Batalla Monumental. Vota per les muralles de Cervera

Altres llocs per visitar

CAN COROMINES

Sant Pol de Mar - Can Coromines

Sant Pol de Mar - Can Coromines


Can Coromines fou l’edifici que albergà l’Ajuntament al carrer Consolat de Mar entre 1914 i 1938. A l’immoble inicial se li van afegir la portalada d’arc de mig punt i el finestral gòtic de tipus conopial, procedents d’una antiga masia del poble ja enrunada, que datava del segle XIII o XV.

Anys més tard de les reformes, el lingüista i etimòleg Joan Coromines adquirí l’habitatge per estiuejar-hi. Actualment ha esdevingut el centre motor de la Fundació Pere Coromines, dedicada als estudis Filosòfics, Històrics, Literaris i d’Investigació Lingüística, així com la preservació, divulgació i continuació del generós i extens treball de Joan Coromines. La filosofia de la Fundació, segons www.fundaciocoromines.cat, roman en la vetlla i salvaguarda del llegat intel·lectual i moral del seu fundador.

Sant Pol de Mar - Museu de Pintura
MUSEU L’AMIC DE LES ARTS

A la plaça de la vila, just al costat de l’Ajuntament, hi està situada la pinacoteca més important de Sant Pol de Mar. Sorgida per voluntat dels Amics de les Arts l’any 1961, conté obres d’importants pintors catalans, com Ramon Casas o Miró, d’altres d’estrangers, com Locuaz o Pichot, i també d’alguns dels artistes locals, com Pou, Mateu, Carbonell, Martorell, o Perejaume.CAN VILLÀ

Sant Pol de Mar - Can Villà

Sant Pol de Mar - Can Villà


De tots els monuments i llocs destacats a visitar a Sant Pol, n’hi ha un de ben curiós. Al passeig de can Villar hi trobem una de les masies més properes al mar de tot Catalunya.

Com ja és conegut, els masos del nostre país estaven construïts més aviat cap a l’interior del territori català, ja que es situaven al centre de les terres de la seva propietat. Rarament trobem un exemple com aquests, però en aquest cas les finques de Can Villà estaven situades prop del mar, així que té sentit la seva construcció prop de la costa mediterrània. Però a més d’això és de gran interès arquitectònic perquè conserva una finestra gòtica d’arc conopial. Aquesta compta amb traceria calada i, a les mènsules, els busts d’una dona i d’un home esculpits.

També cal destacar la portalada, que tot i ser d’arc de mig punt adovellada, posteriorment va ser retallada rectangularment. I per últim i no menys important, cal esmentar que can Villà compta amb un rellotge de sol, ja en molt mal estat, que data del segle XVI o XVII, al igual que l’edifici principal.

CAN CODERCH

Sant Pol de Mar - Can Coderch

Sant Pol de Mar - Can Coderch


Edifici proper al mar construït seguint les directrius imperants a inicis del segle XX amb un cert regust historicista que es constata en la galeria catalana que envolta l’edifici a la part superior, en les finestres amb decoració neogòtica o en la barana del terrat. Fou construïda l’any 1924.

PASSEIG DE LA PUNTA I PARC DEL LITORAL

Sant Pol de Mar - Passeig de la Punta i Parc del Litoral


Mentre el passeig de la Punta és un perfecte mirador a la costa, el Parc del Litoral conforma un ampli espai per al lleure en família. Ambdós situats en entorns privilegiats. El primer entre penya-segats dignes dels ambients més abruptes i bonics de la costa Brava i el segon enmig de la vall que recull l’aigua de la riera de Vallalta; un veritable delta format per l’aigua procedent del massís del Montnegre.

CASA NADIUA DE L’ABAT DEÀS

Sant Pol de Mar - Casa nadiua de l’abat Deàs


En una casa de planta baixa i primer pis, amb un petit pati just davant la façana, nasqué el fill il·lustre de Sant Pol: Josep Deàs i Villardegrau, que des de 1885 fins 1921 fou abat del monestir de Montserrat.
De l’edifici, que data del segle XVI o del XVII, tan sols en cal destacar els carreus cantoners de tots els angles de la casa, deixats per rebossar, i que per tant donen un toc particular a l’habitatge.
Al petit pati del davant una escultura recorda i rememora aquest important santpolenc, nascut el 1837 i mort el 1921 a Montserrat.

TORRE DE LA PLAÇA

Sant Pol de Mar - Torre de la Plaça

Sant Pol de Mar - Torre de la Plaça


La Torre de la Plaça és un edifici situat a primera línia de mar, al costat de l’Ajuntament i del museu pinacoteca, caracteritzat pel noucentisme de què el dotà Ignasi Mas i Morell. Construït el 1922, en cal destacar l’evolució artística en relació a altres obres de l’arquitecte a la vila. Mentre can Planiol o la Casa Maria Pujol són caracteritzades per grans contrastos, la importància del color en el dinamisme, i un reguitzell de detalls calculats al mil·límetre, a la Torre de la Plaça utilitza la simetria i la sensació de serenor i equilibri com a elements per captivar al vianant.

