Altres llocs per visitar

Carme - Església parroquial de Sant Martí
ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT MARTÍ
Citada des del període medieval, l’edifici romànic s’aixecava en un altre espai. L’actual edifici és un bàsicament del segle XVIII (fou beneït l’any 1748), tot i que s’hi fan obres fins la primera dècada del segle XIX. La construcció d’aquesta església es el reflex de l’esclat del barroc a la comarca, degut a l’embranzida econòmica del moment, basada en el desenvolupament industrial basat en la indústria paperera i adobera; també es fonamental l’expansió de l’agricultura -es desbosquen noves terres i s’estenen arreu nous bancals i feixes- que a més s’especialitza, centrant-se en la producció agrícola i cerealística, a partir de l’aplicació de contractes de rabassa morta, l’emfiteusi o la parceria, que permeten als pagesos no propietaris irrompre en el procés de colonització agrària. És parròquia independent de Santa Maria de Claramunt des de l’any 1779. És d’una única nau amb capelles laterals. D’estructura molt austera, destaca el campanar de planta octogonal. A l’interior, decorat amb pintures que ajuden a ressaltar l’estructura de l’església, es conserva una pica baptismal de característiques romàniques. A la rectoria es conserven dues taules del retaule barroc de Santa Càndia (Orpí)

Carme - Molí Major
MOLÍ MAJOR
De propietat privada, està situat al marge esquerre de la riera de Carme. És un molí paperer del segle XVIII, amb l’estructura adaptada per aquest tipus de producció.

Carme - Casa Hernan
CASA HERNAN
Edifici situat al carrer Sant Martí 9, que conserva testimonis de tradició modernista, com el guardapols de les finestres, la barana superior i el medalló central amb la data de 1914

Carme - Casal
CASAL
Edifici que segueix la línia constructiva contemporània en el qual destaca la utilització del totxo vist, el vidre i el formigó. La seva estructura està plantejada per a la utilització d’espais polivalents.

Carme - Cal Guet
CAL GUET o CAL RASPALL
Edifici situat al carrer Sant Martí 46, amb una magnífica façana amb esgrafiats que envolten la pedra de turo utilitzada a les obertures. Conserva una dovella amb la data 1830. Hi ha la inscripció Plats i Olles. Merce Neta. També es pot llegir a la façana: “Vinum bonum laetificat cor hominum”. A la barana del terrat s’observen unes terracotes d’un gat i un gos i una barana coronada amb figures de galls. Aquesta casa fou coneguda també com ca la Merceneta i actualment es coneix com cal Raspall.

Carme - Casa carrer sant Martí
CASA CARRER SANT MARTÍ
Al costat de cal Guet o cal Raspall hi ha un altre habitatge, datat l’any 1843, amb un significatiu esgrafiat que representa la llegenda de sant Martí quan dóna la capa a un pobre que en realitat és el mateix Jesús fent referència al patró de la localitat.

 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Carme- Ajuntament
Diputació de Barcelona amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web