Girona Temps de Flors

Propera edició: 11/05/2024 a 19/05/2024

Girona Temps de Flors.
Exposició de flors, monuments, patis i jardins

 

Girona Temps de Flors
Girona Temps de Flors


L’embrió de la mostra actual de Girona, Temps de Flors cal situar-lo ara fa 67 anys amb l’organització del I Concurso Exposición Provincial de Flores. Es tractava d’un concurs de rams de flors i de plantes i durava només un cap de setmana. L’activitat s’anunciava com una proposta d’oci oberta a particulars i professionals en un moment en què els temps no eren encara fàcils per a la majoria dels ciutadans. Els anys de postguerra havien estat durs, però a poc a poc la ciutat intentava recuperar espais d’oci i de trobada social. La bona resposta i l’interès de les persones que varen visitar aquell concurs el 1954 va empènyer els organitzadors a tirar endavant amb el que després es va acabar convertint en el gran festival internacional de Girona.

La iniciativa va anar creixent any rere any, tant pel que fa a l’espai com a la implicació dels ciutadans i del teixit social de la ciutat. La primera edició es va fer al Saló de Descans de l’Ajuntament de Girona, però aviat va quedar petit i es va passar a la Sala Pergamins de la Biblioteca Pública, que ocupava la planta baixa de l’edifici de l’hospici, i després, al claustre romànic i a l’església de Sant Pere de Galligants.

Girona Temps de Flors
Girona Temps de Flors


La mostra va ser des del principi, i és encara avui, una oportunitat per obrir als habitants de Girona espais públics de la ciutat als quals difícilment es tenia accés, ja fos per desinterès o per desconeixement. Fou especialment a partir dels anys seixanta quan, de mica en mica, es van anar incorporant a l’exposició espais propers a Sant Pere de Galligants com la plaça dels Jurats, el claustre de la catedral o els jardins del Dr. Figueras.

El festival va anar evolucionant i transformant-se amb el pas dels anys. Un dels elements que van determinar aquests canvis va ser la participació d’artistes gironins amb la creació de programes, cartells i l’exposició d’obres d’art pròpies dins l’espai de la mateixa mostra. S’incorporava així l’element de les arts plàstiques vinculat a l’art floral i al patrimoni arquitectònic, que ha perviscut fins avui. Així, la mostra anava adquirint més ressò cultural i turístic i n’augmentava el prestigi.

Girona Temps de Flors


L’evolució del festival va viure un punt clau a finals dels anys setanta quan es va organitzar per primer cop en nom de l’Associació dels Amics de les Flors de Girona. Més endavant, també s’hi va implicar l’Associació d’Amics de la Girona Antiga, que acabaria jugant un paper fonamental en el desenvolupament de l’exposició de flors, ja que va facilitar l’obertura dels patis i jardins particulars als ciutadans. L’oportunitat de descobrir el patrimoni arquitectònic local que resta a mans privades es va convertir –i ho continua essent– en un dels atractius més grans de l’exposició, sobretot per als gironins i gironines.

A principis dels anys noranta l’Ajuntament de Girona es va implicar definitivament en l’organització. Fou al 1995 quan l’exposició va passar a anomenar-se Girona, Temps de Flors i progressivament va anar conformant el caràcter de l’exposició actual.

Des del 2011, l’Associació Floral de Girona i l’Associació Cultural Amics dels Jardins Històrics i Paratges Naturals d’Interès Singular es van unir a l’organització de Girona, Temps de Flors. El voluntariat i la implicació dels habitants de Girona, així com l’importantíssim balanç de visitants i la projecció internacional del festival, són alguns dels trets més significatius de l’exposició de flors dels darrers anys.

Per a més informació (enllaç)

Girona Temps de Flors
Girona Temps de Flors

Girona Temps de Flors
Girona Temps de Flors“Girona, Temps de Flors” celebrarà del 13 al 21 de maig la 68a edició amb 126 projectes florals repartits en 106 espais. Aquest 2023 la mostra arribarà a tretze barris i es podrà visitar cada dia des de les 10 h fins a les 22 h, un horari que s’allargarà fins a les 24 h els dos dissabtes i el dimecres 17 de maig. 

Com a novetat, aquest any es podrà entrar per primera vegada a l’antiga sala de ball Odeon i, respecte a les últimes edicions, es podran tornar a visitar espais interiors com el Museu d’Història de Girona, la Casa Lleó Avinay, l'església de Sant Lluc, l’edifici Díaz Tarragó, la Casa Martínez Davalillos i el Museu d’Història dels Jueus. Els punts a visitar -jardins, patis, edificis i monuments, espais i racons de la ciutat molt diversos- inclouen, com cada any, projectes florals elaborats de forma desinteressada per entitats i voluntariat.

Es manté l’aposta per expandir la celebració més enllà del centre, i enguany Temps de Flors arribarà a tretze barris: Barri Vell, Can Gibert del Pla, Carme, Devesa, Eixample, Les Pedreres, Mercadal, Montilivi, Palau-sacosta, Santa Eugènia, Sant Narcís, Taialà i Vall de Sant Daniel. Es proposen tres itineraris per poder veure els diferents projectes repartits per la ciutat, uns recorreguts a través dels principals eixos comercials i de les zones verdes urbanes i periurbanes del municipi. A més, també hi haurà dos recorreguts accessibles per a persones amb mobilitat reduïda.

Alhora es consolida el circuit tancat del Barri Vell amb punts d’entrada i de sortida per tal de garantir una bona fluïdesa. Hi haurà 5 punts d’entrada (pujada de Sant Feliu, pujada del Rei Martí, plaça dels Jurats, carrer de Sant Cristòfor i plaça de Sant Domènec) i 5 de sortida (pujada de Sant Feliu, carrer de la Força, plaça dels Jurats, plaça de Sant Domènec i carrer de Sant Cristòfor). Els horaris d’obertura dels espais seran de 10 a 22 h. Els dissabtes 13 i 20 de maig i el dimecres 17 de maig els projectes es podran visitar fins a les 24 h.

Els comerços també participaran en la festivitat amb el Concurs d’Aparadorisme i Decoració Interior, que enguany arribarà a la 19a edició. En aquesta ocasió comptarà amb la participació de 35 establiments i es comptarà de nou amb la implicació del sector de l’hostaleria i la restauració de la ciutat, amb diverses promocions i menús especials.
 

Població: Girona

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web