Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
Musiquem Lleida 2022

Ermita de Sant Grau d'Ardenya

Les primeres notícies de Sant Grau d’Ardenya es remunten a començament dels segle XV. L’actual edifici de l’ermita correspon a una restauració del segle XIX sobre l'edifici del segle XVII. L’ermita de Sant Grau d'Ardenya és un gran edifici d'estil neoromànic, amb un pati central i les estances adossades. Cal destacar la creu de terme de Sant Grau d'Ardenya de pedra calcària de Girona. 

Tossa de Mar - Ermita de Sant Grau d'Ardenya
Tossa de Mar - Ermita de Sant Grau d'Ardenya


L'edifici arrebossat a excepció de les obertures, està presidit per un gran pati davanter. Dins l'edifici, un segon pati, a manera de claustre, divideix el conjunt amb l'església al fons. L'església és de planta rectangular, amb una sola nau i absis semicircular amb obertures allargades i decorades amb vitralls. Té un cor als peus de la nau, les parets policromades i un retaule de fusta, amb tres pinacles centrals, dedicat a Sant Grau. Cal destacar també dins l’església el púlpit, la sagristia i la pila baptismal de marbre blanc (1666). Exteriorment les parets laterals de l'església estan dotades de contraforts.

Tossa de Mar - Ermita de Sant Grau d'Ardenya
Tossa de Mar - Ermita de Sant Grau d'Ardenya


La façana de l'església està dividida en dos pisos per una doble línia motllurada.  Dos són els elements que centren l’interès: per una banda, la portalada neoromànica amb arc de mig punt, columnes als muntants, motllures, inscripcions i decoració geomètrica amb elements iconogràfics relatius al santuari, com ara els gerros, fent referència a una olla miraculosa; i per altra banda una gran rosassa polilobulada amb vitralls. Per damunt de la teulada s’aixeca el campanar quadrat, amb obertures d'arc de mig punt i coronament piramidal.

Tossa de Mar - Ermita de Sant Grau d'Ardenya


Tres són els altars que trobem al santuari: l’altar major (1515), el del Roser (1612) i el de sant Isidre. Els pas de les tropes napoleòniques deixaren malmès el santuari. El 1882 Grau Rodés, comerciant d’ascendència tossenca, emprengué les obres de restauració i donà al santuari l’aspecte que ha conservat fins avui.

Tossa de Mar - Ermita de Sant Grau d'Ardenya
Tossa de Mar - Ermita de Sant Grau d'Ardenya - Creu de Terme


El recinte durant els anys 50-60 del segle XX feu la funció d’hotel. Després passaria a mans d’una entitat financera, fins que el 2009 l’adquirí el municipi per fer-hi un parador turístic, projecte que no es portà a terme. El 2013 fou arrendat a la família Garriga per tal de dinamitzar l’espai i anar rehabilitant el conjunt. 

Curiositats
Com a curiositat, destaquem l'existència d'una famosa gerra d'aigua miraculosa de què estava dotat el santuari, fins que no desaparegué el 1992. Aquesta olla, segons la tradició popular intercedia, a l 'hora de trobar marit, a les dones que hi ficaven el cap i deien una oració.

 
Població: Tossa de Mar

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Tossa de Mar - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Adsmurai - Jornades Europees de Patrimoni 2022
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web