Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella

Poblat ibèric al turó de Santa Anna de Castellvell del Camp

360 graus ok

PODEU VISITAR-LO VIRTUALMENT EN 360º

Castellvell del Camp - Poblat ibèric al turó de Santa Anna


El poblat està situat a la part superior d'una elevació de la qual rep el nom la muntanya de Santa Anna i que s'alça a uns 265 m sobre el nivell del mar. El jaciment, que només conserva una petita part de la seva primitiva extensió, ha patit diverses destruccions des que hi va ser bastida una ermita l'any 1424. Al costat, hom hi aixecà una casa per als ermitans i s'hi establí el primer cementiri del poble. Posteriorment, arran de la primera carlinada (1828), hom adossà a l'edifici de l'ermita un petit fortí.

A la memòria de les intervencions arqueològiques efectuades els anys 1985 i 1987, Ester Ramon i Sariñena i Jaume Massó i Carballido, en informen que “les restes del poblat van ser descobertes el 1934 per Pere Rius i Salvador Vilaseca, conservador i director-respectivament- del Museu de Reus. El mateix Rius es va encarregar de coordinar els treballs d'excavació, portats a terme durant el darrer trimestre d'aquell any. Les escasses dades que ens han arribat es limiten a una senzilla descripció de les set habitacions localitzades i a un índex gairebé telegràfic dels materials arqueològics aleshores recuperats, els quals -desgraciadament- van desaparèixer durant la Guerra Civil arran d'un bombardeig de l'aviació franquista (1938).

Castellvell del Camp - Poblat ibèric al turó de Santa Anna
Castellvell del Camp - Poblat ibèric al turó de Santa Anna


El 1985 es van reprendre els treballs amb un plantejament de recuperació del jaciment. Aquesta intervenció va permetre de delimitar el perímetre real de quatre de les set habitacions conegudes. Dos anys després es va portar a terme una segona campanya, la darrera fins al moment. Com a resultat d'aquestes dues campanyes es van poder definir l'estructura urbanística de la zona conservada i les dues grans fases d'ocupació.

La primera fase, documentada però no excavada, és anterior a l'any 200 aC i presenta unes estructures arquitectòniques d'orientació diferent a la de les de la segona fase. A aquesta última corresponen una anivellació del començament del segle II aC, la construcció de les habitacions actualment exhumades i una remodelació originada per un canvi d'accessos”.
 

Castellvell del Camp - Poblat ibèric al turó de Santa Anna
Castellvell del Camp - Poblat ibèric al turó de Santa Anna

Castellvell del Camp - Poblat ibèric al turó de Santa Anna


 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Castellvell del Camp - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Balaguer - Fira dels Alls, Mercat de Santa Llúcia 2022
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web