AMIC - Generalitat - PATRIMONI CULTURAL AMB ELS 5 SENTITS (lateral esquerra tot el web)
Ara Lleida Estiu 2020

Sant Andreu i Sant Guillem de Sant Guim de la Rabassa a Sant Guim de Freixenet

Sant Guim de Freixenet - Sant Andreu i Sant Guillem

Sant Guim de Freixenet - Sant Andreu i Sant Guillem
Sant Guim de Freixenet - Sant Andreu i Sant Guillem

Des del segle XI apareix sota l’advocació de Sant Andreu i Sant Guillem. L’edifici actual d’estil barroc fou aixecat vers el segle XVII quan ja es constata que és sufragani de Santa Maria de Freixenet. Previ a la porta d’accés hi havia un atri amb tres grans arcades, que han estat tapiades per tal de reconvertir aquest espai en una petita capella destinada al culte actual.
No conserva testimonis del seu origen medieval. L’edifici actual és un gran temple d’una única nau de gran alçada, estructurada en cinc trams, el principal dels quals destinat a presbiteri i amb fornícules laterals situades a banda i banda dels tres trams centrals; damunt del primer tram, tot just accedir a l’edifici, és va aixecar un gran cor, del qual encara es conserven testimonis de la barana policromada. L’edifici annex destinat a residència fou aixecat o ampliat a finals del segle XVIII, com es constata en una dovella d’una porta d’accés que conserva la data 1791, quan ja no estava en mans dels jesuïtes. D’uns pocs anys abans, concretament de l’any 1763, es conserva un banc utilitzat per traslladar els taüts fúnebres; malgrat tractar-se d’una peça singular i d’una datació excepcional el seu estat de conservació és molt deficient.

Segons un document municipal de 1956 a partir del qual el municipi va passar a denominar-se Sant Guim, el convent de Sant Guim, que fue a cargo de los regulares de la Compañía de Jesús, fue fundado por doña Francisca y don Carlos de Calders y Merlès, señores del castillo de Sant Guim y de los lugares de Freixanet y también de Altadill , segons un testament de 1641. Dicho colegio o convento se halla en la actualidad transformado y distribuido en viviendas ocupadas por varios vecinos de dicho pueblo... Cuando expulsaron de España a los regulares de la Compañía de Jesús, a fines del siglo XVIII, residían únicament en dicho colegio los reverendos padres Francisco Perera, superior y procurador, padre José Sentaló, hermano Raimundo Anglès, hermano José Trilla y hermano Lorenzo Rubert. Els jesuïtes del Col·legi de Betlem de Barcelona, van estar en aquesta residència que possiblement no va arribar mai a la categoria de col·legi, des de 1736, fins a la seva expulsió, el 4 d’abril de 1767, nit que l’edifici fou envoltat de paisans per falta de tropa regular.

Els jesuïtes van afegir un cos d’edifici destinat a residència i al seu costat edificaren l’església de tipus barroc amb un pòrtic molt espaiós. Possiblement l’arquitecte que va dirigir les obres fou el mateix que va aixecar el seminari de Sant Just que els jesuïtes tenien a Vic; de fet les escales i baranes de la residència de la Rabassa són molt similars a les de Vic.

Sant Guim de Freixenet - Sant Andreu i Sant Guillem
Sant Guim de Freixenet - Sant Andreu i Sant Guillem

Posteriorment, sembla que el 1773, Salvador de Marc i Bellver, un ric comerciant amb cert afany d’ennobliment, es farà amb el senyoriu dels termes de Sant Guim, juntament amb els de Roda i Berà, Creixell, Oriols, Masnou i d’altres que havien pertangut als jesuïtes; el preu estipulat per tot foren 235.000 lliures.

Sant Guim de Freixenet - Sant Andreu i Sant Guillem
Sant Guim de Freixenet - Sant Andreu i Sant Guillem
Sant Guim de Freixenet - Sant Andreu i Sant Guillem
Sant Guim de Freixenet - Sant Andreu i Sant Guillem

Curiositats
La Companyia de Jesús fou expulsada d’Espanya per Carles III acusada d’instigar el conjunt de motins de l’any anterior: Declaro que en la ocupación de temporalidades de la Compañía se comprenden sus bienes y efectos, así muebles como raíces o rentas eclesiásticas que legítimamente poseen en el Reino, sin perjuicio de sus cargas, mente de los fundadores y alimentos vitalicios de los individuos, que serán de cien pesos durante su vida a los sacerdotes, y noventa a los legos, pagaderos de la masa general que se forme de los bienes de la Compañía. Fou una operació tan secreta, ràpida i eficaç com la de l’expulsió dels moriscs l’any 1609.

 
Visita
Exterior i lliure.

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Sant Guim de Freixenet - Ajuntament
On Menjar a Sant Guim de Freixenet (Restaurants)
Allotjaments a Sant Guim de Freixenet
AMIC - Generalitat - PATRIMONI CULTURAL AMB ELS 5 SENTITS (lateral esquerra tot el web)
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l´Ebre amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web