Ara Lleida Estiu 2020

Altres llocs per visitar

SANT MIQUEL DE LES BORGETES

Arbeca - Sant Miquel de les Borgetes

La capella de Sant Miquel de les Borgetes, a uns 4 quilòmetres del nucli, és l’únic testimoni que resta d’un antic poblat, les Borgetes de Salena. Documentada en el segle XII, és un exemplar d’arquitectura romànica, d’una sola nau de planta rectangular, amb dos sòlids contraforts i una finestra d’esqueixada en un lateral de la capçalera del temple.
Arbeca - Sant Miquel de les Borgetes
Arbeca -Sant Miquel de les Borgetes

La portalada és un destacat element del conjunt, fet amb dovelles de grans dimensions. A l’interior, s’obre una capella de notables dimensions, que possiblement allotjaria la imatge del sant titular.

FONT DE LA JULIANA
Arbeca - Font de la Juliana

La font de la Juliana és una surgència natural, revestida en forma d’aljub de volta apuntada corresponent als segles XV i XVI, una obra molt acurada de picapedrer, emmarcable en la tradició de l’arquitectura popular de les construccions agrícoles. Aquesta cambra coberta, a la qual s’accedeix per una escalinata que s’adintra dins les aigües, assegurava una certa netedat de les aigües i evitava la seva evaporació.
Arbeca - Font de la Juliana
Arbeca - Font de la Juliana

L’obra de la font de la Juliana és el reflex per tal de garantir l’abastiment d’aigua en una època en que aquest element era un bé escàs, una època en que aquestes terres no havien resolt les necessitats d’aigua amb l’arribada del canal d’Urgell.

COOPERATIVA DEL CAMP L’ARBEQUINA
Arbeca - Cooperativa la Arbequina
Arbeca - Cooperativa la Arbequina

Un grup de pagesos del Centre Unió Republicana van decidir a començament de 1919 crear un sindicat cooperatiu per a poder moldre la seva producció d’olives, per fer front als nous molins instal·lats a les Borges Blanques. L’edifici del nou sindicat es va encarregar a l’arquitecte Cèsar Martinell, reconegut pels múltiples cellers cooperatius que havia projectat a la província de Tarragona.
Arbeca - Cooperativa la Arbequina
Arbeca - Cooperativa la Arbequina

L’edifici projectat a Arbeca, com d’altres de característiques i funcions semblants, combina la funcionalitat de l’edifici amb el modernisme típic de l’arquitecte, utilitzant el maó com a element amb funció estructural i decorativa alhora. L’edifici resta presidit per una gran arcada de mig punt a manera de finestral. Cal remarcar també la reixa de ferro. Avui l’edifici acull l’Oficina de Turisme.

MOLÍ DE L’ARGILÉS
L’origen del molí de l’Argilés es remunta, segons un tros de premsa de biga i dos cargols de fusta característics , al segle XVIII, encara que l’estructura que ha arribat als nostres dies correspon segurament al segle XIX. El molí de l’Argilés no és una construcció de grans dimensions, però pel contrari conserva unes impressionants moles de pedra. Les premses hidràuliques corresponen als anys vint del segle XX. Amb aquest molí, Arbeca ha pogut conservar pràcticament tot sencer un dels elements que configuren el patrimoni d’arqueologia industrial de Catalunya, i això gràcies a la cura i el zel de la família Argilés per a salvaguardar-lo i tenir el gest de donar-lo al poble.
Arbeca - Molí de l’Argilés
Arbeca - Molí de l’Argilés

Aquest seria un dels primers molins particulars que tingué la vila quan s’aboliren els drets senyorials de la casa de Cardona-Medinacelli, que no deixaven construir molins a cap veí d’Arbeca per tal de controlar la producció d’oli i evitar, així, que ningú deixés de pagar el delme corresponent.

CASAL DEL POBLE
Arbeca - Casal

Aquest és un dels exemples de modernisme arbequí, de línies molt simples. Es tracta d’un edifici de característiques industrials de dues plantes emmarcades a la façana per tres finestrals a cada pis, a l’nferior d’arc de punt rodó i al pis superior geminades d’arc rebaixat motllurat.
Arbeca - Casal
Arbeca - Casal

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Arbeca - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Moja - Cavas Hill
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l´Ebre amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web