C.R.A.R.C (Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya) a Masquefa

Masquefa - CRARC
Masquefa - CRARC


L’Ajuntament de Masquefa va impulsar des de 1985 através d’una comissió de medi ambient, la gestió de la fauna i el patrimoni natural de la vila. Aquesta iniciativa va desencadenar la creació de l’únic Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de l’Estat especialitzat en amfibis i rèptils, el CRARC

És un centre de recuperació i reproducció de la fauna autòctona, únic a Catalunya i a Espanya i un dels pocs que hi ha a Europa. Disposa de l’únic Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de l’Estat especialitzat en amfibis i rèptils. Els Centres de Recuperació són, genèricament, institucions dedicades a la rehabilitació de fauna silvestre amb la finalitat de retornar-la al seu hàbitat natural.


La investigació representa un puntual dins l’organigrama del Centre donat que la formació continuada és plenament necessària per a gestionar correctament fauna salvatge. Així doncs, s’han fet nombrosos treballs de recerca sobre reproducció, malalties, biometria, comportament, etc. , que han generat diverses ponències en congressos i articles en revistes científiques.

Masquefa - Foto: J. Soler i A. Martínez
Masquefa - Foto: J. Soler i A. Martínez


Dins el programa de treball diari el Centre posa especial interès en la divulgació mediambiental.

Disposen d’un Taller de Natura molt interessant. Les tasques educatives van dirigides al públic en general però molt especialment als escolars. En el taller de natura del C.R.A.R.C. els alumnes coneixeran de prop tortugues, dragons i tritons entre altres amfibis i rèptils. Aprendran a respectar-los observant, tocant i raonant. Ells mateixos investigaran com a científics, traient les seves pròpies conclusions.

El taller pretén introduir o reforçar conceptes bàsics i senzills que alhora són escoltats sovint en els mitjans de comunicació: hàbitat, autòcton, perill d’extinció... són actualitat i convé entendre’ls. També explicar aspectes de la biologia d’uns animals que són desconeguts i temuts per la majoria de la gent, per desmitificar creences que generen una por irracional a rèptils i amfibis.

Masquefa - Llangardaix del Marroc. Foto: J. Soler i A. Martínez
Masquefa - Llangardaix del Marroc. Foto: J. Soler i A. Martínez

En la visita a les instal·lacions del Centre copsaran la problemàtica generada pel comerç legal o il·legal d’animals salvatges, és important que els nens i nenes rebin elements de judici que els permetin orientar-los a una consciència de respecte i protecció de la fauna.

El taller de natura el C.R.A.R.C. va dirigit a alumnes de pre-escolar, primària, secundària i batxillerat, per realitzar-lo cal concertar visita i consultar els preus, que inclouran les activitats de taller, quadern de treball i els monitors.

El Centre esmerça esforços en la gestió de rèptils i amfibis autòctons, diferents espècies de quelonis, lecèrtids i ofidis reben atenció a les seves dependències. Alguns són objecte de projectes específics, com la tortuga mediterrània, reintroduïda al Parc Natural del Garraf dins un pla general que coordina la Generalitat de Catalunya.

Les seves instal·lacions recullen diversos tipus de tortugues terrestres autòctones i exòtiques, tortugues aquàtiques autòctones i exòtiques, serps tropicals, cocodrils, sauris autòctons i exòtics i amfibis.

Masquefa -Tortuga estelada de Madagascar. Foto: J. Soler i A. Martínez
Masquefa -Tortuga estelada de Madagascar. Foto: J. Soler i A. Martínez

Horaris

Dissabte de 10 a 13.30 i de 16 a 18.30 h

Diumenges i festius: 10 a 13.30 h

Per a escoles i altres grups organitzats obert tot els dies de l’any, prèvia reserva Tel. 93 772 63 96

Adreça

Centre informació 1

Diputació

Població: Masquefa

Vols rebre les nostres propostes setmanals?

Subscriu-te!

Indica el teu correu electrònic i t?enviarem les novetats sobre les fires, festes i mercats de Catalunya.

Correu electrònic
Donar-me de baixa

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Diputació de Lleida Diputació de Girona Diputació de Barcelona 
festacatalunya · Tel. 938046359 · Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web