Festa de Sant Antoni Abat. Cavalcada dels Tres Tombs a Castellterçol

Propera edició: 17/01/2025

La festa de Sant Antoni Abat es celebra sempre el dia del sant, el 17 de gener. És un homenatge a la gent de pagès, als treballadors del bosc i als traginers que feien viatges amunt i avall amb el seu bestiar. Sant Antoni Abad és el patró del Gremi de Traginers. I és aquesta entitat la que prepara la celebració.  

Sant Antoni és una festa molt arrelada a Castellterçol. No es té massa clar des de quan dura, però la bandera més antiga que té el Gremi de Traginers data del 1892. El Gremi reuneix quatre pobles: Castellterçol, Castellcir, Sant Quirze Safaja i Granera. I el dia de la festa és quan es troben tots els socis. El programa d’actes no ha variat gaire, es mantenen moltes de les tradicions d’abans, i això fa que la festa sigui molt autèntica. 

Castellterçol - Festa de Sant Antoni Abat (Foto: Ajuntament de Castellterçol)
Castellterçol - Festa de Sant Antoni Abat (Foto: Ajuntament de Castellterçol)

La jornada comença ben d’hora, quan els agremiats recullen les banderes del patró. La comitiva les porta fins a l’església de Sant Fruitós. Al capdavant hi van els ancians d’honor i els tres administradors o administradores de l’any. Els administradors o abanderats són els que organitzen tots els actes i els que tenen l’honor de portar els estandarts del Gremi per tot el poble. Van guarnits de manera especial, amb barrets de copa i capes elegants. Són ells els que presideixen l’ofici. Durant la missa, sempre concelebrada, es canten els Goigs de Sant Antoni, es passa a venerar la figura del sant i es reparteixen panets beneïts.

Posteriorment, es fa un esmorzar popular dels socis al pavelló amb coca i vi. És el moment de veure amics i coneguts, d’altres masos i pobles, amb qui feia temps que no es coincidia. Les agremiats es posen al dia de com va tot a casa dels altres.

A les dotze del migdia comença la Cavalcada dels Tres Tombs. L’encapçalen els tres abanderats. Dalt de cavalls, fan tres voltes a la plaça Prat de la Riba. I la desfilada pot començar.

Antigament aquesta cavalcada era plena de bestiar, perquè n’hi havia a totes les cases, eren necessaris per treballar al camp, al bosc o per fer transports. La gent desfilava amb els seus rucs, els cavalls, mules, matxos, alguna vaca i també ovelles.  

Castellterçol - Festa de Sant Antoni Abat (Foto: Ajuntament de Castellterçol)
Castellterçol - Festa de Sant Antoni Abat (Foto: Ajuntament de Castellterçol)

Ara, de bestiar, pràcticament ja no en queda, però la rua segueix sent animada. Hi partipen els pocs veïns que encara tenen animals, socis que representen oficis antics, carrosses decorades amb motius de pagès i una corrua dels tractors que treballen a la zona. El capellà beneeix tothom, els participants de la cavalcada i els animals de companyia que porta la gent del poble.

Aquest dia hi ha un dolç tradicional, el tortell de Sant Antoni, un pastisset rodó farcit amb pasta de massapà.

Dissabte 20 de gener es fa un dinar de germanor obert a tothom i, tot seguit, hi haurà el tradicional concert, una degustació de rom cremat i una actuació a càrrec de l’Esbart Rosa d’Abril. La jornada finalitzarà amb el ball, on es farà el canvi de capes.

 

Centre informacio 1

Població: Castellterçol

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Castellterçol - Ajuntament
On Menjar a Castellterçol (Restaurants)
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web