Magatzem de blat del Sindicat

Sant Guim de Freixenet - Magatzem de blat del Sindicat
Sant Guim de Freixenet - Magatzem de blat del Sindicat


El "Sindicato Agrícola" de Cervera i la seva Comarca, és una farinera que va arribar a molturar 24.000 kg de blat. Aquesta entitat mare va creure convenient, per facilitar el transport del blat collit a aquella part de la comarca, la construcció d’un magatzem al costat de l’estació, els terrenys costaren 5.100 ptes comprats el 11 de febrer de 1921, el 13 de maig de 1921 es va fer l’estudi dels plànols. Es tractava d’un magatzem de 20 metres per 34,50 m. de llarg a més a més d’una petita par amb dos plantes destinades per oficina així com la casa per l’encarregat i serveis; el 14 d’agost de 1921 es convoca una Junta General per l’aprovació d’un préstec de 200.000 ptes per la construcció del magatzem i el 8 de desembre de 1921 Junta General Extraordinària a les tres de la tarda per decidir la construcció.

Sant Guim de Freixenet - Magatzem de blat del Sindicat


El magnífic edifici modernista de tres naus d’obra vista, fou encarregat a l’insigne arquitecte César Martinell. Destaca pels seus volums, amb uns grans arcs parabòlics de maó vist. És de propietat privada i no es permet l’accés a l’interior sense autorització.


 
Curiositats

La construcció del magatzem està estretament vinculada al ferrocarril. De fet el mateix nucli de població va sorgir a partir de la construcció de l’estació de ferrocarril. El tren va passar per primera vegada el 30 de maig de 1860 fent el trajecte de Manresa a Lleida. Els trens però passaven de llarg i no fou fins el 1885 en què s’hi va inaugurar l’estació. Es començà a edificar el barri del Mig, prop de la via, i el de Dalt, a la carretera de Calaf. Amb l’existència de l’estació i el tràfic considerable de palla, va provocar la construcció espontània de cases i de magatzems prop de les vies del tren. Simultàniament molts botiguers i cavallers s’afanyaren a obrir botigues per abastir les noves necessitats.

 

Visita
Exterior i lliure. Per accedir a l’interior cal sol·licitar prèviament autorització als propietaris. Està rigorosament prohibit l’accés sense el permís corresponent.

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Sant Guim de Freixenet - Ajuntament
Diputació de Barcelona amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web