Altres llocs per visitar

Montmaneu - Església parroquial de Santa Maria
ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANTA MARIA
Aquest temple apareix documentat des de l’any 1065, quan Alemany Onofred, castlà del castell d’Òdena amb importants propietats en aquesta zona, deixa una copa de plata per fer un calze per aquesta església. A partir de l’any 1154 és parròquia, funcions que anteriorment a aquesta data exercia l’església del castell de Montmaneu, edifici dedicat a l’advocació de Sant Miquel i que avui es troba totalment desaparegut, a l’igual que el recinte fortificat que fou molt malmés el 1462 després que, en el transcurs de la guerra civil, les forces reialistes se n’apoderessin i comencessin a enderrocar-lo. L’església, d’una única nau amb dos altars laterals, és un edifici de construcció bàsicament renaixentista però que conserva testimonis gòtics com el campanar i les gàrgoles, així com restes de decoració llombarda pròpia del seu origen romànic. A l’interior es conserva una creu processional de finals del gòtic.

Montmaneu - Església Mare de Déu de la Creu
SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DE LA CREU
La imatge de la Mare de Déu de la Creu segons la tradició fou trobada al lloc conegut com el Pontarró. Fou portada en dues ocasions a l’església parroquial i de nou es tornava a trobar al lloc inicial. Per aquest motiu es bastí aquesta església a peu del camí ral. Els viatgers i traginers acostumaven a aturar-se i demanar la protecció de la Verge. A l’edifici del costat i fins al segle XVIII hi havia un hospital per atendre les necessitats dels viatgers. Les funcions dels hospitals eren diferents de les pròpies de l’assistència sanitària que aquests espais ofereixen avui en dia. La seva missió era la de donar acolliment i alimentació als pobres, viatgers i pelegrins, tot habilitant un espai en el qual s’oferia bàsicament acolliment.

Montmaneu - Torre de defensa
TORRE DE DEFENSA DE LA PANADELLA
Situada en un turó que presideix el nucli homònim, aquesta torre, coneguda com el Castellot, és un edifici de planta circular construït al segle XIX, un període que a priori no sembla propici per a l’aixecament d’aquest tipus de construccions. Cal recordar però que aquesta centúria va ser molt problemàtica per la localitat. En aquest segle la guerra del francès va provocar importants repercussions a la Panadella, amb mobilitzacions per anar amb el sometent, requisa animals per fer serveis de bagatges, importants robatoris i fins i tot fam. Per exemple el primer diumenge de setembre, en plena celebració de la festa major, els francesos van entrar a Montmaneu, robant 4 mules, més de tres-cents duros i 250 gallines. També en el decurs de les guerres carlines aquest indret va tenir un especial protagonisme, fortificant-se fins i tot els hostals. El febrer de 1837 va haver un combat prop de la Panadella en el qual el mariscal carlí Benet Tristany va derrotar al comandant lliberal Oliver, capturant més de 700 soldats, dels quals va fer afusellar prop de 250. També el 1839 el carlí Manuel Ibáñez, conegut com el “Llard de Copons” va reclutar forçosament homes de Montmaneu, va malmetre els hostals i va assaltar la caserna on va robar les municions i va fer 93 presoners. És possible que en aquest espai que avui ocupa la torre circular anteriorment estigués situada la desapareguda fortalesa de la Panadella, citada des de l’any 1242, quan pertanyia al monestir de Santes Creus.

Montmaneu - Font de la Mussa
FONT DE MUSSA
Aquesta font d’aigua fresca i que comparteix el nom amb una altra del terme de Benifaió, a la Ribera del Xúquer, és coneguda arreu de la comarca, va ser protagonista d’uns fets que succeïren l’any 1818, amb motiu d’una gran secada que va estroncar moltes fonts de la comarca. A la font de la Mussa, que encara rajava, hi havia cues dia i nit per a proveir d’aigua. A més, el lloc es convertí en un centre de pelegrinatge. El dia que els feligresos de Montmaneu hi anaren en processó, portant la imatge de la Mare de Déu de la Creu, hi coincidiren unes altres sis processons, vingudes d’altres poblacions per demanar la pluja. Qui sap si el seu nom prové d’aquella expressió popular que fa referència al “moro Mussa”, en parlar d’un personatge desconegut o imaginari.

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Anunci no disponible
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Cellers i Caves del Penedès
Tornen les Calçotades 2021-2022
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web