Altres llocs per visitar

EL REDÓS DE SANT JOSEP I SANT PERE

Sant Pere de Ribes - El redós de Sant Josep i Sant Pere

Sant Pere de Ribes - El redós de Sant Josep i Sant Pere
Sant Pere de Ribes - El redós de Sant Josep i Sant Pere

Hospital-asil modernista –actualment centre geriàtric- construït entre 1901 i 1906 amb el llegat de Josep i Pere Jacas Planes , ribetans que havien fet fortuna a ultramar i que donen nom a l’edifici i al carrer on s’ubica. Fins l’any 2005 fou gestionat per la congregació de les Germanes Franciscanes Missioneres de la Nativitat de Nostra Senyora, popularment conegudes com Germanes Darderes, perquè el seu origen està en la cessió del seu patrimoni que feu el metge Francesc Darder el 1731 pel manteniment d’una associació de dones seglars que havien d’atendre les malaltes pobres de l’Hospital de la Santa Creu. L’edifici s’articula entorn a un cos central i dues ales perpendiculars. Els materials emprats en la construcció són la pedra, utilitzada en aparell irregular a les façanes i tallada en els marcs de les finestres de la planta baixa, el maó vist en els marcs de les obertures superiors i estructures sota teulada i la ceràmica vidriada. Cal destacar del conjunt dos elements: el claustre i la capella, que data de 1909.

FONT MODERNISTA
Sant Pere de Ribes - Font Modernista

Sant Pere de Ribes - Font Modernista
Sant Pere de Ribes - Font Modernista

Font modernista que data de 1906, de cos cilíndric recobert de caràmica de colors i coberta piramidal cònica decorada amb trencadís ceràmic, projectada per l’arquitecte Josep Font Gumà, que fou construïda per commemorar la canalització d’aigua potable a la població de Sant Pere de Ribes.

CAN GIRALT DEL PALOU
Sant Pere de Ribes - Can Giralt del Palou

Sant Pere de Ribes - Can Giralt del Palou

Al carrer d’Olivella trobem aquesta masia del segle XVIII articulada entorn d’un pati central. El coronament sinuós de la façana de l’edifici principal respon a característiques plenament de l’arquitectura barroca. Respon a una façana de profunda simetria, amb finestres a banda i banda del portal a la planta baixa i a banda i banda d’un balcó al primer pis. A les golfes s’obre un òcul, per sota del qual trobem un rellotge de sol. La casa te adossada una capella dedicada a la Immaculada, Sant Joan Baptista i Sant Josep, construïda posteriorment.

LES TORRES
Sant Pere de Ribes - Les Torres

Sant Pere de Ribes - Les Torres
Sant Pere de Ribes - Les Torres

El grupet de cases de les Torres, a la carretera de Sitges, formaven una antiga quadra que deu el seu nom a unes torres de defensa, avui desaparegudes, que hi havia al lloc. D’entre les cases cal destacar Can Roig , un mas amb portal adovellat i rellotge de sol a la façana i Can Miret, inicialment anomenada Can Font Gumà perquè fou construïda per al germà de l’arquitecte. L’edifici respon a les característiques de la masia tradicional, de portal adovellat i coberta a dues aigües. La ornamentació, però, respon a un patró neohistoricista dins del modernisme. Així trobem a les finestres del primer pis uns trencaaigües ricament ornamentats esculpits en pedra al més pur estil gòtic igual que el balcó rodó cantoner; a les finestres del pis superior un emmarcament fet en maó i unes gelosies també del mateix material que recorden les obres mudèixers. Al mig de les finestres superiors hi ha un rellotge de sol amb la inscripció següent: Mon caminar és segur, la llum del cel me guia. D’altres construccions conformen el conjunt, com el pou o el celler, utilitzant el maó i la ceràmica vidriada de colors com a elements constructius i decoratius alhora.

CASAL PARROQUIAL
Sant Pere de Ribes - Casal Parroquial

Gran edifici d’estil neoclàssic rematat per un frontó amb òcul corresponent al nivell de les golfes. Les seves obertures es caracteritzen per ser d’arc rebaixat. A la planta baixa la porta es troba flanquejada per sengles finestrals. El pis superior, enretirat respecte a la planta baixa, presenta tres obertures que donen a una gran balconada amb balustrada i pèrgola sostinguda per columnes de capitell jònic.

CREU DE RIBES
Sant Pere de Ribes - Creu de Ribes
Sant Pere de Ribes - Creu de Ribes

Al que és avui la urbanització de santa Bàrbara trobem aquest bell exemplar de creu de terme de factura gòtica, feta amb pedra nummulítica de Girona, que va ser destrossada el 1936 i reconstruïda posteriorment. Presenta a les seves cares una iconografia típica d’aquestes creus, en una hi ha la figura de Crist en l’escena de la Crucifixió i en l’altra hi figura la Verge. Els ribetans anomenen aquesta creu com la “Creu de Sitges”, mentre els sitgetans l’anomenen “Creu de Ribes”.

