Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella

Altres llocs per visitar

CAL NOI BAIAU

En el lloc on s’aixeca aquesta casa, el renom de la qual correspon al del seu propietari, Josep Piferrer, hi havia anteriorment l’Ajuntament. De l’edifici destaquen les dues galeries amb arcs polilobulats, decorats amb un regust entre neogòtic i àrab.

Vilassar de Dalt - Cal Noi Baiau


Vilassar de Dalt - Cal Noi Baiau
Vilassar de Dalt - Cal Noi BaiauCAL NOTARI

Aquest magnífic casal es coneix com cal Notari ja que al segle XVII hi vivia el notari Miquel Vila, primer d’una família que durant dècades van efectuar el treball de donar fe pública. Cal recordar que eren pocs els notaris que havien cursat estudis generals i, aprenien morando in arte, simplement amb vuit anys al costat d’un notari.

Vilassar de Dalt - Cal NotariCAL MOGUES O CAL BONHIVERN


Edifici documentat des del període medieval que en trobar-se immers en la trama urbana ha estat notablement modificat al llarg del temps. De tota manera una magnífica porta adovellada i diversos finestrals gòtics d’arc conopial amb uns relleus de gran qualitat, algun dels quals és de factura moderna, constaten la seva importància.

Vilassar de Dalt - Cal BonhivernCAN COLL


El nom de l’edifici, avui molt ben restaurat i destinat a habitatges, prové dels propietaris del segle XVIII, la família Coll provinent de Lliçà de Vall. Destaca el portal de mig punt adovellat així com les obertures construides amb grans blocs caironats.

Vilassar de Dalt - Can CollCAN GRASES

Torre d’estiueig construïda l’any 1882 (així consta en el medalló central de la façana principal) per Antoni Grases. Segueix els paràmetres de les cases de descans construïdes en aquest període, amb grans obertures i magnífiques vistes de l’entorn.

Vilassar de Dalt - Can Grases


Vilassar de Dalt - Can Grases
Vilassar de Dalt - Can GrasesCAN LLANÇA

Casa construïda a inicis del segle XIX, concretament l’any 1819, com ho constata la data pintada damunt la porta principal. A la façana es reprodueixen frontons, cortinatges... imitant els esgrafiats que podem trobar en altres edificis de l’època.

Vilassar de Dalt - Can LlançaFÀBRICA TÈXTIL DE CAN MAÑÉ


Mateu Serra i Tauran va instal·lar l’any 1848 un primer vapor a la fabrica de “Les Sedes”. L´any 1.850 Vilassar de Dalt era ja la sisena població industrial de Catalunya amb més de trenta fabricants que tenien un miler de telers i donaven treball a prop de dos mil obrers, més de la meitat dels habitants de la població.

Després d’un període de greus problemàtiques entre patrons i treballadors, a finals del segle XIX resten a Vilassar les fàbriques de cal Boter, cal Garbat i cal Mañé, aquesta darrera convertida en el vapor més gran de la població. Malauradament aquesta fàbrica va ser l’origen de molt de la prosperitat de Vilassar ja que ja sigui de forma directa o indirecta va donar riquesa a la seva població però també l’origen d’un greu enfrontament social centrat en la vaga que va tenir lloc l’any 1915.

Avui aquest edifici que fou el símbol d’una època s’ha recuperat i restaurat i és altra vegada una altre punt de referència però ja no des de la vessant econòmica sinó patrimonial, històrica i cultural.


Vilassar de Dalt - Fàbrica Tèxtil Mañé


Vilassar de Dalt - Fàbrica Tèxtil Mañé
Vilassar de Dalt - Fàbrica Tèxtil MañéCAN PUIG


Al bell mig del nucli antic trobem aquest magnífic casal amb obertures emmarcades amb carreus ben caironats. Són significatius també els balcons amb les llosanes volades fetes amb forja i rajoles de ceràmica. Cal recordar que els balcons van assolir gran importància en l’arquitectura especialment en tractar-se de petites tribunes destinades a presenciar qualsevol esdeveniment o manifestació pública.

Vilassar de Dalt - Can PuigCAN SABATER

Mas citat a la documentació des del període medieval, inicialment amb coberta a dues vessants i que posteriorment s’hi va incorporar una torre central coronada amb regust historicista amb la presència d’un matacà i de merlets. Són també destacables la porta principal adovellada i diversos finestrals gòtics d’arc conopial.

