Altres llocs per visitar

SANT SALVADOR D’HORTA O DE CÒDOL

Masies de Roda, Les - Sant Salvador de Còdol


La industrialització va arribar aviat a Les Masies de Roda, modificant el paisatge amb xemeneies, canals i naus Industrials i amb el soroll del telers i de les sirenes.

Una de les quatre grans colònies Industrials que s’establiren al terme de les Masies de Roda a finals del segle XIX és la Colònia de Còdol-Dret (1862-1964), propietat de Ròmul Bosch i Alsina. Amb la construcció de l’embassament de Sau, l’any 1964 la colònia tancava juntament amb la colònia de Salou, amb l’acomiadament de tota la seva plantilla. Actualment pràcticament tota la colònia de Còdol-Dret resta submergida per les aigües de l’embassament de Sau. L’ermita de Sant Salvador, que pertanyia al conjunt d’aquesta colònia, és pràcticament l’única resta visible. Durant la guerra Civil patí greus deperfectes. Després de la guerra la Unión Industrial Algodonera, S.A. es va fer càrrec de la seva reconstrucció. Des de 1943 fins a 1963, s’hi féu missa els diumenges i a les festes més assenyalades de la colònia: la festa d’homenatge a la vellesa, la diada de Reis, Pasqua, Corpus, Tots Sants, Santa Tecla... i els veïns de Còdol hi continuaren celebrant bateigs, comunions i casaments.

Després del tancament de la colònia el 1963, quedà en estat de semiabandonament fins a 1987, quan l’adquirí l’actual propietari Josep Montmany que n’impulsà una nova restauració (l’interior, la portalada d’entrada, i es renovà part del mobiliari).

L’ermita de Sant Salvador és la construcció de caire religiós més petita de les Masies. Al seu interior hi figuren les imatges de Sant Salvador d’Horta, Sant Juli, Sant Antoni M. Claret (el patró del Tèxtil) i la Puríssima.


SANTA MAGDALENA DE CONANGLE

Masies de Roda, Les - Santa Magdalena de Conangle
Masies de Roda, Les - Santa Magdalena de Conangle


L’ermita de Santa Magdalena és una construcció d’origen romànic, amb nombroses modificacions al llarg del temps. Es troba situada sobre un alt i ampli meandre del riu Ter i està formada per l’església, les capelles laterals, el campanar i un claustre. És coneguda documentalment des del 1231 tot i que és ben possible que la seva existència sigui de molt més abans. El 1304 s’hi va instal·lar una petita comunitat de donades que seguien la regla de sant Agustí. Mai va aconseguir tenir importància i cap el 1450 la encara reduïda comunitat es va traslladar a Santa Maria Magdalena de Barcelona. El 1960 s’hi va traslladar el claustre dels carmelites descalços de Vic.

Al Museu Episcopal de Vic es conserven dos compartiments d’un retaule dedicat a la Magdalena i que procedeix d’aquest lloc. Hom atribueix la seva autoria al Mestre de Fonollosa (cap el 1400-1450). Un dels compartiments representa a la santa, dreta, vestida de vermell, coronada i amb un pot de perfum a la mà dreta, com atribut. El segon compartiment, més petit, presenta un episodi de la seva vida.

La nau de l’església, coberta a doble vessant, presenta planta trapezial així com el seu absis cobert amb volta apuntada poc marcada. Presenta dues portes, una al mur de migjorn, de dovelles petites, corresponent a la construcció romànica i l’altra al mur de ponent, de dovelles grans, d’època gòtica.

En època barroca s’hi afegiren dues capelles laterals, un campanar de planta quadrada amb teulada de quatre vessants de lloses amb barbacana i gàrgoles.

A l’entorn d’aquesta ermita hi ha dues llegendes, la del pou de Santa Magdalena, que conta que els nens eren a dormir dins del pou i quan la canalla mirava al pou i veia els ullets era el moment que la llevadora treia les criatures del pou; l’altra llegenda és la del santcrist, un santcrist que li creixien les ungles i l’ermitana les hi tallava.

COLÒNIA SALOU-BAURIER

Masies de Roda, Les - Colònia Salou-Baurier


Masies de Roda, Les - Colònia Salou-Baurier


Una de les quatre grans colònies Industrials que s’establiren al terme de les Masies de Roda a finals del segle XIX és la Colònia de Salou (1864-1964), propietat de la família Baurier. Amb la construcció de l’embassament de Sau, l’any 1964 la colònia Salou tancava juntament amb la colònia de Còdol-Dret, amb l’acomiadament de tota la seva plantilla.

De la colònia Salou queden força elements que deixen constància de la que va ser una de les colònies tèxtils més singulars i a la vegada desconeguda de Catalunya. Es conserva en molt bon estat tot un conjunt d’edificis d’una gran qualitat constructiva, envoltats de jardins i bosc.

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Anunci no disponible
Diputació de Barcelona amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web