Cervera - Isagoge
Cervera - Festa Major del Sant Crist

Santuari de la Mare de Déu de la Pineda

Visita Virtual

PODEU VISITAR-LO VIRTUALMENT EN 360º


La devoció mariana del municipi es concentra al Santuari de la Mare de Déu de la Pineda, situada a uns 300 metres al nord de la cruïlla entre l'autovia Salou-Tarragona i la carretera de la Pineda, en direcció a Vila-seca. Entre els autòctons es coneix el lloc pel tradicional romiatge que es realitza el dilluns de Pasqua. L'arquebisbe Joan Lario concedí l'any 1772 permís a Vila-seca per anar en processó el segon dia de Pasqua Florida i celebrar-hi una festa.


Vila-seca - Santuari de la Mare de Déu de la Pineda

Actualment és un Santuari de la Mare de Déu de la Pineda però en altres temps fou església i parròquia de l'antic territori de la Pineda, entitat amb personalitat pròpia al llarg dels segles i integrada avui a Vila-seca.

La proximitat del mar i els atacs pirates frenaren el desenvolupament demogràfic d'aquella població, que mai passà d'unes poques cases fortificades i escampat per aquell territori. L'edificació del temple data d'abans de l'any 1245. La imatge és un baix relleu en una placa de pedra. S'atribueix a la segona meitat del segle XIV, ja que té un estil propi del gòtic local.

Vila-seca - Santuari de la Mare de Déu de la Pineda

Els primers documents que parlen del santuari corresponen als anys 1327, 1348 i 1362. Normalment eren testaments i donacions a favor del Santuari de la Mare de Déu de la Pineda. El cementiri de la parròquia es trobava a migdia del temple, davant d'una porta lateral i a prop de la torre. A mitjans del turbulent segle XVI fou un lloc escollit per a intercanviar captius. En aquesta època i a començaments del segle XVII començaren a fer-se habituals les peregrinacions massives des de Vila-seca. A l'any 1611 n'hi hagué una per beneir i batejar una campana.

Vila-seca - Santuari de la Mare de Déu de la Pineda

L'edifici fou ampliat en virtut d'una autorització el 17 d'abril del 1708. L'actual església fou beneïda l'any 1758. L'altar major és d'estil barroc i fou tallat per l'artista Antonio Ocharo. Contrasta amb l'austeritat i l'elegància de l'edifici, sempre mantingudes en les successives reformes del segle XVIII. Aquestes obres i la constitució de municipis l'any 1837 donà lloc a curioses situacions entre Salou, la Pineda i la Canonja. Més tard, l'edifici fou exclòs de la llei de desamortització. Aquestes són les arrels del pròsper nucli turístic de la Pineda.

Text extret de: www.lapinedaplatja.info

Vila-seca - Santuari de la Mare de Déu de la Pineda



 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vila-seca - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web