Els elements que empra per a dur a terme això són bàsicament les baranes de les balaustrades, que donen horitzontalitat a l’habitatge. De la seva estructura general en cal esmentar un cos central a imitació d’una torre amb dos cossos de planta baixa i primer pis a ambdós costats per tal de donar-li monumentalitat.

Sant Pol de Mar - Casa Camino
CASA CAMINO

Al carrer Doctor Furest número 8 hi trobem una casa que destaca per la seva originalitat. Fou construïda el 1923 per Joan Vila Arcelos, un personatge molt conegut a Sant Pol. El popularment anomenat Avi Vila dissenyà una façana presidida per un balcó arrodonit, amb una barana de forja amb una característica forma ondulada. La porta que dóna accés a aquesta petita balaustrada és d’arc escarcer amb el contorn pintat de beix i dos cercles de ceràmica vidriada blava que donen un toc de color a la resta de la façana.
De la combinació entre el beix i el blanc de tot el conjunt s’arriba a un coronament amb un motiu geomètric, diferenciat també per ser de ceràmica vidriada blava.CASA MARIA PUJOL

Sant Pol de Mar - Casa Maria Pujol


Sant Pol de Mar - Casa Maria Pujol
Sant Pol de Mar - Casa Maria Pujol


A principis del segle XX Maria Pujol va fer dissenyar a Ignasi Mas i Morell una casa diferent, amb caràcter i trets propis. El 1916 va néixer un habitatge de planta baixa i dos pisos de decoració poc extravagant. La combinació entre el vermell viu del totxo amb diferents fragments horitzontals d’un rogenc més rebaixat donen estabilitat i equilibri a l’obra de Mas i Morell.

A part de l’alternança entre l’estuc vermellós i el totxo també hi trobem diversos carreus encoixinats als contorns de la porta i finestra inferiors, així com un falç arc escarser a la finestra de la planta baixa, simulat mitjançant la decoració. Del primer pis, separat de la planta baixa per una cornisa, en cal destacar les finestres balconeres, una d’individual i una de doble. Sobre aquesta hi trobem una decoració de ceràmica amb una figura recurrent i dues formes ondulades flanquejant els dos costats. Unes enrabassades baranes de forja completen les obertures del primer pis. Per últim, d’aquest eclèctic edifici en cal destacar les quatre obertures a símil d’unes gelosies, fet que aporta un regust renaixentista o barroc al conjunt arquitectònic.
Enfront mateix i a l’altra banda del carrer trobem els jardins que permetien als propietaris disposar d’un espai tranquil amb magnífiques vistes al mar.
Al costat mateix d’aquesta casa, al número 17 del carrer encara Abad Deas, destaca una casa amb la façana decorada amb esgrafiats florals i unes reixes de forja de factura de gran qualitat.

Sant Pol de Mar - Cal Jaume de la Punta
CAL JAUME DE LA PUNTA

La façana de cal Jaume de la Punta ens descobreix aquest curiós edifici de planta baixa i dos pisos amb un mirador al capdamunt de tot. Es pot afirmar que la principal característica de l’edifici és la simetria entre les dues meitats. De la planta baixa en destaquen les reixes de ferro forjat de les finestres laterals que impedeixen l’entrada a l’interior de l’edifici.
Pel què fa al primer pis, també un forjat de ferro encapçala la decoració del mateix, al centre del qual hi trobem un escut i les inicials C.P., a més de descobrir-nos la data de construcció de l’habitatge, el 1870. Les tres portes que condueixen a la única balaustrada estan separades per pilastres amb una decoració de rajoles de ceràmica amb motius geomètrics al seu interior.
Per altra banda, el pis superior, caracteritzat també per tres obertures, però aquest cop amb tres balcons diferenciats, també són separades per pilastres, encara que aquestes són estriades i amb capitells jònics. A sobre d’aquest segon pis hi trobem un mirador de planta octogonal amb diverses obertures, que tan sols es pot contemplar des del darrere de l’edifici.

CASA DEL CARRER BONAVISTA, 19

Sant Pol de Mar - Casa Carrer Bonavista
Sant Pol de Mar - Casa Carrer Bonavista

Sant Pol de Mar - Casa Carrer Bonavista


Habitatge de planta, primer pis i terrat, ideat per Ignasi Mas i Morell entre finals del segle XIX i principis del XX. De l’edifici en destaquen les tres obertures inferiors, contornejades per un guardapols amb decoració motllurada clarament modernista. Al primer pis en destaca el balcó amb barana de forja i les dues portes que ens hi condueixen. Aquestes són contornejades per rajoles de ceràmica vidriada. Per últim, el terrat superior està dividit en tres parts, de les quals la central sobresurt més que les dues laterals. També les rajoles de ceràmica donen el toc de color al coronament d’aquest edifici.

POBLAT PREROMÀ DEL FARELL

En un turonet que hi ha entre la riera de Vallalta i Canet de mar hi ha situat un petit poblat ibero-romà i una torre de guaita anomenada Torre Martina.
Les pedres de l’antic assentament humà serviren per a construir la torre de planta quadrada situada just al costat.

 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Anunci no disponible
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Cellers i Caves del Penedès
Tornen les Calçotades 2021-2022
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web