Antiga peixateria de Vila-rodona

L’edifici conegut com la peixateria va ser construït l’any 1881 per l’Ajuntament com a carnisseria. La raó era que després d’edificar-se la Casa de la Vila actual, vers l’any 1872, l’antiga, situada a la Plaça Vella, havia estat venuda per l’Estat, regulada per les lleis de desamortització. En les dependència de la Casa de la Vila antiga es trobava ubicada l’antiga carnisseria municipal, que havia quedat inclosa en la venda. Per això calia construir-ne una de nova.  Es va optar per fer-ho, al costat de l’església parroquial, en un espai que havia ocupat l’antiga església i la torre del campanar antic i que, al segle XVIII, amb la construcció de la nova església havia quedat lliure d’ús i més aviat era un cau de porqueria. La voluntat de l’Ajuntament de construir-la en aquell espai de seguida va topar amb l’oposició del rector que considerava que el terreny no era municipal sinó que pertanyia a l’Església. En la seva construcció es van utilitzar materials procedents de les fortificacions que s’havien realitzat durant la darrera guerra carlina, bona part de les quals es van desmuntar.

Vila-rodona - Foto 1 Arxiu Santesmases-Rabadà.
Vila-rodona - Foto 1 Arxiu Santesmases-Rabadà.

Malgrat que l’edifici, en principi, estava destinat a carnisseria l’any 1900 ja s’hi venia peix, a més de carn. En la subhasta de l’arrendament municipal de 1904 es parlava ja exclusivament de la peixateria. Probablement durant aquells anys es varen anar obrint carnisseries en establiments particulars.

L’edifici construït constava de dues parts: la carnisseria i més endavant peixateria a la part del davant, amb dos taulells de granet construïts l’any 1921 —se’n conserva un— i l’escorxador, a la part del darrera, tocant a la rectoria, que va funcionar fins a principis dels anys 60 quan va ser construir el nou escorxador, ara utilitzat com a parc de bombers.

Vila-rodona - Foto 2 Arxiu Santesmases-Rabadà
Vila-rodona - Foto 2 Arxiu Santesmases-Rabadà

Vila-rodona - Foto 3 Arxiu Santesmases-Rabadà
Vila-rodona - Foto 3 Arxiu Santesmases-Rabadà

El funcionament de la venda del peix es materialitzava a partir d’uns peixaters de fora vila que cada dia servien el peix amb el camió des de Tarragona i amb unes dones de Vila-rodona que s’ocupaven de vendre: una ho feia darrera el taulell i una altra anava per les cases a oferir-lo amb insistència per poder despatxar tot el peix que aquell dia s’havia posat a la venda. Cal pensar que a les instal·lacions de la peixateria no hi havia cap mena de frigorífic per a poder conservar el peix sobrant. La peixateria, com a tal, va tancar l’any 2005. Actualment, després de la seva rehabilitació, l’edifici està dedicat a espai per activitats educatives o culturals.

 

Text: Josep Santesmases i Ollé

Peus fotos:

Foto 1 Arxiu Santesmases-Rabadà. Imatge de la Fira de 1917 on al costat de l’església es pot veure l’edifici de la peixateria.

Foto 2 Arxiu Santesmases-Rabadà. Façana de l’antiga peixateria i antic escorxador després de la seva restauració. Any 2014.

Foto 3 Arxiu Santesmases-Rabadà. Interior de la peixateria adequat com a espai expositiu. Any 2017

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vila-rodona - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web