Altres llocs per visitar

Piera - Mas Bonans
MAS BONANS
Aquest masia, ubicada prop de la carretera de Capellades a Martorell és un dels múltiples exemples de la consolidació d’explotacions i famílies al voltant del mas, creant una pagesia privilegiada, propiciades per la sentència arbitral de Guadalupe signada per Ferran II el 1486, en que es redimien els mals usos i es reconeixia l’explotació dels masos abandonats al llarg de la baixa edat mitjana. Encara que anterior, aconseguí el seu esplendor els segles XVI i XVII. És de planta quadrada, amb coberta a quatre vessants, i tancada per un baluard. El pis superior presenta una galeria d’arcs. Al costat de la casa hi ha la capella de la Mare de Déu de mas Bonans.


ALTRES CASES SINGULARS
Piera és una població que disposa d’un catàleg excepcional d’edificis singulars i de característiques arquitectòniques notables. Si hi ha alguna població a la comarca de l’Anoia que mereix una pasejada tranquila i reposada, sense preses, per gaudir del patrimoni, aquesta és Piera.

Piera - Cal Borrull
Piera - Cal Borrull
Piera - Casa Rovira
Piera - Casa Rovira

Piera - La Venta
Piera - La Venta
Piera - Mas Marquet
Piera - Mas Marquet

Piera - Can Fontanelles
Piera - Can Fontanelles
Piera - Can Bonastre
Piera - Can Bonastre


COVA SEPULCRAL DE LA VENTOSA
Petita cavitat situada al peu del castell de la Ventosa on es va exhumar un enterrament doble amb aixovar d’un vas campaniforme. Els dos individus inhumats corresponien dos mediterranis gràcils de sexe masculí. El vas campaniforme que els acompanyava -avui exposat al Museu d’Arqueologia de Catalunya i un dels millors exemplars trobats a Catalunya-, amb decoració incisa, correspon a l’anomenat estil pirinenc. La decoració, incisa, consisteix en dues grans bandes de línies horitzontals amb un cordó al mig i una banda de triangles a la part baixa del vas a continuació de les línies horitzontals. Aquest enterrament culturalment correspondria al calcolític final o al bronze antic, amb una cronologia de 1900-1400 aC. Aquest sistema d’enterrament en cova sepulcral coexisteix amb les estructures megalítiques, utilitzant el ritus d’inhumació col·lectiva.

CAL FERRER DEL COLL
Masia, tancada per un baluart, que conserva documentació del segle XIV i probablement anterior. Aquest mas està ubicat al lloc del Bedorc, prop de la pineda del mateix nom, espai de gran valor paisatgístic que li donen l’envergadura i l’espectacularitat dels seus pins i alzines. Cal Ferrer del Coll és una construcció de planta baixa i un pis, amb coberta a dues vessants. El pis superior es caracteritza per la seva galeria d’arcs. A la façana principal destaca l’enreixat d’un dels balcons. Cal Ferrer del Coll és una de les tantes masies que es van convertir en eix d’una gran explotació, resultat de la concentració de la propietat en època moderna, conreant-ne els propietaris una petita part i donant la resta a arrendataris o parcers.

JACIMENT DE MAMÍFERS FÒSSILS
El jaciment, constituït per argiles margoses, bastant dures, de tonalitat rogenca, està inclòs dins del miocè continental superior, datat en el turolià, entre 8 i 5 milions d’anys. El miocè, en una primera etapa, el vallesià, s’havia caracteritzat per un ambient càlid subtropical, caracteritzat per boscos mixtos i prades herbàcies, amb espècies animals típiques (tapirs, primats...) de les que molt poques subsistiren en el període següent, entre elles l’Hipparion mediterraneum, equí d’origen americà. El turolià de Piera correspon a la segona etapa del miocè, caracteritzada per una davallada climàtica, amb reducció progressiva de les masses boscoses tropicals que deixen pas a grans prades herbàcies. És el moment que l’augment de gel a l’Antàrtida fa que el nivell del mar descendeixi i quedin incomunicats el Mediterrani i l’Atlàntic. Les espècies representades, corresponents a mamífers euteris o placentaris corresponen als següents ordres: rosegadors (ratolí), lagomorfes (conill), perisodàctils (rinoceront terrestre i aquàtic, cavall salvatge), artiodàctils (giràfids de coll curt, cèrvols, antílops, porc senglar gegant), proboscidis (espècie d’elefant) i carnívors (hienes, felins de dents de sabre).

 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Piera - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web