Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
Musiquem Lleida 2022

Vila Nova de Tossa de Mar***

Cap a mitjan segle XVIII el gruix de la població de Tossa ja vivia fora de les antigues muralles, al barri de sa Roqueta, al Veïnat Nou, al carrer dels Socors i als ramals inicials del carrer de la Guàrdia i del Pou de la Vila. El nucli urbà però restava envoltat de camps i d’horts. A partir de 1748 el Comú de la vila comença a comprar terreny a la família de Rabassa i així van nèixer els carrers de sant Josep, de Sant Antoni, de Sant Ramon (avui de Tarull) i de Sant Vicenç (avui Rosa Rissech). Fou en aquesta segona meitat del segle XVIII quan l’urbanisme tossenc va fer un gran salt configurant-se l’actual Tossa.

Ca les Germanes Ferrer o can Macadà
Tossa de Mar - Vila Nova - Ca les Germanes Ferrer o can Macadà
Tossa de Mar - Vila Nova - Ca les Germanes Ferrer o can Macadà
Tossa de Mar - Vila Nova - Ca les Germanes Ferrer o can Macadà

Ca les Germanes Ferrer  o can Macadà és una casa d’arquitectura noucentista construïda entre el 1904 i el 1905 per una família de comerciants de Tossa, com queda plasmat en l’escut entre finestres amb iconografia sobre el comerç marítim (ales del déu Mercuri, relatiu al comerç i als viatges, el petasos i el caduceu amb les dues serps entrellaçades  d’aquesta divinitat, dues àncores i una roda dentada).

Mentre que la façana posterior o marítima, en mal estat, està dotada de diversos miradors o balcons coberts a manera de galeria, la façana principal presenta un encoixinat de pedra artificial que li donen un estil clàssic renaixentista, reforçat pels guardapols amb decoració vegetal de les finestres. Cal destacar el treball del ferro forjat a les baranes.


Can Ganga o can Leandro
Can Ganga o Can Leandro són noms referits a dos dels seus llogaters: la família de motiu “Ganga” i Leandro Macaya Xiberta. És una de les primeres cases construïdes fora muralles i que fins a finals dels segle XVI no tingué continuïtat  fins a la platja. La casa, fortificada, consta de tres plantes i coberta d'una sola aigua de vessant amb un ràfec de tres fileres: una de rajola plana i les altres dues de teula.
 
Tossa de Mar - Vila Nova - Can Ganga o can Leandro
Tossa de Mar - Vila Nova - Can Ganga o can Leandro
Tossa de Mar - Vila Nova - Can Ganga o can Leandro


Elements a destacar són: A la planta baixa destaca el gran portal adovellat d'arc de mig punt de grans dovelles a la planta baixa; al primer pis l’obertura central amb llinda monolítica, muntants de pedra i ampit treballat, amb impostes ornades querubins, flanquejada amb finestres gòtiques de gran simplicitat; i al segon pis o altell cal destacar la finestra de la dreta, amb dos arquets lobulats i un petit òcul a la llinda.

Aquesta casa a la segona meitat del segle XVIII era propietat del patrici Tomàs Vidal i Rei, indià enriquit a ultramar que es convertí en el tossenc més ric (d’or portava els botons dels punys i de l'armilla,  les sivelles de les sabates i del vestit de cerimònia, el corbatí i l’espasí amb guarniment i funda, i també les capses on guardava el rapè i els guarniments dels cavalls), essent l’autoritat de “don Tomás”, com l’anomenaven, superior a la del batlle.

Can Saura

Tossa de Mar - Vila Nova - Can Saura
Tossa de Mar - Vila Nova - Can Saura
Tossa de Mar - Vila Nova - Can Saura

L’actual edifici de Can Saura correspon  a l’edificació del segle XVII que va reaprofitar elements originals d'època medieval procedents d’un altre edifici. Presenta a la planta baixa un gran portal adovellat. Al primer i segon pis destaquen dues finestres amb  llindes ornades amb relleus esculpits de factura tosca, essent el cap dels angelets proporcionalment més gran que la resta del cos. L'angelet de la finestra del primer pis és de cos sencer i està nu, mentre que la del segon pis és un querubí, ja que només té la cara i les dues ales. En una de les finestres del pis superior també s’endevinen les restes d’un relleu escultòric, potser també un altre querubí.


Casa Parroquial
Tossa de Mar - Vila Nova - Casa Parroquial
Tossa de Mar - Vila Nova - Casa Parroquial
Tossa de Mar - Vila Nova - Casa Parroquial

La Casa Parroquial (1900-1910) coneguda també amb els noms de Casa del Rector Jaume Bagué Ferro o Casa de l'Organista Mn. Soler de Morell és una casa amb àmplies obertures, terrasses superiors i balcons decreixents segons les plantes. A la planta baixa hi ha un plafó dedicat a M. Soler de Morell  de ceràmica pintada obra del ceramista barceloní J. Guivernau (1960) que diu: "Al Mn. Soler de Morell Ysamat als L anys de beneficiat organista. El patronat d'Homenatges, MCMLX".

Cal destacar la decoració de terrissa amb temàtica floral, marina i figurativa a llindes dels balcons i mènsules decoratives de la planta baixa i del primer pis, mentre que al segon pis aquests elements decoratius han desaparegut.

Tossa de Mar - Vila Nova
Tossa de Mar - Vila Nova
Tossa de Mar - Vila Nova


Passejar per la Vila Nova pot esdevenir quelcom amb una certa dosis de màgia, on velles obertures es combinen amb elements nous com una placa recordant un il·lustre visitant, dos mascarons de proa de figures humanes que ara decoren les parets d’una casa, com si restessin esperant per donar la benvinguda al visitant, que gaudeix dels petits racons que li deparen aquests vells carrers carregats d’història, o aquella xarxa de pescar que ara decora a mode de cortina una vella porta d’una casa de pescadors.

Tossa de Mar - Vila Nova
Tossa de Mar - Vila Nova
Tossa de Mar - Vila Nova


 

 

Capelles, llindes i portes de Tossa de Ma
Capelletes d’advocacions protectores d’un carrer, llindes de pedra amb la data de quan es va bastir la casa, que en retornen als segles passats i ens ajuden ...
Carrer de la Guàrdia de Tossa de Mar
El carrer de la Guàrdia encara que existia anteriorment tingué un moment destacat a finals del segle XIX i començaments del XX que es plasma a l’arquitectura ...
Carrer Socors de Tossa de Mar
Dos són els elements arquitectònics a destacar d’aquest popular carrer de la vil·la de Tossa: Can Ferrer i la Capella de la Mare de Déu ...
Església parroquial de Sant Vicenç de Tossa de Mar ***
A partir de mitjan segle XVIII la majoria de la població de Tossa ja vivia fora de les antigues muralles, al barri de sa Roqueta, al Veïnat Nou, al carrer ...
Hospital de Sant Miquel de Tossa de Mar
L'Hospital de Sant Miquel o Hospital dels Pobres de Tossa fou fundat el 1765 pel patrici local Tomàs Vidal, amb un cost superior a 17250 lliures. El ...
Torre d'en Pere Balell o de l'Hostal de Tossa de Mar
S’anomena a la torre amb diferents noms com Torre de l'Hostal o Can Pujals, Torre de Carme Bota o Torre d'en Pere Balell. Es tracta d’una torre ...

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Tossa de Mar - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Adsmurai - Jornades Europees de Patrimoni 2022
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web