Amposta - Festival de Food Trucks 2024
Maials - Trobada de Gegants 2024

Pou de la Neu de Vila-rodona

La taba o plec de condicions per a la venda d’aiguardent o vi blanc de 1794-1795 —la taverna— indicava que l’arrendatari que obtingués la concessió havia de tenir neu o glaç entre el 15 de juliol i el 31 d’agost sempre que se’n trobés a una distància de 6 hores. També en un altre document dels comptes municipals de 1765 s’especifiquen despeses  «de subministrament de neu als malats». Aquestes notícies ens confirmen a nivell local l’obtenció, la conservació, el comerç i l’ús del gel com a refresc o amb finalitats sanitàries abans de la seva fabricació industrial. En aquest sentit els pous de neu o de gel eren les construccions utilitzades per l’emmagatzemat del glaç o també de la neu, que s’anaven introduint i guardant al pou entre capes de palla. A l’estiu es procedia a «desempouar» el glaç, serrant-lo en blocs i de nit o de matinada es transportava als llocs de venda.

Vila-rodona - Pou de la Neu


El Pou de la Neu de Vila-rodona està situat al costat dret del riu Gaià, a 240 m. d’altitud, al costat de l’antiga carretera que conduïa al pont d’entrada a la vila, desaparegut l’any 1921. Dels de Camp de Tarragona és del petit grup situat per sota dels 300 metres d’altitud, com ara els de la Riba i el de Pratdip i a una cota molt més baixa el del Catllar.  És una construcció subterrània de pedra i morter. Té un diàmetre de 8 metres i per la seva dimensió el podem considerar com un dels mitjans. A la cúpula semiesfèrica té una obertura de càrrega quadrada de 80 x 80 cm.  Segurament es nodria més del gel obtingut a la vora del Gaià que de la neu que puntualment pogués caure. El gel s'obtenia en basses de poca fondària construïdes expressament a la llera del riu.

Vila-rodona - Pou de la Neu


Les primeres notícies històriques daten de 1665 quan Gabriel Vives subministrava glaç a la comunitat de preveres de l’església parroquial de Reus. També està documentat que a principis del segle XVIII els arrendataris de la neu del Catllar n’havien rebut procedent de Vila-rodona.

És evident que com a més altitud estiguessin ubicats els pous de neu més facilitat tenien d’abastir-se per omplir-los de neu i de gel. Però també ho és que per comercialitzar cap a les ciutats el glaç dels pous situats a les muntanyes, com per exemple les de Prades, calia recórrer distàncies més grans que necessitaven més hores de transport, durant les quals es generaven pèrdues de volum i pes. El gel tallat era posat en sarrions i transportat a bast; la carrega un cop posada sobre l'animal, era recoberta de palla, una estora d'espart i flassades. Amb el clima actual costa comprendre com es podia obtenir el gel per omplir el Pou de la Neu de Vila-rodona de manera que la seva explotació fos rendible. Tanmateix hem de pensar que només unes dècades enrere els dies de glaçades eren superiors als actuals i que molt probablement en l’època que va estar en ús les temperatures hivernals eren molt més crues. Es considera que fins a 1850 no va finalitzar la petita edat del gel, iniciada quatre segles abans. 

Vila-rodona - Pou de la Neu
Vila-rodona - Pou de la Neu


El peu de la Neu de Vila-rodona presenta un molt bon estat de conservació. A principis de segle es va procedir a la neteja i extracció de terra que s’hi havia anat acumulant i es va adequar per a visites guiades amb una plataforma metàl·lica que permet la seva observació i uns plafons que expliquen el seu funcionament.

Text: Josep Santesmases i Ollé
 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vila-rodona - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web