Amposta - Festival de Food Trucks 2024
Maials - Trobada de Gegants 2024

El Molí de Vila-rodona

Aquest edifici situat al carrer Major havia estat el molí fariner de Vila-rodona. En les ordenances de la Comunitat de Regants de 1916 encara hi eren contemplats els drets del molí sobre l’aigua de la sèquia de Vila-rodona. L’aigua de la sèquia és captada a la resclosa situada per damunt del pont de Santes Creus i baixant per mines i sèquies rega les hortes de Vila-rodona. La sèquia, que travessa pel bell mig del poble per sota dels carrers i les cases, proporcionava l’aigua a la bassa del molí. En les condicions de l’arrendament del molí datades a les dècades de 1760-1770 l’arrendatari del molí era el responsable de fer baixar l’aigua des del molí de Santes Creus, per tant de tenir cura de la sèquia. Podia utilitzar l’aigua per omplir la bassa des de dilluns a posta de sol fins al dissabte a les dues de la tarda. Durant aquests dos dies i mig l’aigua era destinada a regar les hortes situades al nord de la població: Horta Amunt i Horta de la Racó. L’any 1916, un segle i mig després. aquesta reglamentació es mantenia exactament igual. Segons fotografia de 1977, sota del edifici del molí encara es conservava l’espai del carvacà on es generava la força motiu a partir de l’aigua acumulada a la bassa transmesa a l’arbre del molí que feia moure la roda, així com també es conservaven les mines per on sortia l’aigua.

Vila-rodona - El Molí
Vila-rodona - Molí

L’aparició de industries farineres mogudes per la força elèctrica va anar deixant en desús els molins fariners hidràulics. L’edifici del Molí de Vila-rodona fou comprat el febrer de 1919, junt amb un altre edifici del costat, pel Sindicat Agrícola i Caixa Rural que el va reformar i adequar com a seu social. La planta baixa fou dedicada a magatzem d’adobs i el primer pis al cafè. A l’espai que ocupava la bassa s’hi va edificar la sala del ball, que lateralment era contigua al cafè. En el pis superior hi foren instal·lades les oficines del Sindicat que agrupava la pagesia conservadora, les dretes durant la República. Es conserven uns croquis de l’arquitecte Cèsar Martinell, cosa que indica que de ben segur devia intervenir en la remodelació de l’edifici.

Els associats al Sindicat Agrícola i Caixa Rural, les persones i famílies de dretes, foren coneguts com «els del Molí» en contraposició «als de la Societat» que eren els pagesos associats a l’altre sindicat agrícola, les persones i famílies considerades d’esquerres. Aquest fet palesa la importància que tingueren els espais socio-recreatius durant el primer terç del segle XX.

Passada la guerra civil, després de la unificació dels dos sindicats agrícoles i dels seus espais recreatius, el cafè i la sala del ball continuaren funcionant sota l’administració del Sindicat o Cooperativa Agrícola de Vila-rodona fins a primers de novembre de 1966, quan amb la inauguració del Casal totes les activitats recreatives van ser traspassades a la nova entitat.

El cafè tenia quatre àmplies balconades que abocaven al carrer Major que era on el concentrava la major part de l’activitat comercial del poble. L’espai que ocupava el cafè pràcticament es conserva igual com es va deixar l’any 1966. No així la sala del ball que fou desmuntada i convertida en hort i jardí pels propietaris que compraren l’edifici a la Cooperativa Agrícola. 

Text: Josep Santesmases i Ollé
 

Curiositats


Vila-rodona - Foto 1
Vila-rodona - Foto 1
Vila-rodona - Foto 2
Vila-rodona - Foto 2

 

Peus de foto (Arxiu Santesmases Rabadà):
Foto 1. Acte d’homenatge a la vellesa celebrat a la sala del ball del Molí. Anys 49 el segle XX.
Foto 2. Exhibició castellera davant del Molí durant la fira. Anys 40 del segle XX.

Població: Vila-rodona

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vila-rodona - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web