VILANOVETA
Sant Pere de Ribes - Vilanoveta

Agregat del municipi amb el seu nucli antic de pintorescs carrers estrets del qual en sobresurt una casa que forma un pont sobre el carrer i una torre emmerletada.

ERMITA DE SANT PAU
Sant Pere de Ribes - Ermita de Sant Pau

Sant Pere de Ribes - Ermita de Sant Pau

Petit santuari edificat en un petit turó al nord de la vila. Malgrat estar documentat des del segle XV, l’edifici actual respon a la construcció feta amb aportacions dels fidels a la segona meitat del segle XVIII. D’estil barroc popular que es constata al mateix relleu de la façana principal, la portalada ja és neoclàssica, damunt la qual hi trobem un plafó de rajoles amb la Mare de Déu de Montserrat, una fornícula buida i un rosetó amb vitrall emplomat. Abans d’arribar a aquest santuari, a mig camí, trobem un petit oratori conegut com Sant Pau Xic.

LES PARELLADES
Sant Pere de Ribes - Les Parellades

L’agregat de les Parellades constitueix un agradable conjunt de casetes blanques que li confereixen una imatge típica que s’anà configurant paral·lelament al creixement de la vila als segles XVIII i XIX. Destaca l’edifici de Can Miret, gran casal residencial d’estil neoclàssic articulat en diferents cossos de destacada simetria i escassa decoració, amb balcons al pis principal i finestres amb barana al superior.

CAL DOCTOR QUADRAS
Sant Pere de Ribes - Cal Doctor Quadras

Sant Pere de Ribes - Cal Doctor Quadras
Sant Pere de Ribes - Cal Doctor Quadras

Edifici residencial del carrer del Palou, promogut per Cristòfol Quadras al retorn de l’Havana, construït seguint les directrius neoclàssiques imperants en aquell moment, de gran sobrietat tant estructural com decorativa, destacant el treball de forja en baranes i reixes i de guixeria i enrajolat a l’interior. Avui aquest edifici desenvolupa funcions hoteleres.

PUIGMOLTÓ
Sant Pere de Ribes - Puigmoltó

A la vora de la carretera que mena a Vilanova i La Geltrú, a ponent del municipi, s’obre als ulls del visitant aquest bonic agregat de Puigmoltó, de carrers estrets de cases blanques, que han sabut mantenir la seva estructura i la seva genuïnitat dels seus origens agrícoles una vegada restaurades. El topònim apareix citat el segle XIII i documentat com a tal a partir del segle XIV.

CAL QUIMA
Sant Pere de Ribes - Cal Quima
Sant Pere de Ribes - Cal Quima

Sant Pere de Ribes - Cal Quima

Edifici projectat per Jpsep Font Gumà com a casa d’estiueig a la plaça de la Vila. Les característiques formals que el defineixen són l’asimetria i la utilització del maó vist com a element pseudoconstructiu en balcons i obertures, amb un regust mudèixar.

CAN DURAN
Sant Pere de Ribes - Can Duran

A la plaça de l’Església trobem aquest edifici residencial noucentista que pertany a la família Duran des del seu origen, del qual en destaquen els porxos sobre els quals hi ha grans balcons amb balustrades. Corona la façana una imatge de Crist, Edifici residencial envoltat de jardí on hi destaquen els porxos sobre els quals s’alcen els grans balcons tancats amb barana de balustres. Una imatge de Jesucrist presideix el capcer de la façana.

MAS SOLERS

Sant Pere de Ribes - Mas Solers

Sant Pere de Ribes - Mas Solers
Sant Pere de Ribes - Mas Solers

Sant Pere de Ribes - Mas Solers
Sant Pere de Ribes - Mas Solers

Sant Pere de Ribes - Mas Solers

Originàriament està documentat el lloc com a residència de monjos agustins. A mitjans del segle XIX fou adquirit per Casimir Girona que emprengué reformes, però l’aspecte que avui podem contemplar es deu a les reformes promogudes per Eduard Maristany, marquès de l’Argentera, sota la direcció tècnica d’Enric Sagnier, destacat arquitecte de principis de segle XX, convertint la casa en un palauet inscrit dins el corrent noucentista imperant en el moment. El conjunt està format per un cos central i dos de laterals amb un gran pati. El cos central, el mes destacat, presenta elements clàssics i esgrafiats.

CASTELL DE KAFKA
Sant Pere de Ribes - Castell de Kafka

Sant Pere de Ribes - Castell de Kafka
Sant Pere de Ribes - Castell de Kafka

Aquest edifici, obra de Ricard Bofill, causa un fort contrast amb la resta d’arquitectures del municipi. És un decidit exponent dels corrents contemporanis de l’arquitectura que podem contemplar a la urbanització de Vallpineda, tocant a Sitges. Una gran macla de cubs articulats a diferents nivells donen forma a aquest bloc d’apartaments.

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Anunci no disponible
Diputació de Barcelona amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web