Vilassar de Dalt - Can SabaterCAN SERRA DE LA PLAÇA


Gran casal construït en diversos períodes com es constata a les dates que apareixen en una obertura (anys 1561 i 1622). La porta principal és de mig punt i està formada per grans dovelles. El forjat de la reixa de la porta que dona accés al pati de la

Vilassar de Dalt - Can Serra de la PlaçaCAN TARRIDA


Aquesta torre és fruït d’una remodelació efectuada l’any 1905 per Enric Tarrida de l’antic mas de Daniel Baylach. L’element més destacat de l’edifici, situat al centre del terrat que resta encerclat d’una barana ondulada, és la torre central que fa les funcions de mirador de tota la contrada; té incorporades unes magnífiques baranes modernistes de forja, una teulada gairebé vertical amb teules colocades seguint la tècnica d’escates de peix i, tot culminant el pinacle, un gallet o panell amb un drac als quatre vents.

Vilassar de Dalt - Can Tarrida


Vilassar de Dalt - Can Tarrida
Vilassar de Dalt - Can Tarrida


Vilassar de Dalt - Can Tarrida
Vilassar de Dalt - Can TarridaCENTRE VILASSARENC


És la seu de l’entitat Coneguda com el Centre Vilassarenc. L’edifici és de l’any 1890 i consta de planta baixa i un pis amb un balcó seguit que recorre tota la façana. Cal prestar atenció en la decoració esgrafiada amb motius florals i geomètrics.

El 1889, Genís Trias i Cuyàs va fundar el “Centro Vilassanés”, i pocs mesos després aquesta entitat va adquirir el teatre “La Massa” que havia obert les portes el 13 de març de 1881 i va construir l’edifici social com a cafè.


Vilassar de Dalt - Centre Vilassarenc


Vilassar de Dalt - Centre Vilassarenc
Vilassar de Dalt - Centre VilassarencINSTITUT TORREMAR

Seguint les directrius de la renovació pedagògica impulsades per la Mancomunitat es van iniciar a Catalunya les primeres experiències paidopsiquiàtiques. Un veritable pioner d’aquestes propostes fou Lluís Folch i Torres (1879 - 1946) que havia estat secretari en un curs que Maria Montessori havia fet a Barcelona l’any 1916. Així Folch va iniciar l’estudi i tractament d’infants “deficientes mentales i difíciles” fundant l’any 1928 l’Institut Torremar, una institució privada amb 200 llits per interns destinades a pacients pobres.

Prèviament Lluís Folch “va destacar en el camp de la publicitat. Prat de la Riba el va enviar a Madrid per treballar com a corresponsal periodístic. Durant l’estada a Madrid es va quedar impressionat per les dificultats vitals dels nens delinqüents i marginats i va decidir canviar de professió i dedicar-se a la pedagogia. Dins d’aquesta nova disciplina, es va convertir en un pedagog de renom a Europa i va aportar idees molt modernes en el camp de l’educació especial. Lluís Folch i Torres va donar importància a les conseqüències de la manca d’amor durant el creixement. Una de les seves frases més habituals era: "Els petits delinqüents se’ls ha de tractar a cops... de petons." Entre 1925 i 1927 va ser el director tècnic del Tribunal Tutelar d’Infants. També va impulsar la Junta de Protecció de la Infància de Barcelona, de la qual va dirigir la part educativa i els Menjadors Infantils d’Hostafrancs.”

L’edifici és una torre residencial que fou construïda l’any 1901 per l’industrial tèxtil Antoni Vives Masiques.


Vilassar de Dalt - Institut TorremarESCOLES PÚBLIQUES FRANCESC MACIÀ


Recinte escolar construït l’any 1929, obra de Jeroni Martorell i Terrats. Aquest insigne arquitecte català fou el director del Servei de Conservació de Monuments entre 1915 i 1951. També des de 1929 fou arquitecte conservador de monuments del Ministerio de Instrucción Pública. Va Participar a la restauració de monuments com la casa dels Canonges o la casa dels velers a Barceloba, els monestirs de Poblet, Sant Cugat del Vallès i Sant Pere de Rodes, el pont romà de Martorell, les muralles de Montblanc o les esglésies de Sant Pere de Terrassa. Va construir edificis modernistes a Sabadell com la Caixa d’Estalvis de Sabadell (1905-1915) i l’Escola Industrial d’Arts i Oficis 1907-1910).

