Altres llocs per visitar

Torre de Cartellà
Arnau Guillem de Cartellà en casar-se amb Ermessenda de Maçanet el 1159 va passar a ser el propietari de la finca que contenia la torre que a partir d’aquest moment s’anomenaria Torre de Cartellà. A mitjans dels segle XVIII, per una unió matrimonial, els béns i drets de la casa Cartellà van passar a la casa Moia, casa que va tenir la propietat fins l'any 1865 quan va morir sense descendència la darrera marquesa de Cartellà, Josepa de Sarriera i de Copons. La Torre de Cartellà es va subhastar a favor de beneficència i va ser adquirida per Josep Cabañas i més tard pel metge barceloní Víctor Conill.

Maçanet de la Selva - Torre de Cartellà

La torre de defensa va experimentar una important reforma així com també una reconstrucció arran de les destrosses ocasionades en el transcurs de la primera Guerra Carlina entorn el 1840. Josep Cabañas, hi va adossar una nova construcció com a residència per a la seva família, acompanyada d'un jardí vuitcentista, i quedà l'antic casal com casa dels masovers.

Diverses dependències i reformes han donat lloc a una construcció de planta complexa i irregular. El casal principal presenta de tres plantes. La planta baixa presenta un portal rectangular de llinda monolítica, conformant un arc pla, muntants de pedra i coronat per un arc carpanell rebaixat, flanquejada per altres dues obertures. Al primer pis o planta noble, trobem dues obertures del mateix tipus, mentre que el pis superior o golfes presenta tres finestres geminades de mig punt. La coberta presenta cornisa catalana.

Maçanet de la Selva - Torre de Cartellà
Maçanet de la Selva - Torre de Cartellà

A la cantonada de l'esquerra s'ubica la torre rodona de quatre plantes i emmerletada i amb una petita fornícula ue conté la imatge d'una dona amb un nen, que per la iconografia tot fa apuntar que es tracti de la imatge de la Verge Maria. En el pati interior, cal destacar la capella de Sant Jaume, d'absis semicircular i façana amb una interessant decoració renaixentista, datada el 1510. La capella té una planta romànica amb absis de mig punt. La porta principal és un arc de mig punt amb dovelles i brancals de pedra. A la clau hi ha els escuts dels Cartellà i dels Sarriera. Al muntant de la dreta hi ha un medalló que conté la figura de Sant Jaume. A l'esquerra hi ha un bust d'un home. Els muntants tenen forma de pilastres adossades al mur, que tenen per suport un pedestal decorat amb un medalló i acaben amb un capitell d'ordre dòric que suporta una cornisa ornada amb permòdols, i medallons a cada costat i al centre.

Torre Marata
L’edifici que es remunta al segle XIII i passà per vàries famílies nobles a més dels Marata, emparentats amb els Cartellà. com la dels ducs d'Híjar i el comte d'Aranda. Des del segle XIX esdevingué un mas de pagès.

Maçanet de la Selva - Torre Marata

A més de l’edifici fortificat i emmurallat, de planta quadrada, trobem amb una gran torre circular de caràcter defensiu, que fou afectada per un llamp el 1880. Completen el conjunt de Marata un fossat, una presó, una petita capella i altres dependències, que ara són habitatges diferents. La casa presenta tres plantes i coberta parcialment terrassada, doncs en la restauració arran del incendi que el 1923 va afectar el segon pis, es perdé part de la terrassa superior. Les obertures de la planta baixa són el gran portal de doble arc de mig punt de dovelles petites, les dues finestres de cada costat i les espitlleres arran de terra. El primer pis consta de tres grans finestrals conopials gòtics geminats amb columna i capitell al mig.
Maçanet de la Selva - Torre Marata

La capella és de nau rectangular i d'absis semicircular coberta amb volta de mig punt. Consta d'una nau amb porxo d'entrada coberta a dues aigües. Fou dedicada a Santa Anna i a Santa Llúcia. La capella data de finals del segle XVI (1594) i, fins el segle XIX estava oberta al culte i s'hi celebraven aplecs en honor de Santa Llúcia. La capella fou abandonada a principis del segle XX i recuperada durant la restauració general dels anys vuitanta.
Maçanet de la Selva - Torre Marata

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Maçanet de la Selva - Ajuntament
Diputació de Barcelona amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web