Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades a Igualada

Propera edició: 03/04/2021
Igualada - Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades


Igualada és, des de fa 5 anys, l’escenari d’un esdeveniment únic al món: la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades, una jornada dedicada a conèixer les possibilitats culinàries que ens ofereixen aquelles plantes que comunament anomenem “males herbes” i com aquestes poden contribuir a transformar l’actual model agroalimentari per un de més sostenible, més ètic i més just.
 
La Jornada, que s’havia de celebrar a l’abril però va quedar posposada degut a la pandèmia de la Covid-19, tindrà lloc finalment el proper dissabte 3 d’octubre a Igualada i oferirà més de 100 activitats per a tots els públics i una fira temàtica amb més de 50 expositors, amb un programa que es manté pràcticament en la seva totalitat i que incorpora totes les mesures sociosanitàries recomanades.
 
Les plantes oblidades són plantes com l’ortiga, la rosella, el lletsó o la malva, plantes que creixen de manera espontània en camps, horts, marges i, fins i tot, en descampats o espais verds de les ciutats, i de les quals desconeixem – hem oblidat – les utilitats. A través d’activitats com tastos, tallers de cuina, xerrades i sortides, entre moltes d’altres, el Col·lectiu Eixarcolant vol donar a conèixer els usos d’aquestes plantes i mostrar que són una eina imprescindible per garantir una alimentació saludable i una agricultura sostenible.
 
En aquest sentit, les plantes oblidades són una oportunitat per fer front a reptes com l’emergència climàtica o el despoblament rural, ja que han de contribuir a la necessària transformació de com cultivem, distribuïm i consumim els aliments. La Jornada mostra que aquesta transformació és tant necessària com possible i que les plantes oblidades hi tindran un paper fonamental.
L’esdeveniment tindrà lloc al centre d’Igualada, a la zona de l’entorn de l’Espai Cívic Centre, l’Ateneu Igualadí, les Escolàpies i la plaça del Gasògen. Les inscripcions ja estan obertes i es poden realitzar a través de la pàgina web www.eixarcolant.cat, on també es pot consultar el programa complet.
 
Entre les activitats destaquen noms com el de Carme Ruscalleda, el Celler de Can Roca, Ada Parellada, Astrid van Ginkel i Joan Vallès, que formen part del centenar de ponents que participen en aquesta cinquena edició de la Jornada.
 
El programa inclou activitats per a tots els públics: s’hi poden realitzar tastos, com el de gelats o el de cerveses; assistir a una gran varietat de xerrades que van des de descobrir quines plantes salvatges feien servir els vikings fins a conèixer la viabilitat econòmica de la introducció de les plantes silvestres als menjadors escolars. La Jornada també ofereix tallers: de flors silvestres en pastisseria, de pa amb farines de blats antics, d’hummus d’ortigues, de sucs i xarrups silvestres...
 
Completen el programa les activitats infantils i els tallers familiars, les sortides etnobotàniques, les actuacions artístico-musicals, la fira de productes silvestres i varietats agrícoles tradicionals i el dinar, que canviarà de format per adaptar-se a la situació actual.
 
El Col·lectiu Eixarcolant destaca l’esforç que s’ha fet i s’està fent per adaptar la Jornada a la situació actual i per poder-la celebrar amb tota la qualitat, rigor i seguretat sanitària, tot i la complexitat organitzativa que això suposa.
 
La Jornada, organitzada de forma totalment voluntària pels més de 100 voluntaris del Col·lectiu Eixarcolant, és un esdeveniment plenament consolidat que en les edicions anteriors ja ha estat tot un èxit, amb assistència persones d’arreu de Catalunya i totes les activitats amb el cartell d’aforament complet. L’esdeveniment compta un any més amb el suport de l’Ajuntament d’Igualada, la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal de l’Anoia, entre d’altres.
 

Per a més informació: www.eixarcolant.cat

 

Diputació

Població: Igualada

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Igualada - Ajuntament
On Menjar a Igualada (Restaurants)
Allotjaments a Igualada
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació Barcelona (tots els portals) 2020
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l´Ebre amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web