Vilassar de Dalt - Escoles Francesc MaciàFONT DE LA TEULA


Font barroca presidida per un coronament floral molt característic d’aquest període artístic. Damunt els tres brolladors hi ha el relleu esculpit d’un marrà damunt d’un corn d’on ragen monedes ja que segons conta la tradició aquesta font va ser sufragada amb els ingressos obtinguts per les carnisseries del Comú.

Popularment es coneix com la font de la teula ja que al costat hi havia un safareig i abeurador que s’abastia d’aigua de la font a través d’una teula.


Vilassar de Dalt - Font de la Teula
Vilassar de Dalt - Font de la Teula


Vilassar de Dalt - Font de la TeulaNECRÒPOLIS MEDIEVAL


Prop de la capella romànica de Sant Salvador del mas de can Boquet, concretament al lloc conegut com les Planes de can Boquet, podem veure aquesta zona en la qual es conserven set enterraments medievals. Són tombes de cista de planta rectangular, orientades cap a llevant i cobertes amb lloses.

Vilassar de Dalt - Necròpolis Medieval
Vilassar de Dalt - Necròpolis MedievalSANT SALVADOR DE CAN BOQUET


D’aquesta capella de planta rectangular es conserva algun testimoni del seu origen romànic, concretament a l’absis, el qual segons alguns autors podria correspondre fins i tot a un edifici pre-romànic. Són també molt interessants les marques de l’encofrat trenat que conserva la volta construïda amb encanyissat.
La façana presidida per un campanar de paret i un òcul és una obra d’inicis del segle XX.


Vilassar de Dalt - Sant Salvador de can BoquetSANT SEBASTIÀ


Capella situada en un turó proper al cementiri municipal datada ja l’any 1570 quan es paga al mestre d’obres Joan Garriga per la seva construcció. És una petita capella d’una única nau. Destaca la llinda de la porta principal decorada amb una mena de petxina. Després que fou greument deteriorada durant la guerra civil l’any 1960 es va obrir de nou al culte.

Vilassar de Dalt - Sant SebastiàTEATRE DE LA MASSA


El teatre “La Massa” va obrir les portes el 13 de març del 1881 impulsat per Genís Trias i Cuyàs. L’element arquitectònic més singular és la cúpula circular del teatre, obra de l’arquitecte valencià Rafael Guastavino, el qual va construir una cúpula de 17 metres seguint la tècnica de la volta catalana, aconseguint una cúpula plana feta amb ciment i rajola coberta a l’exterior amb una estructura metàl·lica radial.

Segons un article publicat al Punt el 6 de desembre del 2005 que recull els records del secretari de l’entitat d’aleshores, Josep Ramon: “L’any 1905, s’hi va instal·lar el primer cinema del poble. Entre els anys 1881 i 1890 els balls i les sarsueles eren els principals reclams per a la gent que anava a La Massa. Per Nadal s’organitzaven grans balls, i això provocava petites rivalitats amb altres societats de l’època com la de l’Estrella. Des del 1940, La Massa va seguir amb les seves activitats de cinema, ball i teatre, a més de programar exposicions de pintura, conferències i debats i altres activitats com festes de la vellesa, un laboratori de fotografia, jornades de joventut i concursos de disfresses, a més d’activitats esportives com el ping-pong i el taekwondo. Durant les dècades dels 60 i 70, músics com Llach, Serrat, Pi de la Serra i Ovidi Montllor van actuar al teatre.”

El 27 d’abril del 2002 es va reinaugurar el teatre després de quatre anys de restauració.


Vilassar de Dalt - Teatre la MassaNUCLI ANTIC

Vilassar de Dalt - Nucli Antic
Vilassar de Dalt - Nucli Antic


Vilassar de Dalt - Nucli Antic


Vilassar de Dalt - Nucli Antic
Vilassar de Dalt - Nucli Antic


Vilassar de Dalt - Nucli Antic


Vilassar de Dalt - Nucli Antic


Vilassar de Dalt - Nucli Antic


Vilassar de Dalt - Nucli Antic

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Anunci no disponible
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Caves Vilarnau
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web