Vinyols i els Arcs - Festa Major de Santa Caterina 2024

15.- Cal Moliner de la Granadella

Moliner és la persona que té a càrrec seu un molí, en qualsevol de les seves variants i aquest de La Granadella, centrava la seva activitat en la molta de grans.

Aquesta casa i la seva fàbrica es remunten a principis del segle XX. En va ser el fundador Ramon Sancho Nogués (1882-1955), de Granyena de Les Garrigues, que era fill i net de moliners. Va venir a La Granadella a treballar de moliner al Molí del Joan del Vi, a la Vall Major, i va conèixer la Maria Farran Esteve (1884-1957), de Cal Fanxec. Es van casar el 1907 i després de viure a Juncosa i Granyena i tenir dues filles, la Marcel·la i la Pepeta, van decidir muntar un molí propi a la Granadella, poble de la Maria Farran.

Compren un terreny el 1921 i, poc després, el molí ja estava en funcionament.

Aquestes instal·lacions constaven de dos molins o dos parells de moles de pedra, una s'anomenava "sotana" i l'altra "volandera". Van ser comprades de segona mà a Maials i eren originàries de la cantera de "La Ferte" (França).

Aquesta varietat de pedra de les moles rep el nom de "pedra anyera" o "pedra foguera".

Al molí de pedres s'hi molia blat, sègol, ordi, triticale, fesols, guixes, cigrons, llenties, etc.

Amb la barreja dels llegums es feien les "farinetes", que és el que s'esmorzava a les cases abans d'anar al camp, sobretot a l'hivern. Amb altres grans es feia el pinso pels animals i farina per a pa. La farina de blat feta en un molí de pedres és l'autèntica farina per a fer pa integral. Aquest molí, la família l'anomenava "molí de pinsos".

La Granadella - Cal Moliner

Molí de pedres


El servei de fer farina es pagava amb diners o bé amb espècies. En aquest cas el "molinant", que era l'amo del cereal, pagava al moliner amb part del gra que portava a moldre.

La Marcel·la, filla del fundador, es casà amb Jaume Moncusí Anglès (1904-1996), fill també d'una saga de moliners de la comarca, el 1935. En Jaume va ser el que junt amb la Marcel·la (1909-1967), la Pepeta (1912-1999) i el seu sogre, va impulsar la nova fàbrica de farina de molins de cilindres, treballant moltíssim.

Aquesta fàbrica es va construir el 1936 amb quasi totes les màquines de segona mà (els molins porten data de fabricació del 1890 i alguna de més antiga). La nova fàbrica va ser construïda per l'empresa Morros S.A. de Sant Andreu de Palomar, Barcelona, amb un sistema austrohongarès de molins de cilindre. S'hi va instal·lar un motor elèctric d'origen alemany de segona mà i fabricat el 1870. Des del dia de la seva instal·lació i fins al tancament no li va caldre fer mai cap reparació.

La vesprada de Nadal de 1938, un bombardeig de la Legió Còndor, va destruir la fàbrica quan encara no estava pagada. Ramon Sancho es desplaçà a Barcelona per parlar amb l'empresa Morros que l'havia muntat l'any anterior. Els proposà que li muntessin de nou i es comprometé a pagar les dues fàbriques, la que havia estat bombardejada i la nova. En cas de no acceptar el tracte no en podria pagar cap. I així va ser, amb aquest coratge va aconseguir que la nova farinera tornés a l'activitat poc després.

La Granadella - Cal Moliner

Nissaga de tres generacions Sancho-Moncusí


El 1954 es va fer una ampliació amb maquinària nova que junt amb les màquines antigues van continuar funcionant amb ple rendiment.

Continuaria al capdavant de la fàbrica, al llarg de més de 40 anys, en Ramon Moncusí Sancho (1937-2015), fill d'en Jaume i la Marcel·la amb la incorporació posterior del seu fill Jaume Moncusí Moyà, fins al tancament definitiu el 13 de setembre de 2000.

El 1987, la Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Lleida va atorgar un trofeu i diploma per honorar l'antiguitat i dedicació al món empresarial d'aquesta saga de moliners.
 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
La Granadella - Ajuntament
On Menjar i On dormir a La Granadella
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web