Altres llocs per visitar

NUCLI ANTIC

Alcanar - Nucli antic


Alcanar - Nucli antic


El nucli antic d’Alcanar conserva aquest regust d’antigor propi de les poblacions amb història, amb un passat esplendorós. Els seus carrers, les seves cases emblanquinades, de pedra rogenca, les dones a l’estiu prenent la fresca i els homes conversant amigablement després d’una llarga jornada de treball, són petits detalls que ens transmet aquesta població del Montsià.

Alcanar - Nucli antic


Alcanar - Nucli antic


Encara podem trobar de bon matí a algú que escombra el carrer i el rega per no aixecar pols, o a una senyora tot fent ganxet a l’ombra de la porta de casa seva... Alcanar és un poble acollidor i de gent entranyable, serena i treballadora. Un passeig pel seu nucli en ajudarà a conèixer-la millor!

Alcanar - Nucli antic


TORRE DEL CARRER NOU

Alcanar - Torre del Carrer Nou


La població d’Alcanar va estar durant centúries envoltada d’un recinte emmurallat amb diverses torres situades en punts estratègics, destinada bàsicament a protegir-se contra les incursions dels pirates en època dels Àustries, en el decurs dels segles XVI i XVII. Per les seves característiques arquitectòniques però podria tractar-se també d’una construcció anterior. És de planta quadrada, amb les cantonades aixecades amb carreus ben treballats i els murs amb pedra unida amb morter de calç i arena. Fou restaurada entre els anys 1983-1984 seguint un projecte de l’arquitecte Alfred Pastor Mongrell.

Alcanar - Torre del Carrer Nou


La Torre del carrer Nou era un dels extrems del recinte emmurallat que baixava fins al carrer Major, pujava pel carrer de Felip Pedrell tot creuant pel davant de l’església parroquial, tombant pel davant del cementiri i enllaçant de nou amb la torre. Alguns autors parlen que la població emmurallada tenia quatre portals d’accés: a l’extrem del carrer Major, davant del Raval, el camí d’Amposta i el del cementiri.

Alcanar - Torre del Carrer Nou


CISTERNA DEL VALL

Alcanar - Cisterna del Vall


Està situada al carrer de la Generalitat, antigament dit carrer del Vall, fent cantonada amb el Passatge Espanyol. Es va construir en l’espai on hi havia el fossar de la muralla de la població. En aquesta mateixa trajectòria es coneix l’existència d’altres cisternes de dimensiones molt inferiors, malauradament avui desaparegudes. Potser els nostres avantpassats van aprofitar l’antic vall o fossat de davant de la muralla per fer-hi un filera de cisternes, la més important de les quals era i és la gran Cisterna del Vall.

Alcanar - Cisterna del Vall


És un gran aljub, una gran cisterna pública, ja existent al segle XVII, que medeix 35 metres de llargada pe 5 d’amplada i més de 76 metres d’alçada i preparat per encabir 1.200.000 litres d’aigua de la pluja. És un magnífic exemple de l’aprofitament de l’aigua de la pluja en una zona de clima mediterrani on els períodes de sequera són en ocasions molt llarg i els moments de pluja molt puntuals i esporàdics; per això és fonamental disposar de grans espais per recollir la màxima quantitat d’aigua, especialment la destinada a l’ús comú com és en aquest cas.

Alcanar - Cisterna del Vall


La volta és de canó rebaixat i està dividida en set trams dividits pels corresponents arcs torals. Per treure l’aigua els veïns disposaven de dos brocals que seguien la forma de la volta; encara es constata l’erosió a la pedra provocada pel fregar de les cordes que es feien servir per treure els poals d’aigua.

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Anunci no disponible
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l�Ebre amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web