Altres llocs per visitar

CAPELLA DE SANT PELEGRÍ
Al mateix emplaçament que avui dia alberga el VINSEUM , dins el palau reial, també hi trobem una capella documentada al segle XIV, que era part de l’hospital de l’ordre dels Trinitaris abans que aquest fos traslladat al costat d’on els mateixos monjos construirien posteriorment l’església de la Santíssima Trinitat. La capella de Sant Pelegrí és, doncs, important per la seva història, segons sembla relacionada amb la torre Dela que originà el nucli poblacional que actualment coneixem per Vilafranca del Penedès, pel finestral romànic tapiat al fons de l’edifici.

Vilafranca del Penedès - Capella de Sant Pelegrí


Arquitectònicament parlant només n’hem d’esmentar la única nau que conforma el temple, a la que s’hi accedeix per porta d’arc de mig punt adovellat, i a sobre un petit òcul tapiat. Coronant la menuda façana, un petit campanaret d’espadanya o cadireta sense campana. Interiorment cal fer referència a les sepultures i les estructures de combustió trobades al seu interior, probablement tractant-se de dos forns metal·lúrgics .


CASA CARRER DELS FERRERS
Vilafranca del Penedès - Casa Carrer dels Ferrers
Vilafranca del Penedès - Casa Carrer dels Ferrers


Vilafranca del Penedès va ésser un pròsper nucli poblacional principalment entre els segles XII i XIV, ja que la vila rebé protecció i privilegis reials. D’aquí en van derivar la creació de molts comerços i gremis de sabaters, confiters, sastres, joiers, teixidors, fusters, assaonadors, o ferrers. Aquests últims amb tal importància que avui dia encara es conserva un carrer en nom seu del que n’hem de destacar la seva bellesa.

Vilafranca del Penedès - Casa Carrer dels Ferrers
Vilafranca del Penedès - Casa Carrer dels Ferrers


Els constants canvis arquitectònics i reformes del conjunt de cases de la zona fa que només en destaquem un edifici de caire neoclàssic, amb escultures reproduint cares humanes que sobresurten de la façana de la casa. A la planta baixa i destaca la portalada, d’arc de mig punt ornamentat amb motllurats que simulen l’existència d’una arquitrau, un fris, i una cornisa. D’altra banda, al primer pis una porta principal que surt a un terrat amb barana de forja és flanquejada per dos finestrals amb una mena de guardapols que simula ser també una arquitrau amb un arc ondulat que recorda el barroc més pur. Finalment, al segon pis n’hem d’esmentar una galeria interior, suportada per dos columnes, que precedeixen el frontó triangular superior, que s’adapta a la teulada a dues aigües.

Vilafranca del Penedès - Casa Carrer dels Ferrers
Vilafranca del Penedès - Casa Carrer dels Ferrers


CASA MACIÀ
Vilafranca del Penedès - Casa Macià


Passejant per la vila no únicament trobem edificis modernistes i grans senyorius catalans propis del gòtic català, sinó també edificis històrics, que daten del mateix període, però amb menys magnificència que el palau Baltà i el palau reial.

Vilafranca del Penedès - Casa Macià
Vilafranca del Penedès - Casa Macià


Així doncs, la casa Macià és una construcció del segle XV, també amb l’estructura d’una casa pairal gòtica catalana , amb un pati interior que distribueix les habitacions, una escala que condueix a una galeria d’arcs de mig punt, i minsa decoració exterior a la façana, que solament destaca per la portalada adovellada i la galeria superior amb columnes quadrades que suporten el ràfec elaborat amb fusta molt ben treballada i rajoles de ceràmica.

COL·LEGI SANT JOSEP
Vilafranca del Penedès - Col·legi Sant Josep


Encara avui dia utilitzat com a centre educatiu per a joves estudiants és el col·legi Sant Josep, un edifici de planta baixa i tres pisos, amb façana caracteritzada per la seva simetria i els esgrafiats repartits en els espais de mur entre els finestrals. Al centre, una porta amb carreus falsament encoixinats repartits en un arc de mig punt donen la benvinguda a nens i nenes que aprenen les lliçons en aquest històric edifici de la capital del Penedès.

CAL GOMÀ
Vilafranca del Penedès - Cal Gomà


Casa pairal catalana que recorda també a la casa Macià. També bastida entre els segles XV i XVI, sobre ella s’aixecava l’antic clos murallat de Vilafranca, prop del call jueu. La peculiaritat de la casa roman en l’antic propietari, el bisbe Torras i Bages , qui fou partícip del Cercle Artístic de Sant Lluc, va prendre part en les Bases de Manresa, i fou el creador de la famosa frase “Catalunya serà cristiana o no serà ”.

Vilafranca del Penedès - Cal Gomà
Vilafranca del Penedès - Cal Gomà


La construcció, de la que n’hem d’esmentar la galeria superior d’arcs rebaixats, a semblança dels escarcers, i unes arcuacions gòtiques a la planta baixa, a més dels tres petits terrats al primer pis, és actualment la Biblioteca Municipal.

ESGLÉSIA MARE DE DÉU DELS DOLORS
Vilafranca del Penedès - Església Mare de Déu dels Dolors


Prop la capella de Sant Pelegrí fou erigida abans del 1733 l’església de la Mare de Déu del Dolors. D’aquesta en destaca la portalada de lleugera tendència barroca pel fris i frontó amb formes ondulants, situats sobre l’arquitrau de la porta. Al capdamunt la façana principal, un petit campanar de cadireta sense campana presideix el temple amb permís de la rosassa que s’obre al centre d’aquest mur d’entrada a la construcció.

HOSPITAL DE SANT PERE
Vilafranca del Penedès - Hospital de Sant Pere


Edifici pertanyent al gòtic català amb façana exempta de decoració, exceptuant unes gàrgoles amb representacions d’animals que sobresurten de la façana principal sobre el primer pis de la mateixa. En destaca també un escut amb la bandera catalana, contornejada amb una forma que simula presentar una flor, amb quatre floretes més petites als quatre vèrtexs.

Vilafranca del Penedès - Hospital de Sant Pere

Vilafranca del Penedès - Hospital de Sant Pere
Vilafranca del Penedès - Hospital de Sant Pere


MONUMENT MILÀ I FONTANALS
Vilafranca del Penedès - Monument Milà i Fontanals
Vilafranca del Penedès - Monument Milà i Fontanals


Aquesta columna de pedra amb dos escultures de ferro que custodien una estàtua també de pedra al centre. Aquesta representa l’important catedràtic de Literatura dedicat fonamentalment a l’estudi i recerca de la literatura catalana medieval i la poesia popular, nascut a la vila: Manuel Milà i Fontanals .

Aquest fill il·lustre de la vila fou un dels impulsors de la Renaixença, així com també dels transcendentals Jocs Florals de la segona meitat del segle XIX.

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Vilafranca del Penedès - Ajuntament
Diputació de Barcelona amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web