Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella

Altres llocs per visitar

BARRI DEL MAR

Premià de Mar - Barri del Mar


Premià de Mar - Barri del Mar
Premià de Mar - Barri del Mar


Premià de Mar - Barri del Mar


Al segle XVII ja en trobem documents que parlen tant de la família Manent com del barri de Mar. En aquests documents, inclosos dins els viatges de Francisco de Zamora i Arthur Young al segle XVIII, es parla d’una petita població de pescadors i pagesos i de la capella de Sant Cristòfol.
Cal dir que l’ambient que caracteritza aquest barri ve determinat al port esportiu que resideix a l’actualitat a les aigües d’aquest espai de costa, és a dir tranquil·litat combinada amb algun toc de luxe. Un espai ideal per a passejar.

CENTRE HISTÒRIC
Si fem una tranquil·la passejada pel centre de la vila i el seu complex històric podem gaudir d’edificis singulars i originals en diferents punts del nostre recorregut. En alguns dels carrers de la població hi podrem trobar encara l’estructura tradicional de les cases al Maresme, les anomenades cases de cós, en referir-se a ser porcions de terreny aptes per a edificar-hi o ja edificats i la seva superfície era d’uns vint pams d’ample per quaranta de fons aproximadament. Així es parlava de cases d’un cós o d’un cós i mig per exemple. Sempre són de planta i pis, i portalada amb arc escarcer, més d’un gran finestral reixat que dona al carrer. D’entre els edificis més destacats del centre històric podem detallar els següents:

Can Roure

Premià de Mar - Can Roure


Premià de Mar - Can Roure
Premià de Mar - Can Roure


Casa situada al carrer Sant Antoni, de planta i primer pis d’estil noucentista, de la qual en destaquen els relleus amb garlandes i les motllures amples i ampit dentat.

Can Maristany

Premià de Mar - Can Maristany


L’edifici que avui alberga l’Escola Municipal de Música, situat a la carretera de Vilassar de Dalt, és un edifici format per un cos d’una planta, dos pisos i golfes, juntament amb un altre cos format per planta primer pis i balaustrada coronada amb gerros.

Patronat Social Premianenc

Premià de Mar - Patronat Social Premianenc


Premià de Mar - Patronat Social Premianenc
Premià de Mar - Patronat Social Premianenc


Aquest edifici està situat al carrer Reverent Paradera. Podem parlar que es tracta d’una construcció a cavall entre el modernisme i l’art Decó, cosa que el fa singular i diferenciat. Així ho demostren les motllures de guix ovalades sobre les portes i el petit balcó tancat de cinc costats.

Carrer Gibraltar

Premià de Mar - Carrer Gibraltar


Premià de Mar - Carrer Gibraltar
Premià de Mar - Carrer Gibraltar


Premià de Mar - Carrer Gibraltar
Premià de Mar - Carrer Gibraltar


Premià de Mar - Carrer Gibraltar
Premià de Mar - Carrer Gibraltar


Premià de Mar - Carrer Gibraltar
Premià de Mar - Carrer Gibraltar


Premià de Mar - Carrer Gibraltar
Premià de Mar - Carrer Gibraltar


Aquest carrer, proper a l’església parroquial, s’ha de destacar per la unitat tipològica de les cases, totes de planta baixa, primer pis i estil similar.

El Xalet

Premià de Mar - El Xalet
Premià de Mar - El Xalet


Premià de Mar - El Xalet
Premià de Mar - El Xalet


Edifici Modernista situat al carrer Sant Cristòfol, de planta baixa i terrat del qual en destaquen les ornamentacions característiques i pròpies del seu estil. En destaca la barana de forja, els medallons esculpits, i elements de ceràmica.

Col·legi de la Divina Pastora

Premià de Mar - Col·legi de la Divina Pastora


Edifici d’estil Modernista aixecat al carrer de la Plaça. El que més crida l’atenció és la combinació del maó vist amb l’estucat llis i blanc i les finestres, de formes paraboloides, que estan situades en parelles o en trios a semblança d’una galeria.

