Ara Lleida Estiu 2020

Altres llocs per visitar

Prats de Rei, Els - Creu de terme Mare de Déu del Portal
Prats de Rei, Els - Creu de terme Mare de Déu del Portal
CREU DE TERME GÒTICA
A la placeta de davant l’església del Santuari de la Mare de Déu del Portal, hi ha una reproducció de la creu de terme gòtica que es conserva a l’interior del temple, amb Jesús crucificat en una banda i la Mare de Déu a l’altra. La creu es sustenta damunt del capitell octogonal de la columna, amb relleus esculpits de sants a cadascuna de les seves cares.

Prats de Rei, Els - Capella de Sant Joan
Prats de Rei, Els - Capella de Sant Joan
CAPELLA DE SANT JOAN
Petita capella de planta rectangular coberta amb volta de canó. Té un òcul damunt la porta i presenta un campanar d’espadanya d’un sol ull. Construïda molt probablement el segle XVII fou l’església de l’antic Hospital de Pelegrins fins al segle XVIII, restant després com a simple capella.

Prats de Rei, Els - Mas Albareda
Prats de Rei, Els - Mas Albareda
MAS DE L’ALBAREDA
Gran casal al sud del terme, en un desviament que surt del PK 44 de la carretera de Calaf a Copons. Fou propietat del cenobi de sant Miquel de la Comanda o del Sant Sepulcre depenent del de santa Anna de Barcelona a qui el 1126 s’havia donat l’església de santa Maria dels Prats. Passà desprès a mans particulars i l’any 1524 fou comprat pel monestir de Montserrat als hereus de Gaspar Ballester, utilitzant-lo com a mas i granja a més de construir-hi un molí fariner i paperer. Aquest casal, envoltat d’un mur perimetral amb un accés de portal de mig punt adovellat, conserva també el portal d’accés al mas pròpiament dit, amb un escut de Montserrat esculpit en pedra. L’estructura original ha sofert modificacions al llarg dels anys. En un dels seus mur hi té adossada la capella de sant Josep.

Prats de Rei, Els - Solanelles
Prats de Rei, Els - Solanelles
SOLANELLES
Petit llogarret que l’any 1788, per reial ordre de Carles III, s’uní als de Puigdemàger, Segués i la Quadra de Galí per formar una sola vila, la de Solanelles, que el 1840 s’uní a la vila de Prats de Rei. El 1022 ja es documenta la torre fortificada de Solanelles i el 1267 el castell. A partir de 1138 es documenta l’existència d’una església sota l’advocació de sant Gil. Inicialment tenia la categoria de parroquial, però entre els segles XV i XVI passà a ser sufragània de la parroquial de Sant Pere Sallavinera. L’actual fàbrica d’aquest temple, però, correspon a una construcció del segle XVIII força malmesa, d’una nau amb coberta a dues vessants i campanar d’espadanya, actualment desaparegut. Al cementiri destaquen dos panteons d’estil historicista datables entre la segona meitat del segle XIX i inicis del XX.

Prats de Rei, Els - La Quadra de Galí o Can Codina de la Quadra
Prats de Rei, Els - La Quadra de Galí o Can Codina de la Quadra
LA QUADRA DE GALÍ
Petit nucli agregat a Solanelles el 1788 i el 1840 a la vila de Prats de Rei. El lloc el formava un únic casal, conegut amb el nom de can Codina de la Quadra, de sòlides parets de pedra picada i grans arcades. Un pont al nivell del primer pis comunicava la masia amb la capella de grans dimensions sota l’advocació de sant Antoni, bastida el 1743, d’una nau amb dues capelles a cada costat, coberta amb volta de llunetes que es troba esfondrada.

Prats de Rei, Els - Capella de Sant Ermengol
Prats de Rei, Els - Capella de Sant Ermengol
SANT ERMENGOL
Església romànica situada a l’inici de la Clau Reial. No conserva la coberta ni els arcs que la sostenien. Documentada des del segle XI, fou refeta a inici del segle XVIII.

Prats de Rei, Els - Forat i necròpolis de Segués
Prats de Rei, Els - Forat i necròpolis de Segués
FORAT A LA ROCA I NECRÒPOLIS DE SEGUERS
Prop del nucli de Seguers, trobem una petita necròpoli, a l’altra banda del riu i dalt d’un replà de roques a peu de camí, formada per cinc enterraments. A 50 metres de l’església hi ha una segona necròpolis, formada per quatre enterraments excavats a la roca, un dels quals es troba damunt d’una roca aïllada. També prop del cementiri de Seguers, en unes roques enmig del bosc, hi ha el que es coneix com fornot de cal Sants, un forat fet per l’home a la roca identificat com un lloc de culte, o oratori a l’aire lliure.

Prats de Rei, Els - Forat a la roca
Prats de Rei, Els - Forat a la roca
FORAT A LA ROCA PROP DELS PRATS
Està situat a una cinquantena de metres de la carretera que comunica Els Prats amb Calaf, des de la qual és veu fàcilment, a mitja distància entre ambdues poblacions. És un altre forat a la roca construït artificialment per l’home. Les seves dimensions són aproximadament d’1 metre d’alçada, poc més d’1,5 metres d’amplada, no arribant al metre de profunditat.

Prats de Rei, Els - Cal Seuba
Prats de Rei, Els - Cal Seuba
TOMBA AÏLLADA I NECRÒPOLIS DE CAL SEUBA
A pocs metres de cal Seuba i damunt d’un marge rocós podem veure una tomba isolada excavada a la roca, de planta rectangular sense el cap diferenciat, de 1,80 m de llargada per uns 52 cm de profunditat. Conserva encara els rebaixos laterals que permetien encaixar la llosa de cobriment, avui desapareguda. També prop del camí que ens porta a cal Seuba i damunt d’un conjunt rocós situat al mig d’un camp de cereals es localitza una necròpolis formada per quatre tombes excavades a la roca situades damunt d’una roca arenisca que s’ha esberlat amb el pas dels segles, trencant la unitat de la roca mare. També es podem observar alguns testimonis d’habitatge (marges, graons...)

SANT PERE I SANT FELIU DE SEGUERS
Inicialment, al segle XI, tingué funcions parroquials i al XIV va esdevenir sufragània de Sant Miquel de Castellar. Des de 1878 ha recuperat la condició de parròquia, incorporant alguns masos del terme d’Aguilar de Segarra.

CAN LLOBET
Aquesta casa situada al passeig de J.M. Llobet fent cantonada amb el carrer del Forn va ser reformada a principis del segle XX seguint el corrent modernista. Així va incorporar elements ornamentals i es van obrir finestres i balcons decorats amb obra cuita i elements ceràmics de colors. Destaquen les seves finestres d’arcada ogival decorades amb totxo vermell i els elements escultòrics de la barana i el guardapols d’algunes finestres.

PUIGDEMÀGER
Petit poblet proper a Solanelles enlairat dalt d’un turó. Documentat des de 1070 quan el seu desaparegut castell apareix citat en un empenyorament de terres. Avui al lloc hi trobem l’església romànica de finals dels segle XI de Sant Jaume de Puigdemàger que ostentà les funcions de parroquial fins a mitjans del segle XIV, passant a ser sufragània de Sant Pere Sallavinera. Formada per una sola nau, capçada per un absis semicircular i coberta amb volta de canó. Presenta un portal adovellat a migdia i campanar d’espadanya a ponent. Al centre de l’absis hi ha una finestra de doble esqueixada. El seu estat de conservació és molt precari. El seu cementiri conserva alguna estela funerària d’època medieval.

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Anunci no disponible
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Moja - Cavas Hill
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l´Ebre amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web