AMIC - Generalitat - PATRIMONI CULTURAL AMB ELS 5 SENTITS (lateral esquerra tot el web)
Ara Lleida Estiu 2020

Castell de Pallejà

Pallejà - Castell de Pallejà

Pallejà - Castell de Pallejà
Pallejà - Castell de Pallejà

El Castell de Pallejà respon a un gran casal fortificat de tipus quadrat amb portal adovellat d’arc de mig punt amb escut al damunt i finestres de tipus quadrat, sobrealçat tardanament, cap al segle XVIII-XIX, quan s’afegiren unes garites a la part alta dels angles. Consta de quatre nivells i el sobrealçat a manera de golfes. Entre el tercer pis i el sobrealçat una cornisa els separa recorrent tota la façana. El Castell de Pallejà està documentat des del segle XII.

Pallejà - Castell de Pallejà

Pallejà - Castell de Pallejà

Cinc serien les fases constructives que s’han determinat a partir de l’anàlisi històric i tipològic del Castell:  edifici anterior al 1590: només en resta part de la base dels seus murs i tres cantoneres al primers dos nivells; edifici del 1590 que respon a l’aspecte que té actualment, quan s’afegeixen dos pisos; modificacions de tipus ornamental i decoratiu del segle XVII; modificacions dels segles XVIII i XIX, quan s'afegeixen les golfes actuals juntament amb les garites i el matacà; i les diferents modificacions del segle XX, bàsicament internes, per adequar l’edifici als diferents usos culturals que se li han volgut donar.

Pallejà - Castell de Pallejà

Pallejà - Castell de Pallejà
Pallejà - Castell de Pallejà

Diverses han estat les utilitzacions d’aquest gran casal. Així a la segona meitat del segle XVIII l'edifici s'utilitzava com a hostal. A principis del segle XIX es construïren diversos murs de compartimentació per tal d'utilitzar les golfes com a zona residencial o magatzem i durant la Guerra del Francès (1808-1814) s’utilitzà la fortificació com a caserna militar. Al segle XX l’edifici adquirí funcions culturals. Cap als anys 50 es construí el teatre, als anys 70  es van habilitar diverses dependències pel museu municipal i als anys 80 i per altres entitats de tipus cultural.

Pallejà - Castell de Pallejà
Pallejà - Castell de Pallejà

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l´Ebre amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web