Altres llocs per visitar

Mas Torres de Bages

Sant Joan de Vilatorrada - Mas Torres de Bages


Conjunt format per la gran masia i altres edificis entre els que destaca l’ermita de Sant Jaime, documentada des del segle XVII. Entre els edificis complementaris són molt notables totes les instal·lacions destinades a la producció de vi, amb els grans cups que denoten el seu passat agrícola.

Mas Vilatorrada

Sant Joan de Vilatorrada - Mas Vilatorrada


És un edifici del segle XVII-XVIII. Tota la construcció està vinculada al treball del camp, amb una magnífica era de batre enrajolada, tres cups de vi, un colomar i altres petites dependències. Conta la tradició que les trementinaires quan baixaven dels Pirineus per vendre els seus productes i remeis, “guarint i curant tots els mals”, passaven la nit al mas. Les trementinaires eren una dones. La trementina s’extrau de la resina del pi roig i s’utilitzava en forma de pegat sobre la zona afectada contra el dolor, els cops i les torçades, les picades d’aranya i d’escurçó, úlceres i grans infectats.


Camí de la sal
Sant Joan de Vilatorrada - Camí de la sal


Pel terme de Sant Joan transcorre l’itinerari turístic conegut com camí de la sal, gestionat pel Consorici Turístic del Cardener. “Des de temps prehistòrics la sal ha estat un element essencial per la vida de l’home. Els llocs on hi havia producció o extracció de sal eren llocs privilegiats des dels quals van sorgir les rutes per les quals es traginava fins els llocs de consum o de distribució. Des de Cardona i el seu salí sortien com a mínim quatre grans camins de comercialització de la sal, identificats com estrades de Cardona (strata Kardonensia) o camins de la sal (via salinaria). El primer vers Solsona i la Seu d’Urgell. El segon vers Berga i la Cerdanya. El tercer, vers Vic, Manresa i Barcelona. I el quart. Vers Calaf, i la Segarra. En l’actualitat molts fragments d’aquest antic camí s’han suprimit o variat amb l’aparició dels vehicles., carreteres i modernes vies de comunicació. De tota manera es conserven molts trams de sectors on el tragí s’efectuava a bast. En el seu discórrer al llarg de la vall del Cardener hi havia una gran munió de molins en els quals es molia la sal de Cardona”.

Església de Sant Joan
Sant Joan de Vilatorrada - Església de Sant Joan


Es tracta d’una construcció contemporània que segueix les directrius del Concili Vaticà II que van originar un conjunt de temples molt adaptats a la pràctica, i que han utilitzat materials de construcció molt actuals: ferro forjat, totxo vist, formigó... Aquest fet es constata clarament en els contraforts laterals i al mateix campanar de la façana.

Altres masies
A tocar mateix de l’església parroquial de Sant Martí de Torroella hi ha la Casa Gran (mas Arnà), al pati de la qual es conserven les restes del primitiu temple romànic. També cal citar els masos de can Pla, can Canals Nou, can Cornet, les Feixes, Vilaclara, i Basora .

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Anunci no disponible
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Cellers i Caves del Penedès
Tornen les Calçotades 2021-2022
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web