Vil·la Romana dels Ametllers de Tossa de Mar ***

Visita Virtual

PODEU VISITAR-LA VIRTUALMENT EN 360º


L’antiga Turissa, actual Tossa de Mar, ens ha deixat una de les vil·les més importants de l’antiga província Tarraconense, la vil·la romana dels Ametllers, amb una cronologia que abasta del segle II aC als segles V-VI dC. Aquest establiment del passat romà de Tossa va ser descoberta el 1914 pel Dr. Ignasi Melé, encara que ja apareixia esmentada a finals del segle XIX. La vil·la, ubicada en un vessant de muntanya suau, es distribueix en terrasses a diferent alçada. És un exemple d’explotació agrícola dedicada especialment al conreu de la vinya i a l’exportació de vi.

Tossa de Mar - Vil·la Romana dels Ametllers
Tossa de Mar - Vil·la Romana dels Ametllers


És coneguda també com la vil·la de Vitalis, nom del seu propietari que apareix a l’emblema central del mosaic del segle IV d’un passadís, ocupat per una arquitectura amb una figura femenina (Turissa) al centre sobre la qual podem llegir SALVO / VITALE FELIX TURISSA i a la part inferior EX.OF /FICINA FELICES (Si, tu, Vitalis estàs bé, jo,Turissa, sóc feliç / Sortit del taller d’en Fèlix).

Tossa de Mar - Vil·la Romana dels Ametllers
Tossa de Mar - Vil·la Romana dels Ametllers


En les primeres excavacions es va poder diferenciar bé una pars fructuaria, inferior, on s’hi ubicaven els magatzems i les sales de processament dels productes agrícoles (elaboració de vi, oli, salaons i emmagatzematge de cereals), i una pars urbana, superior, amb un important conjunt termal i una sèrie d'habitacions pavimentades amb mosaics.

Tossa de Mar - Vil·la Romana dels Ametllers


La pars urbana amb elements com el magnífic conjunt termal, els mosaics, els estucs, el rar menjador d’hivern, el nimfeu o font, o la piscina amb l’imponent conjunt escultòric de marbre de Carrara que es conserva en el Museu Municipal, palesa l’excepcionalitat i la magnitud, especialment al segle II dC.

Tossa de Mar - Vil·la Romana dels Ametllers


A partir dels materials recuperats en les successives campanyes d'excavació i de les estructures posades al descobert, s'ha pogut establir una àmplia cronologia o fases d’utilització d’aquest espai que van des d’una vil·la republicana, passant per una edificació augustal, reformes d’època antoniniana, reformes sumptuàries d’època severiana, un primer abandonament en el convuls segle III dC i la represa baix imperial, sense descartar que el lloc tingués també una ocupació residual posterior, en barraques i petits habitatges que es varen construir aprofitant alguns dels murs encara dempeus en aquells moments i que s’haurien mantingut fins a època alt medieval.

Tossa de Mar - Vil·la Romana dels Ametllers


La vil·la és un dels establiments rurals d’època romana més importants que s’han excavat fins ara a Catalunya per la seva magnitud i bon estat de conservació, per l'interès científic de les seves estructures i per les nombroses troballes de materials que abasten un ampli període cronològic.

Tossa de Mar - Vil·la Romana dels Ametllers


 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Tossa de Mar - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web