn, que estava força prohibida en la alimentació dels monjos.
|