Altres llocs per visitar

PONT DE LES MERITES
El Pont de les Merites fou construït entre el 1617 i el 1724, data que figura inscrita a la pedra. La seva construcció es perllongà per un període tan ampli d’anys degut a la guerra dels Segadors i una gran riuada. Serveix de pas per anar a l'horta de la partida de les Merites i a l'antic molí de la farina del Duc , del qual només se’n conserva la bassa. El nom etimològic prové de la “Turris Meritana ”, que possiblement s’ubicava on hi ha la casa de can Porta, lloc que, es creu, era el pas i frontera de la Marca Hispànica.

TorÓ - Pont de les Merites


AJUNTAMENT I ANTIC HOSPITAL DELS POBRES
L’Ajuntament de la vila de Torà ocupa l’edifici de l’Antic Hospital dels Pobres i la capella adjacent que es van construir el segle XVI, a tocar del Portal de l’Ofrera , per substituir l’hospital del carrer del Forn que es trobava en runes, tot aprofitant un moment d’empenta econòmica.

TorÓ - Ajuntament i antic hospital dels pobres
TorÓ - Ajuntament i antic hospital dels pobres


La part que ocupava l’Hospital presenta un gran portal adovellat d’arc de mig punt a la planta baixa, dues finestres amb motllures al primer pis i finestres corregudes al pis superior formant un conjunt unitari amb les de la capella. La capella fou dedicada al sants metges Cosme i Damià per la funció que tenia l’edifici veí. La porta de la capella és d’estil renaixentista, de línies rectes motllurades. A la llinda hi ha un escut amb una ma mirant avall, sobremuntada per les inicials IHS a l’entaulament, flanquejades per carteles amb la inscripció ANY-1589. Per sobre l’entaulament remata la porta un timpà triangular. Al primer pis, sobre el timpà, s’obre una gran finestra motllurada.

La utilització com a casa de la vila comença el segle XVII , quan es va arranjar una estança de l’hospital amb tal finalitat, doncs abans les assemblees del poble es feien a la plaça de l’Església a toc de campana o a la plaça del Pati des de mitjan segle XVI.

TorÓ - Ajuntament i antic hospital dels pobres


CAL PEP DE JOVANS

TorÓ - Cal Pep de Jovans


Cal Pep de Jovans és una de les cases del nucli antic que conserven elements de temps pretèrits, en aquest cas una finestra geminada gòtica . La casa defineix un petit racó molt entranyable del poble, podent gaudir de l’ornamentació floral del carrer.

TorÓ - Cal Pep de Jovans


CASA DE LES MONGES
La Casa de les Monges , ubicada a la plaça de l’Església, començà essent un forn però poc després s’hi construí, a sobre, l’edifici que seria la Casa Convent de les Germanes Dominiques fins el 1936. Actualment és una casa particular i serveix de casa de colònies. Cal destacar el rellotge de sol (1997) en una de les seves parets que marca únicament les hores de la tarda, com ho recorda la inscripció que porta i que diu: “AL MATÍ NO EM BUSQUEU A LA TARDA EM TROBAREU ”.

TorÓ - Casa de les Monges

CASA DELS CARDONA
La Casa dels Cardona , amb una destacable portalada d’arc de mig punt, al carrer de Sant Sebastià fou la residència del veguer dels Cardona . Torà tingué una gran importància dins el comtat de Cardona i fou nomenada capital de la batllia o vegueria de la Segarra. Anteriorment la casa havia estat la seu de l’ordre militar dels hospitalers.

TorÓ - Casa dels Cardona

CASA TRILLA O CAL PEP DEL ROIG
La Casa Trilla , coneguda també com Cal Pep del Roig s’assenta sobre l’antic portal que trobem a la plaça del Pati conegut com la Portella i que comunica aquesta plaça amb la plaça del Vall. Les dues columnes toscanes que delimiten aquesta entrada cronològicament s’han de relacionar amb la construcció de la casa Trilla, construcció modernista de començament del segle XX que domina la plaça del Pati i que es caracteritza per la seva ornamentació floral i animal, l’ús del ferro i la seva asimetria.

TorÓ - Casa Trilla o cal Pep del Roig


CONVENT DE SANT ANTONI DE PÀDUA
El convent de Sant Antoni de Pàdua , construït entre 1697 i 1747 seguint els cànons de l’arquitectura barroca , fou fundat pel franciscans, amb l’acord del consell de la vila, del bisbe de Solsona i de la duquessa de Cardona, a la partida de les Pedrisses i prop de la creu de l’Home Mort . L’edifici ha sofert moltes transformacions i només se’n conserva una part, en la qual hi ha l’església (sense culte des de la desamortització dels ordres religiosos portada a terme per Mendizábal), rehabilitada com a casa de cultura , i altres dependències, en mans privades, que s’han utilitzat com a habitatges.

TorÓ - Convent de Sant Antoni de PÓdua


L’accés principal a l’església és una portalada adovellada damunt la qual hi ha un plafó amb un relleu d’uns braços que es creuen sobremuntats per una creu i una fornícula buida amb peanya. La capçalera de l'església es resolt amb un moviment ondulant coronat amb una creu, i dues esferes de pedra a banda i banda. La resta de la façana presenta dos portes d’accés senzilles i un portal amb llinda que data del 1697. Al primer pis trobem cinc finestres rectangulars i dos portes balconeres amb barana de forja. La planta següent presenta una galeria amb finestres d'arc de mig punt i una porta balconera amb reixa de forja.

TorÓ - Convent de Sant Antoni de PÓdua
TorÓ - Convent de Sant Antoni de PÓdua

L’HOSTAL
L’Hostal o Hostal Vell o també dit Hostal de la Vila , que fins la desamortització era propietat de l’Ajuntament que l’arrendava, és un notable exponent d’aquest tipus d’establiments destinats a donar acollida als viatgers prop d’una via de comunicació, com era el camí de Calaf a Ponts. El seu origen possiblement es remuntaria a l’edat mitjana, encara que l’actual edifici és més producte de les successives reformes que es portaren a terme els segles XVI i XVIII, quan adquirí la seva màxima amplitud. A la dovella central de la porta d’entrada, sota una ma cap per avall i l’emblema IHS es llegeix un nom que podria correspondre al mestre d’obres i l’any 1566, època de la primera gran reforma. Era un lloc de pas de comerciants, traginers i un lloc on es feien els negocis.

TorÓ - L’Hostal
TorÓ - L’Hostal 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Anunci no disponible
Diputaciˇ de Barcelona amic, mitjans d┤informaciˇ i comunicaciˇ OJD 
festacatalunya Ě Tel. 938046359
Contactar Ě crŔdits Ě avÝs legal Ě Mapa Web