Ca la Xalma

Premià de Mar - Ca la Xalma


Premià de Mar - Ca la Xalma
Premià de Mar - Ca la Xalma


Edifici modernista caracteritzat pel coronament de la façana en forma de trèvol. Està situat al carrer Enric Prat de la Riba.

Can Manent


Premià de Mar - Can Manent
Premià de Mar - Can Manent

Can Manent és un edifici construït a finals del segle XVII i reformat al XIX. La família Manent ja vivia a la vila des de 1591. Primerament l’edifici era dedicat a hostal i estava situat a la vora del camí Ral.

Can Manent és un edifici de planta basilical, el cos central de la qual està una mica més elevat. De l’espai exterior en destaca la façana, que tot i no tenir decoració, podem citar que consta del portal de punt rodó i les quatre finestres rectangulars amb llinda, dividides tres al primer pis i una al segon. Quan parlem de segon pis probablement estem constatant que havia constat de golfes, degut a que el aquest nivell és de menor superfície que els altres.

Premià de Mar - Can ManentCan Manent havia estat la seu del museu abans que es traslladés a l'Antiga Fàbrica del Gas. En l'actualitat serveix de casa de cultura popular i és, per exemple, on es guarden els gegants i capgrossos de la vila.

Vil·la romana de can Farrerons
Tot i l’existència d’alguns elements prehistòrics aïllats, com l’ascla en sílex trobada a Can Fitó o la possibilitat de l’existència d’un dolmen a la casa del Mas Foixà, podríem constatar que el primer assentament humà a l’emplaçament que actualment ocupa Premià de Mar fou un nucli dispers de vil·les romanes. Després que els romans arribessin a Empúries l’any 218 aC. per defensar-se de l’avanç púnic, van succeir-se un conjunt de canvis en tots els àmbits de la societat de l’època. Un exemple en són els tipus d’assentament. A Premià de Mar es conserven les restes d’algunes villae. La vil·la de la Gran Via, excavada primerament l’any 1969 i en una segona fase l’any 2001, s’hi han trobar restes de magatzems, dels forns i dels tallers, entre d’altres.

Al mateix any 2001 es van trobar les restes d’un edifici de planta octogonal també pertanyent a la mateixa vil·la. Aquest espai, conegut com vil·la de Can Farrerons és de gran importància. El fet que sigui de planta octogonal el converteix en quasi inèdit a la península Ibèrica. Des del segle IV al VII dC es va utilitzar com a termes privades, magatzem, lloc de fosa de metalls, lloc de premsat i també com a necròpolis. On en temps dels romans hi havia aquesta vil·la que tenia una extensió de quasi 5 hectàrees i que conserva aquest singular edifici de planta octogonal, avui s’aixeca un edifici del segle XXI: les restes arqueològiques es conserven al soterrani.

Necròpolis del Palmar Hotel
A l’actual Palmar Hotel hi havia hagut una necròpolis que, durant la construcció de l’hotel va ser destruïda. L’emplaçament constava de més de setanta tombes i diverses àmfores que procedien de la península itàlica. Aquestes àmfores són de gran importància degut a la seva escassetat a la península Ibèrica. A banda d’aquesta necròpolis i de la vil·la romana de can Farrerons, a Premià de Mar s’han trobat altres restes romanes a molts d’altres indrets de la vil·la, com a cal Manent, Can Colomer, la masia pairal del Mas Foixà... Les seves restes més destacades de tots aquests jaciments romanen dipositades al Museu Municipal i al Museu Arqueològic de Barcelona.

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Anunci no disponible
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Caves Vilarnau
Rubió - Fira de Nadal i Trobada de Cotxes Clàssics 2022
Desembre a les Piles 2022
La Pobla de Cérvoles - Festa de l�Oli 2022
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web