Altres llocs per visitar

FONT LLUMINOSA
Súria - Font Lluminosa Buïgas

A la Plaça de Sant Joan, al centre urbà de Súria, podem gaudir d’una font certament singular, un disseny d’aigua i llum realitzat pels successors de Carles Buïgas.

LA FÀBRICA VELLA
És l’edifici industrial més emblemàtic és la Fàbrica Vella, situat a l’altra banda del riu Cardener. Fundada el 1853, ocupà els terrenys d’un molí paperer. Malgrat el riu fou la seva font d’energia i de riquesa, també va ser la causa de diverses problemàtiques, causades bàsicament per les riuades produïdes els anys 1907 i 1919, que causaren, com diu Josep Camprubí, "perjudicis considerables a les naus fabrils i a la maquinaria, i a la palanca que la comunicava amb la població". Darrerament s’ha recuperat el salt d’aigua de la fàbrica, s’ha netejat el canal i s’ha creat una nova central hidroelèctrica que aprofita la força de l’aigua del Cardener.

FALLA MIG MÓN
La falla anticlinal d’interès paisatgístic coneguda com Mig-Món, veritable símbol de Súria, es troba situada en un punt visible a cel obert, just al costat de la carretera comarcal, a la sortida de Súria en direcció Cardona.

Des d’antic ha tingut connotacions llegendàries. El mateix Joan Amades descriu al Costumari Català: "A les immediacions de Súria hi ha unes roques encarades que segons la veu popular, són la marca de l’acabament del món i indiquen el centre de la terra, que fou per on s’acabà al ésser creada. Quan el món s’hagi d’acabar aquelles pedres s’ajuntaran".


BOSC DEL PLA DE REGUANT
Es tracta d’un bosc de ribera situat a l’inici de la Serra de Castelltallat molt singular en tractar-se d’un espai viu, amb constants variacions ja que al llarg de l’any pateix, per una banda, les crescudes sobtades del riu Cardener i, per l’altra, els diversos períodes de sequera. Ha estat qualificat com un bosc del tipus centreuropeu, humit i ombrívol, d’excepcional biodiversitat. És un espai natural de gran interès biològic i de gran importància ecològica pel seu paisatge fluvial. El meandre que fa el riu en aquesta zona ha afavorit que es formés l’actual bosc de ribera de 19 hectàrees, el més gran de la Catalunya central.
Molí de cal Planés
“Una de les particularitats del Molí d’oli de Cal Planés és que aquest es conserva tal i com el van deixar en la darrera reforma del 1749. L’edifici, que és apartat de la casa conserva encara en el seu interior els estris originaris s’hi utilitzaven. Es tracta del que s’anomena un molí de sang, ja que era un animal el qui el feia voltar.

A l’exterior del molí hi podem observar un plafó amb un dibuix i una explicació sobre quin era el seu funcionament. Forma part de l’itinerari patrimonial pel Samuntà”, així es descriu des de l’Oficina del Consorci de Turisme del Cardener.

S’ofereixen visites guiades al conjunt des de la mencionada Oficina de Turisme situada a la C-55, al Km. 39. Telèfon: 93 836 17 08

ITINERARI PATRIMONIAL DEL SAMUNTÀ
És una ruta tancada i ben senyalitzada amb prop de 10 km que té inici i final al poble vell que transcorre al llarg de la riera d’Hortons. “Al seu voltant s’ha conservat un conjunt de petits monuments rurals que testimonien la passada vida als camps. La necròpolis medieval de Cal Banyes, l’àrea prehistòrica del Camp Gran, les barraques de la vinya del Lari, el molí d’oli del Samuntà i els gorgs de la riera plens de llegendes, configuren aquest espai ben senyalitzat i explicat amb diversos plafons informatius”, així es descriu aquesta proposta al web www.suria.diba.es

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Súria - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web