L'ofici de baster consisteix en l'elaboració de peces artesanals per als animals, bàsicament per a les feines agrícoles, transport de mercaderies i persones.
Els basters reparen i creen peces de cuir. Així encara avui és corrent la reparació de selles de cavall, alforges, morralles, ronsals i altres.
El cuir és el principal material utilitzat pels guarniments i arreus. El més apreciat és el de bou, també el de cavall. Per fer peces més delicades se sol usar el cuir de bé.
Per cosir les peces antigament es feia servir el fil de cànem. Pel que fa a les eines en trobem molta varietat com ara el punxó o alena i l'agulla de cosir; el compàs de puntes per prendre mides, el ratllador per marcar, la màquina de tallar, la mitja lluna o coltell per tallar i rebaixar el cuir i també tisores, martells i trepants entre altres.
Aquesta casa està ubicada al carrer Vall d'en Roher núm. 1, tocant al Pla de la Vila.
|
La primera persona de qui tenim constància que va ser baster i va néixer en aquesta casa entre els anys 1815 - 1820 va ser el Marcel·lino Torruella que es va casar amb la Rosa Masip.
El segueix en l'ofici el seu fill Marcel·lino Torruella Masip (1848 – 1897) casat amb la Maria Cardiel Ardévol. Van tenir sis fills, tres dels quals van ser basters.
L'hereu Marcel·lino Torruella Cardiel (1870 – 1948) casat amb la Teresa Prunera Guiu, va ser l'últim baster de la casa, ja que van tenir tres filles: la Maria, la Leonor i la Ramona. Va morir d'una infecció provocada per una ferida de punxó mentre treballava.
Va continuar fent l'ofici un nebot del Marcel·lino, en Josep Torruella que va viure al carreró Martí. Va ser l'últim baster de la Granadella.
Guarniments i estris fets per un baster
|