Riu Segre al seu pas per Balaguer ***

Visita Virtual

PODEU VISITAR-LO VIRTUALMENT EN 360º

Balaguer - Riu Segre


Des de fa uns anys la llera del riu Segre ha estat condicionada com a jardins i passeigs, des dels quals es té una magnífica panoràmica de la ciutat.

Balaguer - Riu Segre

Balaguer - Riu Segre


Just a les envistes del pont Nou podem llegir un fragment de la novel·la Els Llops, de Francesc Puigpelat (Balaguer, 1959), basada en els amors, els odis i les revenges entre branques de la família Llop, en què descriu la retirada republicana a Balaguer:

“Cap a les tres de la tarda, el comandament republicà donà ordre de destruir el pont. Les càrregues de dinamita dels pilars i dels arcs esclataren simultàniament, i el vell pont romànic, enmig d’un núvol de pols i fum, s’enfonsà. Els vells carreus s’amuntegaren formant un dic, sobre el qual l’aigua —blanca, tumultuosa i furibunda— formà una petita cascada per seguir avall, sempre la ruta avall, des de la neu fins al mar. Però els oficials republicans havien comès un error, un de tants errors d’aquella desbandada catastròfica. Mitja hora després de la voladura del pont, un miler de soldats reressagats baixaren corrents pel carrer del Barrinou, travessaren la plaça Mercadal, s’abocaren a la banqueta i albiraren el pont esfondrat. Quedaren perplexos: era una trampa mortal —atrapats entre el riu i els primers escamots franquistes que ja els disparaven per l’es quena. Després d’uns instants de desconcert, un parell d’oficials ordenaren als seus homes que bastissin una barricada amb troncs i pedres, però els soldats, encegats pel pànic, desobeïren i corregueren per la banqueta buscant un indret per travessar el riu. No en trobaren: a primers d’abril, en ple desgel dels Pirineus, el riu baixava ràpid i rabiós —amb un udol eixordador, monòton, continu, una altra variant de la música del Segre. Alguns soldats assajaren de fer la travessa amb tot l’equip, però s’enfonsaren sota el pes del casc, la munició i les armes. Altres abandonaren fusells, munició i baionetes —alguns, fins les botes i les camises— i es llançaren en massa per la barana. A molts, se’ls endugué el corrent. Als que sabien nedar millor, però, els esperava una sorpresa: mitja dotzena d’avions feixistes aparegueren sobtadament rere la silueta del Sant Crist i, amb vols rasants damunt les aigües, metrallaren sense pietat els fugitius. La sang brollava a dolls, en cops sobtats, i es diluïa tot seguit en l’aigua verda que seguia el seu curs. Alguns soldats aixecaven els braços demanant quarter i eren exterminats. Altres, més llestos i experts, s’apressaren a guanyar l’altra riba nedant de pressa i submergint-se quan s’acostaven els avions, que deixaven rere seu les rengleres d’esquitxos de les bales. Al cap de mitja hora, tot havia acabat: a penes dos-cents homes havien arribat, extenuats, al recer de les xisques i els xops de la bultra. La resta eren cossos inerts que suraven a penes enduts pel corrent —com troncs arrencats per una ventada.”

Text: Ruta literària per Balaguer

Balaguer - Riu Segre

Balaguer - Riu Segre

Balaguer - Riu Segre
Balaguer - Riu Segre 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Balaguer - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web