Castellvell del Camp - Mercat Medieval 2023
Amposta - FesticAM 2023
Olesa de Bonesvalls - Festa Major del Barri de l�Hospital 2023

Poblat ibèric del Pla de les Bruixes de Molins de Rei

Molins de Rei - Poblat ibèric del Pla de les Bruixes
Molins de Rei - Poblat ibèric del Pla de les Bruixes

L’any 1971, les obres d’eixamplament de l’antic camí de Sant Bartomeu de la Quadra van posar al descobert diferents materials arqueològics i restes d’estructures de dos dipòsits rectangulars de pedres i dues sitges en l’espai que es coneix com a plaça de les Bruixes II. En els dos anys successius, el Grup d’Arqueologia del Museu de Molins de Rei va fer treballs de prospecció que van fer aparèixer una nova estructura circular. L’any 1974, nous treballs van aportar nombrosos fragments ceràmics d’època ibèrica en un nou jaciment que es va denominar plaça de les Bruixes I, a uns 150 metres de l’anterior, entre el mateix camí de Sant Bartomeu i un altre que condueix al cementiri.

Els arqueòlegs van constatar que hi havia una desconnexió entre ambdós jaciments: la Plaça de les Bruixes I es va datar entre els segles III-II aC i la Plaça de les Bruixes II, entre el segles II-I aC, una cronologia que es correspon amb les transformacions de la primera època de colonització romana i la reestructuració del sistema econòmic tradicional ibèric. Aquest darrer jaciment va ser el que va presentar menys problemes d’interpretació i es va plantejar, per la cronologia i les estructures aparegudes, la hipòtesi que fos un assentament petit amb funció agrícola dependent d’un altre de més gran o unes estructures pertanyents a una vil·la romana.

La urbanització de la Riera Nova l’any 1998 va comportar una intervenció arqueològica d’urgència en el jaciment de la Plaça de les Bruixes I, on es va detectar una fossa amb grans quantitats de material ceràmic ibèric que van permetre posar-lo en relació amb algun tipus de forn de l’àrea del voltant, però sense que es documentés cap tipus d’estructura relacionada amb aquesta funció ni amb cap mena d’hàbitat. L’any 2002 es van efectuar treballs de restauració de tot el conjunt, que va ser declarat Bé Cultural d’Interès Local.

Molins de Rei - Poblat ibèric del Pla de les Bruixes
Molins de Rei - Poblat ibèric del Pla de les Bruixes

Text: Ajuntament de Molins de Rei

 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Molins de Rei - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web