Museu del Traginer a Igualada. Col·lecció Antoni Ros ***

Igualada - Museu del Traginer
Igualada - Museu del Traginer

El Museu del Traginer - Col·lecció Antoni Ros explica l’evolució del transport tant de mercaderies com de persones emprant energies de sang, i alhora mostra les relacions entre els diferents oficis que feien possible el desenvolupament del fet traginer a casa nostra.

A l’entorn dels oficis del carro destaquen la carreteria i la ferreria, bàsics en la construcció de tot tipus de carros i carruatges, així com l’ofici d’esparter, destacat en l’habillament dels carros de pagès.

L’entorn de l’animal rep la presència dels oficis de ferrador, manescal o veterinari, baster o guarnimenter i mosso d’estable, vàlids tant per la cura de la bèstia com per la confecció dels arreus bàsics que l’han de fer tirar d’un carruatge.

Igualada - Museu del Traginer
Igualada - Museu del Traginer

Quant a l’entorn del transport, tenim els oficis que fan referència a tasques específiques del món traginer, tals com el traginer de bast, que duia les mercaderies a lloms dels animals pels camins de ferradura, els llenyataires que alhora arrossegaven els troncs o el mateix ofici de boter, que sobretot a comarques com l’Anoia i el Penedès feia possible el transport de vi.

L’àmplia representació d’eines i utensilis que acumulen aquests oficis, juntament amb la presència dels diferents carros, carruatges, selles i guarniments fan de la Col·lecció Antoni Ros un veritable museu de les arts i els oficis aplicats al món del transport a la Catalunya Moderna.

L’àmbit dels carros i carruatges és present al llarg de tot el museu, sobretot en la primera i segona planta, on se’n mostren exemplars emmarcats en les diverses àrees temàtiques. Categoria apart mereix un carro barroc sicilià, que pel seu valor històric singularitza i representa l’àmbit sencer.

Igualada - Museu del Traginer
Igualada - Museu del Traginer


Disposa d’un sistema museològic integratiu adaptat per la Col·lecció Antoni Ros perquè qualsevol persona, encara que tingui qualsevol mena de discapacitat, pugui gaudir-ne en igualtat de condicions.

Al Museu del Traginer creiem que no hi pot haver integració social sense integració laboral, i per això disposem d’un 25% de la nostra plantilla constituïda per personal amb discapacitats sensorials greus.

També utilitzem diverses eines de caire multisensorial, entre les quals destaquen les maquetes de suport volumètric, que reprodueixen a escala ergonòmica les principals modalitats de carros i carruatges exposats. Això n’assegura un millor coneixement per par del públic cec o amb deficiència visual, el qual pot complementar la seva experiència sensorial amb l’abast tàctil dels originals.

Horaris

Dimarts a dissabtes, de 10 a 13 h i de 15 a 17h

Diumenges i festius, de 10 a 14h

Per visites en grup i escolars (es disposa de programa didàctic), cal fer reserva prèvia

 

Adreça

Centre informació 1

Centre informació 2

Població: Igualada

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Igualada - Ajuntament
On Menjar a Igualada (Restaurants)
Allotjaments a Igualada
Agenda Cultural Igualada
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web