L'escudella de Carnestoltes de Sant Feliu de Codines

Propera edició: 13/02/2024

Sant Feliu de Codines - L'Escudella de Carnestoltes


La història diu que l’olla dels pobres era un ritual vinculat a les activitats de carnaval i consistia originàriament, en un ranxo que la població oferia als indigents.

A Sant Feliu, segons va registrar l’escriptor castellà Francisco de Zamora, l’escudella pels pobres ja es feia a finals del segle XVIII, i creiem que va continuar ininterrompudament com a mínim més d’un segle.

Sant Feliu de Codines - L'Escudella de Carnestoltes (Foto: www.santfeliudecodines.cat)
Sant Feliu de Codines - L'Escudella de Carnestoltes (Foto: www.santfeliudecodines.cat)
Sant Feliu de Codines - L'Escudella de Carnestoltes (Foto: www.santfeliudecodines.cat)
Sant Feliu de Codines - L'Escudella de Carnestoltes (Foto: www.santfeliudecodines.cat)

Respectuosos amb les tradicions, els veïns del Pla de l'Os van recuperar aquesta tradició l’any 1979, però amb un marcat caràcter festiu de manera que el dimarts de carnaval és un dia en que s’apleguen molts veïns i forasters al voltant de l’espectacle que formen les olles bullint, mentre esperen amb la cassola o carmanyola a la mà.

Cal dir que de bon matí i al costat de les brases, tothom està convidat a pa amb tomàquet i arengades, regat amb un bon vi. Actualment a la plaça s’instal·len taules i cadires perquè la gent pugui degustar l’escudella.
 

Dimarts 21 de febrer: Escudella de Carnestoltes

Actualment els “Amics de l’Escudella” s’encarreguen d’organitzar la tradicional festa de l’escudella. 
Les activitats del dimarts 21 de febrer començaran molt d’hora al matí a la plaça Josep Umbert Ventura. A les 7 s’encendrà el foc i els alumnes de les dues escoles de primària de la població, i l’institut Manuel Carrasco i Formiguera visitaran durant el matí la plaça del poble on es cuinarà l’escudella i seran convidats a menjar torrades.      
L’escudella es farà fins a la una del migdia, moment en què el mossèn beneirà el brou. Després de la benedicció, com cada any, s’ompliran les olles que portin els assistents per menjar-se l’escudella a casa.  
A la plaça també s’instal·laran taules perquè la gent pugui degustar el brou al mateix lloc on es cou. Només cal que tothom qui vulgui participar de la festa porti un plat soper i una cullera.              
La festa de l’escudella de Carnestoltes és una de les tradicions més arrelades i consolidades de Sant Feliu i aplega cada any centenars de persones del municipi i de pobles veïns que omplen les olles de brou saborós per dinar.    

Una Escudella històrica a Sant Feliu de Codines
El 21 de febrer de 1789, Francisco de Zamora sortia de Barcelona cap a Sant Miquel del Fai. I després va passar per Sant Feliu de Codines, aquell temps Sant Feliu del Pinyó.
El Sr. Zamora descriu a "Diario de los viajes hechos en Catalunya" com era el poble: les cases "con sólidez, de piedra y cal" les vinyes els olivars, les fonts. El poble devia agradar a Francisco de Zamora perquè hi va escriure "Los lugareños de Sant Feliu son gente alegre y muy civil, concurrentes a la Iglesia y muy limosneros. El dia tercero de carnestoladas dan una comida a los pobres a la que de ordinario concurren más de 1.000 personas".

Aquesta doncs és la primera dada d'aquesta escudella i creiem que documentada, és la més antiga de Catalunya.
La història diu que l'olla dels pobres era un ritual vinculat a les activitats de carnaval i consistia originàriament, en un ranxo que la població oferia als indigents.
A Sant Feliu de Codines, segons un llibre de la parròquia l'escudella pels pobres ja es feia l'any 1897, però també tenim unes imatges de l'any 1891, i es creu que va continuar ininterrompudament com a mínim més d'un segle.

Menjada popular d’escudella  
Dia: Dimarts 21 de febrer de 2023         
Lloc: Plaça Josep Umbert Ventura de Sant Feliu de Codines (Vallès Oriental)
 

Centre informacio 1

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Sant Feliu de Codines - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Festival Instants de Celler Carol Vallès
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web