Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
Musiquem Lleida 2022

Passeig del Mar de Tossa de Mar

Des del passeig del Mar i de la platja que s’obre al seu davant podem gaudir d’una incomparable vista de la Vila Vella i d’un dels edificis destacats de la vila de Tossa com és la casa Sans Moré.

Casa Sans Moré
El 1906 l’indià Joan Sans Moré, enriquit amb el comerç del suro a Colòmbia, va encarregar el projecte de la seva residència als germans  Antoni i Josep Ma. de Falguera i Sivilla, arquitectes del modernisme, per construir un habitatge al passeig marítim sobre una casa de pescadors en ruïnes, on es combinen elements modernistes, sobretot a la façana posterior, oberta al Passeig Marítim,  que està arrebossada i pintada de blanc,  amb elements d’influència colonial que trobem a la façana principal,  orientada a l'oest i que dóna a la plaça d'Espanya, que és d'estil clàssic. Als anys 30 del segle XX, coincidint amb que l’edifici passà en mans de la família Vilallonga, es portaren a terme les primeres reformes sobre l’edifici original.

La casa Sans Moré és un edifici entre mitgeres, de quatre plantes i terrassa. Destaca la cornisa coronada per un frontó ondulat ple de trencadís ceràmic de color verd amb acabaments cargolats. Les obertures són rectangulars, d'arcs esglaonats i d'arcs carpanell. Cal destacar el treball de ferro forjat dels balcons i de la terrassa.

Tossa de Mar - Passeig del Mar - Casa Sans Moré
Tossa de Mar - Passeig del Mar - Casa Sans Moré


D’entre els elements destacables cal fer esment de les gàrgoles amb una doble funcionalitat, la d’ús i la decorativa, amb iconografia pròpia del modernisme. La part original de l’edifici més ben conservada és el primer pis, encara que bona part de l'edifici modernista ha estat tapada per construccions posteriors.

Dins el conjunt ocupa un espai molt especial el pati amb dues grans palmeres i un pou revestit de trencadís verd i vermell i un important treball de forja amb elements vegetals i animals. En aquest espai hi trobem també una font amb dos peixos entrellaçats.

El 1958, la casa fou reconvertida en hotel-restaurant, tancada al públic a l'hivern. A partir d’aquest moment es portaren a terme diferents canvis sobre l’arquitectura i fesomia originals, sobretot pel que fa a les pintures de tema femení i vegetal de la façana original i pel que fa a la terrassa, sense alguns balcons, xemeneies i reixats originals.

Vistes de la Vila Vella
La silueta de la Vila Vella de Tossa que s’ha convertit en la imatge més característica de Tossa de Mar se’ns ofereix des d’aquest passeig deixant impresa a la nostra retina l’inesborrable record d’aquesta vila marinera amb un destacable passat i patrimoni, que es barreja amb algunes barques de pescadors, activitat que en un passat proper va marcar la vida de la seva gent.

Tossa de Mar - Vistes de la Vila Vella
Tossa de Mar - Vistes de la Vila Vella

Tossa de Mar - Passeig del Mar


 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Tossa de Mar - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Adsmurai - Jornades Europees de Patrimoni 2022
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web