Festa de Sant Roc de Vilagrassa

Propera edició: 16/08/2024

Vilagrassa - Festa de Sant Roc


Vilagrassa celebra la festa votiva de Sant Roc, així com altres moltes poblacions de Catalunya.
La iconografia presenta Sant Roc abillat amb indumentària de pelegrí, mostrant les cames nues i plenes de nafres i, al costat del Sant, figura un gos amb un pa a la boca; Sant Roc, despullat de tots els béns de la terra, es vestí de pelegrí. Partí de Montpeller, d’on era hereu i senyor, va anar a Roma i en entrar en terres d’Itàlia trobà moltes viles i ciutats atuïdes per la pesta. A l’hospital de Plasència, només fent el senyal de la creu, guarí tots els malalts que hi havia. Ell, emperò, va restar atacat de la malura a la cuixa i per a no infectar els altres es refugià en una cova. Déu va fer que un gos cada dia li portés un pa per al sosteniment corporal. Per això, arreu dels pobles és tingut per especial advocat contra la pesta.

Vilagrassa celebra durant la diada de Sant Roc un Aplec a la capella de la Mare de Déu del Roser, que culmina amb la tradicional cursa Cossos de Sant Roc, amb un recorregut pel nucli urbà de la localitat. Es tracta d’una activitat lúdica que atrau competidors de poblacions veïnes i en què els premis són pollastres de corral per als guanyadors de les diverses categories.

Aquesta celebració va ser recuperada pel sacerdot de la població, Josep Camprubí, l’any 1992. En les seves primeres edicions, la cursa se celebrava després d’una missa en honor a Sant Roc, cap a les 8 del matí, perquè els participants poguéssin iniciar la jornada laboral després de la competició. Posteriorment, l’Ajuntament va participar en l’organització de l’esdeveniment i es va canviar l’horari de la competició, per facilitar que s’hi apuntéssin més atletes.
 

 

Horari: A partir de 2/4 de 8 del vespre

Centre informacio 1

Població: Vilagrassa

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vilagrassa - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web