La Capelleta dels Dolors de les Borges Blanques

La Capelleta dels Dolors és el temple més antic de la població. Si tenim en compte que havia estat la capella de l’hospital i que aquest es va construir entre 1306 i 1340 hem de pensar en la primera meitat del segle XIV com a origen de la capella, doncs tot hospital en tenia una, encara que no hi ha testimonis documentals del seu origen.

Borges Blanques, Les - Capelleta dels Dolors
Borges Blanques, Les - Capelleta dels Dolors

El recinte de l’hospital fou destruït i només se’n salvà el temple. A la llinda de la porta hi consta la data de 1734, possiblement la data de finalització de les obres. Avui resta tancada al culte. A finals dels anys 80 del segle XX es restaurà la façana i s’optà per deixar la pedra vista. Es va refer el frontó triangular que hi havia en origen. A principis dels 90 es sanejà l’edifici i es pintà.

Borges Blanques, Les - Capelleta dels Dolors
Borges Blanques, Les - Capelleta dels Dolors

És una capella neoclàssica (encara que la professora d’art Carme Benet opina que "a la Capelleta s’alternen de manera discreta, el gòtic, el barroc i la tendència neoclàssica de les diferents èpoques"), de planta quasi quadrada, dedicada a la Verge dels Dolors , responent a la funció de l’edifici. S’estructura en una nau única coberta amb volta de canó. Tot l’interior està enguixat. La imatge titular està col·locada al cambril al qual s’accedeix per unes escales laterals. La porta és d’arc escarser amb un relleu del calvari a la part central. Per sobre de la porta s’obre a la façana un ull de bou amb relleus, com per exemple una estrella.
Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Borges Blanques, Les - Ajuntament
Santa Fe del Penedès - Cava Forns Raventós
Moja - Cavas Hill
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l´Ebre amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web