Pont de l'Abella

Al límit del terme municipal d’Aiguafreda, el segle XVIII, en concret el 1740 -data inscrita en una orla motllurada que figurava a la barana del pont i que va conservar-se fins a finals del segle XX-  es bastí el pont de l’Abella per tal de facilitar la comunicació entre l’Abella i el raval d’Aiguafreda nascut al peu del camí ral amb una activitat orientada a l’hostalatge i als serveis destinats als viatgers i cavalleries.

Aiguafreda - Pont de l'Abella

El pont actual substituí una construcció anterior, substitució propiciada pel seu mal estat de conservació i la necessitat de comunicació entre els creixents veïnats de l’Abella i Aiguafreda. La documentació sobre el pont és força escassa. En les diferents visites pastorals del bisbe de Vic entre els segles XVI i XIX el pont apareix com a límit del terme parroquial de Sant Martí d'Aiguafreda de Dalt.  
Aiguafreda - Pont de l'Abella

El pont de l'Abella, situat sobre el riu Congost, consta de tres arcs carpanells adovellats, el central de majors dimensions, i presenta arquets de desguàs ovalats també adovellats. Els estreps estan fixats a la roca del llit del riu i els tallamars són semicirculars amb acabament esglaonat. El parament del pont és fet de pedra local lligada amb argamassa; el dels ampits pertany a una etapa constructiva posterior.
Aiguafreda - Pont de l'Abella
Aiguafreda - Pont de l'Abella

El 1785 Francisco de Zamora que va visitar el poble de l’Abella diu en el seu diari: "... En el que hay un puente de tres ojos, hecho el año 1740, que es bueno y útil". En motiu de la construcció de la C-17 l'any 1986,  el pont va quedar ocult sota un viaducte d'aquesta carretera. Les excavacions arqueològiques portades a terme van permetre documentar-hi un tram del camí empedrat, que probablement es correspon amb les restes de la via romana que comunicava Barcino i Ausa.
Aiguafreda - Pont de l'Abella
Aiguafreda - Pont de l'Abella 

Diputació

Població: Aiguafreda

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació Barcelona (tots els portals) 2020
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l´Ebre amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web