Aqüeducte romà dels Arcs a Sant Jaume dels Domenys ***

El lloc dels Arcs és documentat el 938 en la forma Vila Domenio, que faria referència a la gran mansió o vil·la romana de repòs o d'explotació agrícola alhora, propietat d'algun cònsol o personalitat preeminent de la imperial Tàrraco que hi havia en aquest lloc. La finca dels Arcs era el lloc on acabava l'aqüeducte, concretament a l'estany o bassa que tocava les parets de la vil·la romana (conegut avui dia com la Vinya de la Bassa). Amb el pas del temps la mansió romana es convertí en un mas medieval. Pels voltants de la masia hi ha restes de parets romanes que segurament són la tanca de la bassa de recepció de l'aqüeducte.

Sant Jaume dels Domenys - Aqüeducte romà dels Arcs

Sant Jaume dels Domenys - Aqüeducte romà dels Arcs
Sant Jaume dels Domenys - Aqüeducte romà dels Arcs

L’aqüeducte romà dels Arcs és sens dubte l’obra hidràulica de més interès que es conserva al Penedès. La cronologia proposada per aquest monument és d’època tardana, segles IV-V dC. Actualment es conserven sencers 6 dels 70 arcs que es calcula que tindria en total. Les seves restes, juntament amb les que es conserven de l’aqüeducte de Can Cua (Pineda de Mar), són les úniques pertanyents a aqüeductes rurals d’aquesta època conservades a Catalunya. L’aqüeducte abastia d’aigua de la riera de Cornudella la gran vil·la romana ubicada on avui hi ha la masia dels Arcs. El seu traçat començava a la masia dels Arquets i l’alineació dels seus arcs forma una línia lleugerament corba per esquivar la part més baixa del terreny i mantenir el nivell precís de pendent perquè l’aigua arribés al seu destí.

Sant Jaume dels Domenys - Aqüeducte romà dels Arcs

Actualment se’n conserven tres trams. Seguint el curs de l'aqüeducte trobem el primer grup format per tres arcs, amb una llargada total de 12,7 m. En aquest grup l'amplada de cada arc és de 3 m. Després de 33,5 m de terra de conreu trobem el segon grup, format per un pilar d'un metre d'alçada i un arc solitari de 2,9 m d'amplada. L'últim grup està format per dos arcs, amb una llargada total de 8,7 m. La construcció dels arcs de mig punt és idèntica i es recolzen sobre uns pilars de secció rectangular. L'obra està realitzada amb pedra del país de diferents mides i agafades amb una gran quantitat del clàssic morter romà. L’intradós dels arcs és amb lloses posades de cantell unides amb morter, essent la resta de la construcció d’opus incertum.

Sant Jaume dels Domenys - Aqüeducte romà dels Arcs
Sant Jaume dels Domenys - Aqüeducte romà dels Arcs

Sant Jaume dels Domenys - Aqüeducte romà dels Arcs
Sant Jaume dels Domenys - Aqüeducte romà dels Arcs

Sobre el torrent de Ca l’Antic, a ponent del poble de Cornudella i tocant la vinya de Cal Clot, hi ha un pont  romà d’una sola arcada que hom ha relacionat amb l’aqüeducte dels Arcs. Te una llargada de 4,5 m per 2 d’ample i una alçada sobre el llit del torrent de 3,2 m.

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Sant Jaume dels Domenys - Ajuntament
On menjar a Sant Jaume dels Domenys (Restaurants)
On Dormir - On Menjar a Sant Jaume dels Domenys
Allotjament Rural a Sant Jaume dels Domenys
Comerços a Sant Jaume dels Domenys
Indústries i Tallers a Sant Jaume dels Domenys
Serveis a Sant Jaume dels Domenys
Productes artesans a Sant Jaume dels Domenys
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació Barcelona (tots els portals) 2020
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l�Ebre amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web